Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μία Βουλή παρωδία: “Εθνικό έγκλημα” η κατάργηση της ποινής της δικαστικής απέλασης


Του Γιώργου Χαρβαλιά

Μέσα στις απίθανες αστοχίες του νέου ποινικού κώδικα που πέρασε «τσάτρα-πάτρα» από τη βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές, (σ.σ. με την αρχική συναίνεση της κυβέρνησης της ΝΔ ασχέτως αν στο τέλος…λάκισε για άλλους λόγους), υπάρχει και ένα εθνικό έγκλημα: Η κατάργηση της ποινής της δικαστικής απέλασης!

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμη και λαθροεισβολείς, με βαρύ ποινικό μητρώο, τζιχαντιστές, δολοφόνοι, βιαστές, θα μπορούν να στρογγυλοκάθονται και να σιτίζονται στον ελληνικό μεταναστευτικό παράδεισο, χωρίς να υπάρχουν διαδικασίες για να τους ξεφορτωθούμε και να πάνε από εκεί που ήρθαν!

Ειδικός στο διοικητικό δίκαιο δεν είμαι, το ζήτημα όμως επισημαίνει με μια εύστοχη δημόσια παρέμβαση(εις ώτα μή ακουόντων βεβαίως…)ένας απολύτως ειδικός, ο δικηγόρος Κωσταντίνος Γώγος.

«Οι νέοι Κώδικες(Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) άφησαν ένα ακόμα κενό στο ποινικό δικαστικό μας σύστημα. Κατήργησαν πλήρως το άρθρο 74 του Ποινικού Κώδικα, ήτοι τη δικαστική απέλαση ως μέτρο ασφάλειας», γράφει ο κύριος Γώγος και εξηγεί πολύ απλά τι σημαίνει αυτό:


Σύμφωνα με το (καταργηθέν) άρθρο 74 ΠΚ «…το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την απέλαση αλλοδαπού που καταδικάστηκε σε κάθειρξη, εάν κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τους όρους της κοινωνικής συμβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως το είδος του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκε,…το χρόνο παραμονής του στο ελληνικό έδαφος, τη νομιμότητα ή μη της παραμονής του…και γενικότερα τον βαθμό ένταξης αυτού στην ελληνική κοινωνία…».

Το μέτρο αυτό, σημειώνει ο κύριος Γώγος μπορεί να ήταν ακραίο, αλλά επιβαλλόταν σε ακραίες περιπτώσεις και όταν οι αλλοδαποί κρίνονταν επικίνδυνοι για την δημόσια τάξη. Με τον νέο κώδικα καταργείται από τα μέτρα ασφαλείας η απέλαση η οποία διατηρείται πλέον ως διοικητικής φύσης μέτρο. Στην ουσία όμως, όπως διευκρινίζει ο έμπειρος δικηγόρος, η κατάργηση της δικαστικής απέλασης δεν μπορεί να καλυφθεί με την επιβολή διοικητικών μέτρων. Και εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους.

Κατά πρώτον η αποκεντρωμένη διοίκηση(πρώην περιφέρεια)δεν είναι συνδεδεμένη με το σύστημα των δικαστηρίων και ενήμερη για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Έχει υποχρέωση να ελέγχει ποινικές αποφάσεις μόνον όταν ο αλλοδαπός προσέρχεται στην υπηρεσία για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα(πολλών ετών) ο καταδικασθείς αλλοδαπός κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα…

Αντιθέτως η δικαστική απέλαση εφαρμοζόταν αμέσως. Με το σημερινό καθεστώς η διοικητική απέλαση ακολουθεί τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας: Δηλαδή κοινοποιείται στον αλλοδαπό! Ο οποίος έχει δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Εκεί μπορεί κάλλιστα να αιτηθεί προσωρινή διαταγή με την οποία «παγώνει» η εκτέλεση της απέλασης έως τη συζήτηση της κύριας υπόθεσης. Πρακτικά ένας αλλοδαπός με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και οικογένεια(όπως οι περισσότεροι από τους νεοεισερχόμενους λαθρομετανάστες)θα κερδίσει την προσωρινή διαταγή κι ας είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για ποινικά κολάσιμες πράξεις. Και βέβαια η κυρίως εκδίκαση της προσφυγής θα γίνει μετά από πολλά χρόνια αφήνοντας τον στο μεταξύ να κυκλοφορεί ελεύθερα και νομίμως!

Αυτή είναι η παράνοια του δικονομικού συστήματος μιας χώρας που υφίσταται τεράστιο πρόβλημα λαθροεισβολής: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε», με την επίσημη σφραγίδα της βουλής των Ελλήνων που ενέκρινε το νέο ποινικό κώδικα.

Μέσα στους εκατοντάδες Αφγανο-πακιστανούς που μπουκάρουν καθημερινά στη χώρα ετοιμαστείτε τώρα να δεχθείτε και μια στρατιά τζιχαντιστών-ισλαμοκανίβαλων . Οι περισσότεροι από αυτούς που «απελευθερώνονται» από τα χέρια των Κούρδων, χάρις στην τουρκική εισβολή είναι εγκληματίες πολέμου. Θα έρθουν στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και αν αποδειχθούν τα εγκλήματα τους δεν θα υπάρχει τρόπος άμεσης απέλασης τους!

Αντιλαμβάνεστε την Κερκόπορτα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ; Και η Νέα Δημοκρατία ως εκλεγμένη πλέον κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει. Αντιθέτως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι μία από τις μεγάλες…μεταρρυθμιστικές αλλαγές που ετοιμάζει είναι η ποινικοποίηση της διατάραξης κοινής ησυχίας. Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό του αρμόδιου υπουργού, αυτό είναι δεδομένο.

Αν ο άλλος ακούει Καζαντζίδη διαπασών μες το καταμεσήμερο κινητοποιούνται τα αστυνομικά όργανα . Αλλά ο τζιχαντιστής της διπλανής πόρτας που πριν μερικούς μήνες μπορεί να έβγαζε selfie με ένα κεφάλι «απίστου» κοιμάται ήσυχος. Κατά τα άλλα επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Μπράβο Κυριάκο!

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]