Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Ο Ερντογάν βομβάρδισε αμερικανικά στρατεύματα


Το τουρκικό πυροβολικό χτύπησε «κατά λάθος» αμερικανικές θέσεις κοντά στο Κομπάνι

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι και τις αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο κομμάτι της χώρας να επηρεάζονται από τα τουρκικά πυρά που έπεσαν, στον λόφο Mashtenour, κοντά στην πόλη Κομπάνι. Δεν υπάρχουν τραυματίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Την είδηση έφερε στη δημοσιότητα το αμερικανικό δίκτυο Newsweek επικαλούμενο Κούρδο αξιωματούχο όπως και υψηλόβαθμο μέλος του Πενταγώνου, σύμφωνα με τους οποίους η πόλη Κομπάνι, που στην πλειοψηφία της κατοικείται από Κούρδους, δέχθηκε πυρά τουρκικού πυροβολικού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που διεξάγεται κατά Κούρδων μαχητών.


Το CNN, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Newsweek, αναφέρει ότι τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη θέση των Αμερικανών, κοντά στο Κομπάνι. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, υποστηρίζει ότι στο σημείο βρίσκονταν από 15 μέχρι 100 στρατιώτες.

Όπως τόνισε, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί ήταν τόσο ισχυροί που οι Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν τη στιγμή που ήχησαν τα πυρά στον επίμαχο λόφο, σκέφτηκαν να απαντήσουν ως κίνηση αυτοάμυνας. Δεν προχώρησαν, ωστόσο, σε κίνηση απάντησης αλλά έφυγαν από το σημείο.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» στην Άγκυρα να προχωρήσει σε επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους «συμμάχους» να συμβάλλουν στις ενέργειες που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα στη Συρία.

Αντιφατικά μηνύματα από τις ΗΠΑ για κυρώσεις στην Τουρκία

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδιο «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει τη δυνητική εφαρμογή πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων.

«Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις», διεμήνυσε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο.

Ερντογάν για Συρία: Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω

Mετά την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την ένταση στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επιτείνοντας τη διεθνή ανησυχία:

«Θα καθαρίσουμε το δυτικό τμήμα του Ευφράτη και την Ανατολή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας και θα διασφαλίσουμε ότι οι Σύριοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Τώρα λαμβάνουμε απειλές από αριστερά και δεξιά, για να σταματήσουμε αυτή την επιχείρηση. Είπα στον Ντόναλντ Τραμπ και στους υπόλοιπους πως μας υποσχέθηκαν ότι θα σταματήσουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί, αλλά δεν το έκαναν. Τώρα προχωράμε μόνοι μας και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω»

Οι κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως πέντε τζιχαντιστές δραπέτευσαν από φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί. Ζωηρή ανησυχία πυροδοτεί, ακόμη, το γεγονός ότι οι εκτοπισμένοι από τη Συρία ανέρχονται πλέον στους 100.000.

Η Τουρκία αναφέρει πως έχει σκοτώσει 342 Κούρδους μαχητές, ενώ τα κουρδικά αντίποινα, μέσω εκτόξευσης ρουκετών, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 κατοίκους.

Προβληματισμό εγείρουν οι επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν, ο οποίος με το πρόσχημα της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία, ζητεί οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, πολλοί είναι εκείνοι ωστόσο από τη διεθνή κοινότητα που πίσω από το αίτημά του διαβλέπουν εισβολή. Η αναζωπύρωση, δε, του Ισλαμικού Κράτους είναι ορατή σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές εάν εκτοπιστούν οι κουρδικές δυνάμεις, που πολεμούν κατά των τζιχαντιστών, από την Τουρκία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]