Ο Δένδιας σε ρόλο απολογητή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Τελικά, για να καταλάβουμε κι εμείς οι "αδαείς":
✓ Αναγνωρίζει ή όχι την "προδοτική", όπως την έχουν χαρακτηρίσει πλείστα όσα στελέχη της ΝΔ, η κυβέρνηση τη Συμφωνία των Πρεσπών;
✓ Έχει δίκιο ή άδικο η Γαλλία και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν θέλουν να πάρουν τα Σκόπια την "υποσχετική" για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ;
✓ Θέλει η Αθήνα ή όχι να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ στα Σκόπια για ένταξη, και ωφελεί κάτι τέτοιο τα συμφέροντα της Ελλάδας; Αν ναι, όπως δηλώνει τώρα η κυβέρνηση, εάν πράγματι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει "ασφαλιστικές δικλείδες" ελέγχου των Σκοπίων στη μακρά πορεία που θα έχουν για ένταξη στην ΕΕ, γιατί κρυβόταν η κυβέρνηση πίσω από το γαλλικό βέτο;
Θέτουμε ορισμένα εύλογα για τον κάθε έναν Έλληνα πολίτη που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου, εκτός των άλλων, να αποδοκιμάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι έχουμε ζαλιστεί με τις κυβιστήσεις της κυβέρνησης. Η οποία, από το "θα σκίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών" (που' σαι Τσίπρα που κι εσύ θα' σκιζες τα μνημόνια), τώρα φτάσαμε στο περίφημο "ακόμα κι' ο Μεγαλέξανδρος να' ταν πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να καταργήσει τη Συμφωνία". Κάποιος να υπενθυμίσει, πάντως, στον Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι "γόρδιοι δεσμοί" υπάρχουν για να λύνονται από Μεγαλέξανδρους.
Σήμερα, λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real, όχι μόνον δήλωσε ότι πρέπει να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ, αλλά και ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αλλάξει στάση το Παρίσι. "Δεν είμαι βέβαιος ότι εμείς μπορούμε να οδηγήσουμε τη γαλλική πολιτική σε αλλαγή, όμως, σίγουρα θα προσπαθήσουμε", είπε. Και πρόσθεσε: "Ο πρωθυπουργός προσπαθεί πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Θα δω τον Ολλανδό υπουργό, που ήταν μια από τις τρεις χώρες που είπανε όχι, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Θα δούμε πάλι τους Γάλλους, τον Le Drian (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας) τον είδα προχθές στις Βρυξέλλες στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, κάνουμε το παραπάνω από ό,τι μπορούμε".
Τότε, προς τι όλο αυτό το επικοινωνιακό παραμύθι ότι δεν την αφορά την Ελλάδα η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ας κόψει τον λαιμό του ο Ζάεφ αν θα μείνει στην εξουσία ή όχι. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι και η σημερινή κυβέρνηση, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, εκ των πραγμάτων στηρίζει την παραμονή του Ζάεφ στην κυβέρνηση. Κάτι για το οποίο, η νυν κυβέρνηση και πρώην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορούσε τους Συριζαίους. Άρα, στην ίδια πορεία κινούνται και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, ο Ζάεφ, αν θέλει να' χει μια ελπίδα για να κερδίσει τις εκλογές το 2020, και να παραμείνει στην εξουσία, τι άλλο έχει να επιδείξει στην κοινή γνώμη της χώρας του, εκτός από την "υποσχετική" της ΕΕ; Κάτι που ευθέως αναγνώρισε κατά τη συνέντευξή του και ο Ν.Δένδιας, όταν ερωτήθη εάν η παροχή ημερομηνίας ένταξης στα Σκόπια είναι μια "ευκαιρία για να επιδιορθωθούν, εντός πολλών εισαγωγικών βάλτε τη λέξη, ορισμένες από τις αδυναμίες και τα αγκάθια της συμφωνίας των Πρεσπών". Ο ίδιος απάντησε: "Βεβαίως. Αλλά αυτό θα γίνει αν δοθεί ημερομηνία. Τότε θα έχουμε τη δυνατότητα, και τότε θα αποκτήσει εκείνη η κυβέρνηση (σ.σ. των Σκοπίων), κατ’ αρχήν, πολιτικό ανάστημα για να δείξει κέρδη στην εσωτερική κοινή γνώμη και τότε θα αποκτήσουμε και εμείς δυνατότητα μέσα στο πλαίσιο των κεφαλαίων που θα ανοίγουν να εξηγήσουμε, γιατί εγώ δεν θέλω να πιέσουμε κανέναν, αλλά να τους εξηγήσουμε γιατί μερικά πράγματα πρέπει να διορθωθούν".
Όσον αφορά γενικότερα το θέμα του γαλλικού βέτο, ο υπουργός Εξωτερικών αφού είπε ότι "έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα εσωτερικής εικόνας και σταθερότητας και στις δυο κυβερνήσεις, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, και περισσότερο της Βόρειας Μακεδονίας", κατέληξε: "Η δική μας θέση, κατ’ αρχήν, είναι ότι η διεύρυνση είναι το συμφέρον της Ευρώπης και της Ελλάδας. Αυτή η διαδικασία αυτομάτως επιλύει και τα διμερή μας προβλήματα. Άρα την υποστηρίζουμε για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί είναι καλό για την Ευρώπη και εμείς είμαστε Ευρωπαίοι. Και δεύτερον, γιατί είναι καλό και για την Ελλάδα και για τις χώρες αυτές".
Απορίας άξιον. Αφού, όπως ισχυρίζεται τώρα η κυβέρνηση, η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ επιλύει και τα διμερή προβλήματα Ελλάδας - Σκοπίων, και αφού, κατά τους ίδιους "ταχυδακτυλουργικούς" ισχυρισμούς της, η Συμφωνία των Πρεσπών "δένει" την ενταξιακή πορεία της βόρειας γείτονος με την εξομάλυνση των σχέσεων με την χώρα μας, να υποθέσουμε ότι όλα ωραία και καλά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι οι φωνές πως θα "σκίσουμε" τη Συμφωνία ήταν για τα μάτια του κόσμου; Αυτές οι "ταχυδακτυλουργίες" που εφηύρε η κυβέρνηση, περί δήθεν άμεσης διασύνδεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την προενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων προς την ΕΕ, προκειμένου να δικαιολογήσει τόσο την εφαρμογή της Συμφωνίας, όσο και την στήριξη των Σκοπίων στο δρόμο τους για την ΕΕ, κανέναν δεν πείθουν.
AntiNews
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...