Είναι ντροπή των Ευρωπαίων ηγετών η αθλιότητα στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα
H αθλιότητα στα στρατόπεδα της Ελλάδας αποτελεί ντροπή για την ΕΕ. Η ανθρωπιστική κρίση τόσο στη Λέσβο, όσο και στα άλλα ελληνικά νησιά έχει αγνοηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, γράφει ο Tim Röhn στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν θα αποτελούσε τιτάνιο έργο αν υπήρχε πραγματική θέληση. Η Ευρώπη έχει αγνοήσει το πρόβλημα. Αν στα τέλη του 2017 στον καταυλισμό στη Μόρια διαβιούσαν πολύ περισσότερα άτομα από τα 3.000, που αποτελούν την μέγιστη χωρητικότητά του, σήμερα ζουν στον καταυλισμό ήδη 12.000 άτομα.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, το περιστατικό στη Μόρια όπου έχασε τη ζωή της μια μητέρα με το παιδί της αποτελεί ένα “άσχημο, ατυχές περιστατικό”. Ωστόσο, με τέτοιες συνθήκες στενότητας χώρου που επικρατούν στον καταυλισμό, τέτοια περιστατικά ήταν αναμενόμενα.
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro δημοσιεύεται ανταπόκριση της Alexia Kefalas, με τίτλο: «Η Ελλάδα κατακλύζεται εκ νέου από μετανάστες».
Ταραχές ξέσπασαν την Κυριακή σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο, όπου χίλιοι μετανάστες συρρέουν κάθε εβδομάδα.
Το ευρωπαϊκό όνειρο της Χασίμα έλαβε τέλος την Κυριακή το βράδυ στη Μόρια. Η Αφγανή πρόσφυγας κάηκε στο κοντέινερ που είχε καταφύγει από τη στιγμή που έφθασε στο νησί της Λέσβου με πλοίο από τη γειτονική Τουρκία. Ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι μια καμένη κουβέρτα που βρισκόταν δίπλα στο σώμα αυτής της γυναίκας περιείχε υπολείμματα δέρματος που θα μπορούσαν να ανήκουν στο νεογέννητο βρέφος της. Δεκαεπτά άλλοι τραυματίες μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, την πρωτεύουσα του νησιού, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση (…)
Αυτό το κέντρο είναι υπερπλήρες, φιλοξενεί σε ανθυγιεινές συνθήκες έναν αριθμό ατόμων τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την χωρητικότητά του, περίπου 13.000 άτομα και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. «Κάθε μέρα υπάρχουν εκατοντάδες αφίξεις, σχεδόν 1.000 την εβδομάδα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ειδικά στη Λέσβο», αναφέρει η Λάουρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ Μεταδράση. Μάρτυρες της τραγωδίας της Κυριακής η Λάουρα Παππά και οι συνεργάτες της κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν λύσεις. «Το 65% των αφίξεων είναι γυναίκες και παιδιά, αναφέρει, και υπάρχουν τώρα περισσότερα από 900 παιδιά. Είναι ένα ρεκόρ και αυτό είναι άδικο. Θα έπρεπε να μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ και οι τραγωδίες είναι πιθανό να αυξηθούν επειδή μερικοί, μεταξύ των οποίων και οι διακινητές, δεν διστάζουν να ενθαρρύνουν τους μετανάστες να «σπάσουν τα πάντα» για να μπορούν να μεταφερθούν πιο γρήγορα στην ηπειρωτική χώρα », προειδοποιεί. Σήμερα, περίπου 70.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Στοιχεία που θυμίζουν όλο και περισσότερο το καλοκαίρι του 2015, όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα, σε αναζήτηση της Ευρώπης (…)
Ενώ οι αφίξεις μειώθηκαν σημαντικά μόλις εφαρμόστηκε, το κείμενο προέβλεπε επίσης τη δυνατότητα επιστροφής μεταναστών. Ωστόσο, μόνο 1.806 άτομα στάλθηκαν πίσω τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ανεπαρκές. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης, τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις επιδοτήσεις στην Άγκυρα ώστε να περιοριστούν οι ροές προς την Ευρώπη. Αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στις νέες ευρωπαϊκές συμφωνίες, που ονομάζονται Δουβλίνο IV. Θα παρουσιαστούν στην επόμενη σύνοδο των αρχηγών κρατών της Ευρώπης, μετά τη διαπραγμάτευσή τους με πρωτοβουλία του Παρισιού και του Βερολίνου.
Τίτλος του κειμένου: L’arrivée de milliers de migrants met de nouveau la Grèce sous tension
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...