Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν επιζητεί επεισόδιο στο Αιγαίο…


Η απογύμνωση του «καλού παιδιού» της Άγκυρας

Μέσα από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αναδεικνύεται η θέληση της Ελληνικής πλευράς να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά μόνο και μόνο το γεγονός των παραβιάσεων- έστω και ελάχιστων- ακόμη και κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο ηγετών, στέλνει το μήνυμα ότι η Άγκυρα ακολουθεί τώρα και στο μέλλον τον δρόμο της έντασης.

Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι τις ημέρες επανέναρξης των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι Τούρκοι ιπτάμενοι είχαν τραβήξει χειρόφρενο, με μηδενική παρουσία στο Αιγαίο. Κυρίως όταν είχε γίνει η πρώτη αποστολή επί Ελληνικού εδάφους, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ένδειξη «σεβασμού», αβρότητας; ή μήπως το γνωστό προσωπείο του «καλού παιδιού» που συνηθίζει η Άγκυρα να φορά όταν θέλει να φανεί σαν τη χώρα που δεν ενοχλεί κανέναν και ενοχλείται απ’ όλους τους άλλους;

Πάντως το γεγονός ότι κατά την Τρίτη, ώρες πριν τη συνάντηση των δυο ηγετών, που σημειώθηκαν σοβαρότατες προκλήσεις, με υπερπτήσεις αλλά και κατά την χθεσινή ημέρα, δεικνύει ότι η Άγκυρα δεν κρατήθηκε στο ύψος των περιστάσεων.


Το μήνυμα που εκπέμπει είναι μόνο ένα: πως όσες συναντήσεις κι αν κάνουμε, όσο κι αν διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας , εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντί σας παραβατικοί και ο λόγος είναι οι μόνιμες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Η Τουρκία, τ’ ανοιχτά μέτωπα και η Γαλάζια πατρίδα

Πάνω από το 50% του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας από την Αν. Θράκη έχει αποχωρήσει από την περιοχή ευθύνης του, μεταφερόμενο ανατολικά, στο μέτωπο που έχει ανοίξει η Άγκυρα στην Συρία, σε μια διαρκή προσπάθεια και πίεση ν’ αποκομίσει ότι περισσότερο μπορεί από τα ανατολικά σύνορα και ταυτόχρονα να χτυπήσει τους Κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα μάλιστα με τις στρατιωτικές πηγές, ανά βδομάδα υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη μετακίνηση στρατιωτικής δύναμης προς τα ανατολικά σύνορα Τουρκίας- Συρίας. Ίσως μάλιστα τα επόμενα 24ωρα, με την επιστροφή και του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα, πιθανό να υπάρξουν περισσότερες εξελίξεις στην περιοχή αυτή κι ας μην ξεχνάμε τους χάρτες που κρατούσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ.

Η Τουρκία έχει ένα ανοιχτό καυτό μέτωπο αλλά επειδή επιχειρεί να αυτοπροσδιοριστεί ως η υπερδύναμη της περιοχής, διατηρεί τις πειρατικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ ακόμη κι αν ότι κάνει είναι άκαρπο και βέβαια δεν σταματά να προκαλεί στο Αιγαίο.

Οι διεκδικήσεις μόνιμες, η θεωρία της «Γαλάζιας πατρίδας» και οι χάρτες παραμένουν σταθερές θέσεις της Άγκυρας, οι υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από Ελληνικά νησιά κατοικημένα και μη (μιας και είναι των τελευταίων 24 ώρων πρόκληση) φέτος έχουν φτάσει τις 36 την στιγμή που για όλο το 2018 είχαμε 47.

Πιο χαρακτηριστικό ποιοτικό δείγμα είναι ότι οι αερομαχίες, που ελλοχεύουν τον απόλυτο κίνδυνο να εκτοξευτεί στο κατακόρυφο η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες. Το 12μηνο του 2018 ήταν 128 ενώ τώρα, πριν κλείσει το έτος, ήδη βρισκόμαστε στις 210…

Αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση δείγματα εφησυχασμού για τους Αξιωματικούς του Ελληνικού Επιτελείου οι οποίοι δεν σταματούν να σχεδιάζουν και νέους τρόπους αντιμετώπισης των έκνομων ενεργειών της γειτονικής χώρας, όπως και τις λύσεις με τις οποίες οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται μονίμως πιο μπροστά σε επιχειρησιακό επίπεδο, δίνοντας απαντήσεις στα προκλητικά μηνύματα.

Ανώτατη πηγή έλεγε πως στις Τουρκικές πονηριές απαντάμε όχι ως πιο πονηροί, αλλά ως εκείνοι που δείχνουν την ποιοτική διαφορά και που εξετάζουμε άμεσα οποιαδήποτε πρόκληση διότι το χατίρι της Άγκυρας που είναι το Ελληνικό λάθος, δεν θα το πράξουμε.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]