Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιδού η ευκαιρία για τις Πρέσπες


Ο Ζάεφ ακυρώνει τη συμφωνία! Η ώρα της αλήθειας για τη ΝΔ
Ο Κυριάκος, εφόσον θεωρεί επιζήμιο το deal των Τσίπρα- Κοτζιά, μπορεί τώρα να το καταργήσει. Θα το πράξει;

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προσφέρουν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ζόραν Ζάεφ και οι Σκοπιανοί προκειμένου να προχωρήσει στην καταγγελία και την ακύρωση της Συμφωνίας προδοσίας των Πρεσπών που προεκλογικά κατήγγειλε, καταψήφισε στη Βουλή και θεωρεί ακόμη και σήμερα εθνικά επιζήμια.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της συμφωνίας και εξέφρασε την πρόθεση να «παγώσει» ορισμένα μέρη της, καθώς συνδέονται με τις ενταξιακές διαδικασίες στην Ε.Ε., οι οποίες δεν προχώρησαν μετά το βέτο της Γαλλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν μπορεί να αποδείξει πως η στάση της Ν.Δ. προεκλογικά δεν ήταν εμπαιγμός έναντι όσων διαμαρτυρήθηκαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών (πολλά στελέχη του κόμματός του κατέβηκαν στα συλλαλητήρια) και να απαλλάξει τη χώρα από την κατάπτυστη αυτή συμφωνία, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι οι Σκοπιανοί δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας ανάλογα με τις επιδιώξεις τους στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.


Είναι βέβαιο ότι ο κ. Ζάεφ με τα λεγόμενά του αποσκοπεί σε κέρδη στο εσωτερικό της χώρας του, όπως και να εκβιάσει τους Ευρωπαίους για ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. πριν από τις εκλογές, αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών απειλείται με ξήλωμα στο ενδεχόμενο ανάληψης εξουσίας από το (εθνικιστικό) κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων.

Μιλώντας στο Euronews ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε: «Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχτηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και, στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πρόσθεσε παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι».

Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ προκάλεσαν την αντίδραση των Βρυξελλών, που τον κάλεσαν να παραμείνει σταθερά στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα και κατέληξε: «Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Πιστεύουμε ότι οι Αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».


Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]