Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Το κράτος που λειτουργεί ως παρακράτος


Νέα συγκάλυψη στην εγκληματική δράση της “JITEM”, της διαβόητης Στρατο-χωροφυλακής…

Η υπόθεση ¨JITEM-Κιζίλτεπέ¨ ήταν μια από τις 4 τελευταίες υποθέσεις κατά των υπευθύνων αλλά και αγνώστων δραστών της πλέον σκοτεινής περιόδου του διαστήματος 1992-1996. Τι συνέβη; Στις 9/9/2019 αφού οι δικηγόροι είχαν παραθέσει όλες τις ελλείψεις, το αίτημα τους για συνένωση της υπόθεσης με την συναφή δίκη αγνώστων δραστών του Αντίγιαμαν, απορρίφθηκε. Οι δε συνήγοροι των κατηγορουμένων ανέφεραν ως ¨σημαντικό¨ το ότι η δικαστική αίθουσα των 30 ατόμων ήταν γεμάτη κόσμο.

Σχετικά με την απόφαση, η σύνθεση του δικαστηρίου εξαφανίστηκε και μετά από αναμονή 1,5 ώρας ο πρόεδρος με μια χαμηλόφωνη και όχι τόσο θεληματική φωνή ανέγνωσε την απόφαση :

Αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τα περί ¨συμμορίας¨… Και παραγραφή του αδικήματος της ¨δολοφονίας εκ προθέσεως¨ λόγω χρονικού ορίου… Με αυτό τον τρόπο το δικαστήριο, έριξε (προς το παρόν) μια βαριά κουρτίνα όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα και στο μέλλον.

Τι συνέβη λοιπόν στις δηλώσεις που έκαναν κάποτε οι επιτελείς και τα ΜΜΕ του ΑΚΡ που έλεγαν πως “Οι δράστες των εγκλημάτων αγνώστων δραστών θα προσαχθούν και θα δικαστούνε”;

Οι 4 στρατιωτικοί και 5 πολιτοφύλακες που δικαζόταν κατηγορούμενοι για ¨σύσταση ένοπλης οργάνωσης¨ και για ¨δολοφονίες εκ προθέσεως¨, δικαιώθηκαν λοιπόν; Αν αυτού δεν έκαναν αυτά τα εγκλήματα, τότε ποιος σκότωσε τους ανθρώπους;


ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΑΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΛΑΚΟΙ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ

Η δίκη σχετικά με την απαγωγή και τις αυθαίρετες εκτελέσεις 22 ατόμων στο Μάρντιν στην περίοδο 1992-1996 μπόρεσε και άρχισε το 2014 με την αποδοχή του κατηγορητηρίου Για ποιον λόγο τόσο αργά και γιατί αυτή η παραγραφή;

Οι αιτήσεις που υπέβαλλαν το 1995 οι συγγενείς κάποιων από τους αγνοούμενους, αγνοήθηκαν εντελώς. Εντέλει ο εισαγγελέας κινητοποιήθηκε μετά από μια αίτηση που υποβλήθηκε στο Κιζίλτεπέ το 2008.

Από έναν λάκκο που τον είχαν σκεπάσει με μπετόν και πέτρες βγήκαν δύο πτώματα, ενώ οι εργασίες για την ταυτοποίηση τους κράτησαν 5 χρόνια. Σε εκσκαφές που έγιναν σε άλλους λάκκους που γνώριζε ο κόσμος της περιοχής, βγήκαν άλλα 12 πτώματα. Τα στοιχεία που αποκαλύπτονταν αποδείκνυαν την τέλεση των εγκλημάτων που έγιναν εκείνη την περίοδο. Αλλά η δικαστική διαδικασία προχώρησε δύσκολα.

Η πρώτη δουλειά που έγινε, ήταν να μεταφερθεί ¨για λόγους ασφαλείας¨ η υπόθεση από το Μάρντιν στην Άγκυρα. Το ότι ο κόσμος και οι οικογένειες δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την διαδικασία, ήταν απόδειξη πως δεν θα αποδιδόταν εύκολα η δικαιοσύνη. Χρόνια διήρκεσε η διαδικασία για να βγει άδεια για την εκδίκαση των δύο υψηλόβαθμων στρατιωτικών, των Χασάν Αττίλα Ουγούρ και Εσρέφ Χατίπογλου.

Στην δεκαετία του 90 πιστεύεται πως υπήρξαν 1300-1400 απαγωγές και εξαφανίσεις και 8-9.000 περιστατικά εγκλημάτων αγνώστων δραστών. Αλλά μόνο λίγα έφτασαν στα δικαστήρια. Στο διάστημα 2009-2014 συνολικά υποβλήθηκαν 15 συνολικά μηνύσεις. Κατά την τελευταία περίοδο 3 περιπτώσεις κατέληξαν σε αθώωση και παραγραφή.

Ο δικηγόρος Ερντάλ Κουζού ανέφερε πως η υπόθεση Μάρντιν-Κιζίλτεπέ ήταν μια από τις υποθέσεις που σκιαγράφησε την JITEM και συνοψίζει ως εξής την κατάσταση : ¨Πρώτα τους εξαφάνισαν από τις οικογένειες, ακολούθως τους βρήκαν και τώρα πάλι τους εξαφάνισαν. Οι δίκες αυτές μετατράπηκαν σε μια μορφή απαλλαγής. Όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι¨.

Στις 20/9 θα διεξαχθεί δίκη επίσης για την JITEM στην Άγκυρα και στις 25/9 η βασική δίκη για την JITEM… Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες για όσους αναρωτιούνται για το πρόσφατο παρελθόν και για το σήμερα της Τουρκίας.

Τουρκικά Νέα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]