Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φίλοι της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον

Ο γερουσιαστής Γκράχαμ συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη 
πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Κι όμως, δεν είναι μόνο ο Τραμπ

Του Γιώργου Σκαφιδά

Πρώην στρατιωτικοί και επιχειρηματίες, κορυφαίοι λομπίστες, μεγαλοδικηγόροι και πολιτικοί εξακολουθούν να προωθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, με το αζημίωτο φυσικά, καθώς η Άγκυρα έχει «επενδύσει» μόνο τα τελευταία χρόνια δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να κάνει λόμπινγκ στις ΗΠΑ, χωρίς να συνυπολογίζει κανείς σε αυτά και τα επίσης δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν καταλήξει ως δωρεές σε τουρκικά ιδρύματα με έδρα την Αμερική.

«Προσπαθούμε να φέρουμε την Τουρκία πίσω στο πρόγραμμα των F-35… Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική σύμμαχος», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου.

Από τους πιο στενούς φίλους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σήμερα στο Κογκρέσο (στον οποίο Τραμπ ωστόσο παλαιότερα ο ίδιος είχε ασκήσει έντονη κριτική), ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα ξεχωρίζει παράλληλα και ως ένας από τους μεγαλύτερους… εναπομείναντες φίλους της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Ενδεικτικά, ήταν ο Γκράχαμ που είχε υποστηρίξει μιλώντας με την τουρκική πλευρά τον περασμένο Ιούλιο (από τηλεφώνου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου) ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις (που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA)… εάν τελικώς δεν ενεργοποιήσει τους ρωσικούς S-400, παρά το γεγονός ότι θα τους έχει παραλάβει.


Ο 64χρονος Λίντσεϊ Γκράχαμ είναι, όμως, μόνο ένας από τους ίσως λιγότερους σε σχέση με το παρελθόν αλλά ακόμη αρκετούς «φίλους» στους οποίους μπορεί να υπολογίζει η Τουρκία σήμερα στις ΗΠΑ, παρά τα όσα επεισοδιακά έχουν προηγηθεί στον άξονα Ουάσιγκτον-Άγκυρας κυρίως από το 2016 και μετά (αν και κάποιοι θεωρούν ότι αρρυθμίες στις σχέσεις των δύο χωρών είχαν ουσιαστικά κάνει την εμφάνισή τους ήδη από το 2003 ενώ άλλοι από το… 1989).

Μόνο το έτος 2018, η Τουρκία εμφανίζεται να ξόδεψε 8,9 εκατομμύρια δολάρια για να κάνει λόμπινγκ υπέρ των τουρκικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον ιστοχώρο OpenSecrets.org. Συνολικά δε, για τα έτη 2017-2018-2019, το αντίστοιχο ποσό φέρεται να προσεγγίζει τα… 19 εκατομμύρια δολάρια, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία στο OpenSecrets.org.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις εταιρείες που εμφανίζονται να έλαβαν χρήματα από την Άγκυρα τα έτη 2017 και 2018 για να προωθήσουν τα τουρκικά συμφέροντα στις ΗΠΑ ήταν οι:

Advanced Advocacy LLC
Amsterdam & Partners LLP
Ballard Partners
Capitol Counsel LLC
Daschle Group LLC
Finn Partners Inc.
Greenberg Traurig LLP
Ketchum Inc. NY
LB International Solutions LLC
Madison Group, LLC
Mercury Public Affairs LLC
Stroud Communications
Burson-Marsteller

Στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως έχουν την έδρα τους και σειρά από «ενώσεις» που επίσης δραστηριοποιούνται με σκοπό την ενδυνάμωση των αμερικανοτουρκικών δεσμών, «ενώσεις» όπως είναι οι:

Turkey-U.S. Business Council (TAİK)
American Turkish Council (ATC)
Turken Foundation
Turkish Coalition of America (TCA)
Assembly of Turkish American Associations (ATAA)

Για την ιστορία, ίσως έχει αξία να σημειωθεί ότι η τελευταία ετήσια διάσκεψη πάνω στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις (37th Annual Conference on US-Turkey Relations) πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο υπό την αιγίδα του American-Turkish Council (ATC) και του Turkey-U.S. Business Council (TAİK) στο… Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον. Στην προεδρία του Turkey-U.S. Business Council (TAİK) βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος επιχειρηματίας Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγ που έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος μεταξύ άλλων και στον όμιλο «Doğan Media Group» στον οποίο όμιλο όμως τυχαίνει να ανήκουν και οι… Trump Towers πίσω στην Κων/πολη.

Όσο για τον προκάτοχο του Γιαλτσιντάγ στην προεδρία του Turkey-American Business Council, εκείνος ήταν ο Εκίμ Αλπτεκίν, ο άνθρωπος την συμβουλευτική εταιρεία του οποίου, Inovo BV, πολλοί θα θυμούνται ως την εταιρεία που είχε προσλάβει (έναντι του ποσού των 500.000 δολαρίων παρακαλώ) τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, για να προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, υπό την αιγίδα του TAİK πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 10th Turkey Investment Conference. Ο λόγος για ένα συνέδριο από το βήμα του οποίου ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά και ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ κάλεσαν τον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στην Τουρκία, και αυτό με απώτερο στόχο ο όγκος των διμερών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να αγγίξει κάποια στιγμή τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Κατά το πρόσφατο πέρασμά του από τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε όμως την ευκαιρία να πάρει μέρος και σε εκδήλωση (6th Annual Fundraiser) του ιδρύματος Turken. Το εν λόγω ίδρυμα παρουσιάζει «ανησυχητικά» μεγάλο ενδιαφέρον για μια σειρά από λόγους:

επειδή στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχει και η κόρη του Τούρκου προέδρου (και σύζυγος του Μπεράτ Αλμπαϊράκ), Εσρά
επειδή αυτό έχει λάβει σχεδόν… 55 εκατομμύρια δολάρια μόνο σε δωρεές από το 2014 οπότε ιδρύθηκε
και επειδή αυτό εμφανίζεται να οργανώνει κάθε χρόνο ταξίδια στην Τουρκία για εκατοντάδες μουσουλμάνους φοιτητές από τις ΗΠΑ… με όλα τα έξοδα πληρωμένα, ταξίδια τα οποία πολλοί αποκηρύσσουν ως εργαλεία κατήχησης ή προσυλητισμού.

Το ερχόμενο Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται όμως στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και ένα άλλο επετειακό συνέδριο για τα 40 χρόνια (1979-2019) της Assembly of Turkish American Associations (ATAA), ένα συνέδριο στο οποίο είναι προγραμματισμένο μάλιστα να απευθύνει χαιρετισμό μέσω βίντεο και ο γνωστός στην Ελλάδα ως ο εμπνευστής του επιθετικού «δόγματος των δυόμισι πολέμων», Σουκρού Ελεκντάγ.

Η Τουρκία έχει, όμως, και άλλους «φίλους» σήμερα στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν Αμερικανοί όπως:
- ο πρώην πεζοναύτης Χάουαρντ Μπίσεϊ (διευθύνων σύμβουλος σήμερα του American-Turkish Council)
- ο πάλαι ποτέ Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (SACEUR) και αρχηγός των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς (πρόεδρος σήμερα του American-Turkish Council)
- ο πρώην βουλευτής από τη Βιρτζίνια με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων Ράντι Φορμπς (ανώτερο στέλεχος σήμερα στο νομικό γραφείο Greenberg Traurig το οποίο βρίσκεται επισήμως στην υπηρεσία της τουρκικής κυβέρνησης)
- ο Καναδός δικηγόρος Ρόμπερτ Άμστερνταμ (αφεντικό του νομικού γραφείου Amsterdam & Partners το οποίο έχει επίσης προσληφθεί για να προωθεί τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης)
- ο λομπίστας Μπράιαν Μπάλαρντ η εταιρεία του οποίου (Ballard Partners) έχει συνολικά λάβει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια από την τουρκική κυβέρνηση τα περασμένα χρόνια
- ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του Τραμπ, Μπράιαν Λάνζα, που πλέον εργάζεται ως λομπίστας στην εταιρεία Mercury (μια εταιρεία που έχει επίσης βρεθεί στο «payroll» της τουρκικής κυβέρνησης).

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]