Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φίλος του Τραμπ ο αρχιτρομοκράτης Ερντογάν


Ποια η μόνη επιλογή για Κούρδους και Έλληνες

Του Πανίκου Παναγιώτου

Όπως διατυπώνεται συχνά, οι χώρες δεν έχουν μόνιμους φίλους, αλλά μόνο συμφέροντα. Η αδικία, η ανηθικότητα και η στυγνότητα είναι κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το ερώτημα όμως που τίθεται σήμερα στην Αμερική είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ή σύμφωνα με τις μπίζνες του, αλλά και την στρατηγική του Πούτιν.

Η εκκαθαριστική επιχείρηση των Τούρκων σε βάρος των Κούρδων της Συρίας, με την ανοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι μια δόλια προδοσία και ειδικότερα μια κηλίδα για την αμερικανική αξιοπιστία.

Ο Ερντογάν έλαβε στην ουσία το πράσινο φως για το νέο έγκλημά του τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από τη Μόσχα. Και στις προηγούμενες δυο τουρκικές εισβολές στη βόρεια Συρία, οι αντιδράσεις ΗΠΑ και Ρωσίας ήταν απλώς για τα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ξανά ανήμπορη να αντιδράσει και να διαχειριστεί ένα ζήτημα με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των κρατών μελών της. Η τρέχουσα θλιβερή κατάσταση με τη σφαγή των Κούρδων επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ δεν διαθέτει αυτόνομη ισχύ και δεν έχει δύναμη να δράσει για την υπεράσπιση των αξιών της και των συνόρων της (πχ στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ).


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούνται συνεχώς από την ισλαμική τρομοκρατία. Οργανωμένες ή μεμονωμένες τζιχαντιστικές επιθέσεις και η μόνιμη πια τρομολαγνεία έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ δαπανώνται στο λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σε βάρος του πολιτισμού και της κοινωνικής πολιτικής. Σε σχετικές έρευνες επισημάνθηκε ότι η τρομοκρατία έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και υπολογίζεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια το συνολικό κόστος για τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις ξεπέρασε τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ανυπολόγιστο είναι το κόστος από τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους τομείς (συγκοινωνίες, κυβερνοχώρο, δημόσιους χώρους κλπ).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται λόγος για τρισεκατομμύρια που ξοδεύονται συνολικά για την τρομοκρατική απειλή από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ακόμα και οι φτωχές χώρες της Αφρικής αναγκάζονται να διαθέτουν ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού τους για να αντιμετωπίσουν τους φανατικούς ισλαμιστές. Στην ετήσια σύνοδο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής τον περασμένο μήνα αποφασίστηκε να διατεθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέσσερα χρόνια για να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύνοδο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξαν μόνο σε πέντε δυτικοαφρικανικά κράτη 2.200 τρομοκρατικές επιθέσεις με 11.500 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, με εκατομμύρια εκτοπισμένους, με εμφύλιες συγκρούσεις και με ανυπολόγιστο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα αυτών των χωρών.

Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί ισλαμιστικές επιθέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία, Ινδία, Αυστραλία, καθώς και σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Η τζιχαντιστική τρομοκρατία παραμένει η κύρια τρομοκρατική απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά, ο αρχιτρομοκράτης Ερντογάν, ο οποίος ενισχύει στρατιωτικά και οικονομικά το Ισλαμικό Κράτος, διαδραματίζοντας βρώμικο ρόλο σε βάρος της ελευθερίας και της ασφάλειας των λαών, παραμένει ακόμα ασύλληπτος, εισβάλει ανενόχλητος σε άλλες χώρες, εκβιάζει την ΕΕ και έχει την πλήρη υποστήριξη του Πούτιν και του Τραμπ.

Αξίζει μόνο να θυμηθούμε την προκλητική δήλωσή του: «Κανείς Ευρωπαίος δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους», ενώ μιλώντας την Πέμπτη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση απείλησε ότι θα στείλει στην Ευρώπη 3,6 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ως εισβολή.

Κι όμως, κανείς δεν τον αγγίζει για τα εγκλήματά του, για τους εκβιασμούς του, για τις ισλαμοφασιστικές τρομοκρατικές πρακτικές του.

Οι Κούρδοι, οι οποίοι με τον αγώνα τους συνέβαλαν καθοριστικά στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, βιώνουν ακόμα μια τραγωδία στη μακρά ιστορική διαδρομή τους.

Ας κάνουν λοιπόν και οι ίδιοι αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες, όπως έπρεπε να πράξουν και οι Έλληνες. Δηλαδή, να ενώσουν τις απανταχού δυνάμεις τους με συγκροτημένη στρατηγική εναντίον του τουρκικού επεκτατισμού. Να διαμορφώσουν συνθήκες για τη μέγιστη εθνική ενότητα. Να απομονώσουν διεφθαρμένους και εξαγορασμένους από ξένες κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μερικές φορές καταφέρνουν να κατέχουν θέσεις – κλειδιά που διαχειρίζονται τη μοίρα των λαών τους.

Η Τουρκία παραμένει η ίδια, καταπατώντας τη διεθνή έννομη τάξη και το διεθνές δίκαιο. Κι όταν δεν βρίσκεται καμία ισχυρή δύναμη να την εμποδίσει σ’ αυτή την αχαλιναγώγητη συμπεριφορά της, τότε οι λαοί που υποφέρουν από την επιθετικότητά της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούν για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους, υπερασπιζόμενοι με μια φωνή και με μια ιδεολογία τα χώματά τους, την κληρονομιά τους, την πατρίδα τους.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]