Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γαλλική «ασπίδα» στην AOZ, ενώ η Άγκυρα «τρυπάει»… στα τυφλά


Του Νίκου Μελέτη

Τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στο τερέν της Ανατολικής Μεσογείου αναμένουν Αθήνα και Λευκωσία, μετά τη μετ' εμποδίων και μη αποδοτική, όπως όλα δείχνουν, προσπάθεια της Τουρκίας να ανακαλύψει πηγές ενέργειας με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις της, που θα της προσέφεραν ένα σοβαρό διαπραγματευτικό κεκτημένο.

Ενώ η Τουρκία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην απόπειρά της να δημιουργήσει τετελεσμένα με γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων της Κύπρου, η Λευκωσία κάνει ένα ακόμη βήμα για την θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ, βάζοντας ακόμη πιο «δυνατά» τον γαλλικό κολοσσό TOTAL στα Οικόπεδα, τα οποία με τον έναν η άλλον τρόπο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία.

Η είδηση ήρθε από τον Υπουργό ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη που δήλωσε ότι πιθανότατα το κοίτασμα «Καλυψώ» στο Οικόπεδο 6 (του οποίου τα δικαιώματα έχει η TOTAL)εκτείνεται και στο Οικόπεδο 7 το οποίο χθες και επίσημα ανατέθηκε στην κοινοπραξία TOTAL/ΕΝΙ.

Η Τουρκία έχει αποσύρει το γεωτρύπανο Yavuz το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθούσε να κάνει γεώτρηση εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κόλπο της Καρπασίας και ήδη βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Tasucu στην Σελεύκεια Ισαυρίας, στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας.


Αν και ακόμη δεν υπάρχει πλήρως διαμορφωμένη εικόνα για τους λόγους που αποσύρθηκε το γεωτρύπανο (εάν πρόκειται για τεχνικά προβλήματα ή αν ολοκληρώθηκε η απόπειρα γεώτρησης), οι πρώτες πληροφορίες που υπήρχαν στην Λευκωσία συνέτειναν στην εκτίμηση ότι η προσπάθεια για γεώτρηση στο μεγάλο βάθος στην συγκεκριμένη περιοχή δεν ολοκληρώθηκε και έτσι δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για εντοπισμό έστω και μικρών κοιτασμάτων.

Καθώς η Ουάσιγκτον είχε αποδοκιμάσει συγκεκριμένα την γεώτρηση του Yavuz καθώς αφορούσε τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (έστω και αν ήταν περιοχή που δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της τουρκικής κατοχής), η απόσυρση του γεωτρύπανου ίσως να χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα ως... δείγμα καλής θέλησης, ενόψει των επαφών της Νέας Υόρκης.

Το άλλο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Fatih, επιχειρεί τους τελευταίους μήνες γεώτρηση στο βορειοδυτικό τμήμα της Κυπριακής Υφαλοκρηπιδας, αλλά ούτε και εκεί υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για επιτυχημένη γεώτρηση, ενώ και τα δυο τουρκικά γεωτρύπανα αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα λόγω της προληπτικής διπλωματίας που άσκησε η Λευκωσία, στερώντας τα τουρκικά σκάφη από την πολύτιμη συμβολή εξειδικευμένου προσωπικού και τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.

Ενώ το Barbaros συνεχίζει να αφήνει το «στίγμα» του κάνοντας παράνομες σεισμογραφικές έρευνες στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ, νότια του νησιού, το Oruc Reis πλέει στην περιοχή που είχε αναγγείλει η Τουρκία εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, αν και η συγκεκριμένη τουρκική Navtex έχει περιλάβει και τμήμα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας για τις σεισμογραφικές έρευνες του τουρκικού σκάφους.

Τα συμβόλαια που υπέγραψε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία με Total και ENI είναι εξαιρετικής επιχειρηματικής, αλλά και στρατηγικής σημασίας, καθώς οι ενεργειακοί κολοσσοί όχι μόνο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά δημιουργούν ασπίδα έναντι των τουρκικών απειλών. Το Οικόπεδο 7 μάλιστα ήταν μέχρι τώρα «ορφανό» και ήταν εκτεθειμένο στις απειλές της Τουρκίας που θεωρεί βάσει των αυθαίρετων ερμηνειών του Δικαίου της Θάλασσας θεωρεί ότι η Τουρκική υφαλοκρηπίδα επικαλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα των Οικοπέδων 6 και 7.

Τα άλλα συμβόλαια αφορούν την εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα Τεμάχια 2, 3, 8 και 9 εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Ρώμη δεν είχε δείξει ιδιαίτερο σθένος μέχρι τώρα στην υποστήριξη και προστασία των συμφερόντων του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού στα Οικόπεδα αυτά.


Το ψευδοκράτος έχει παράνομα ανακηρύξει δικά του Οικόπεδα ακόμη και εντός οριοθετημένης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επικαλύπτοντας παράνομα τα Οικόπεδα 1, 2, 3, 8, 9 και 13. Την Άνοιξη μάλιστα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σε υλοποίηση «συμφωνίας» με το ψευδοκράτος θα πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις στα τουρκοκυπριακά «Οικόπεδα» που επικαλύπτουν μέρος των συγκεκριμένων Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ. Πριν δύο χρόνια η Τουρκία έστειλε δυο φρεγάτες της που εμπόδισαν το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ να πραγματοποιήσει δοκιμαστική γεώτρηση στο Οικόπεδο 3, γεγονός που υποχρέωσε από εκείνη την στιγμή την Λευκωσία να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές καταλήγοντας έτσι στην πιο ασφαλή λύση της πιο ισχυρής εμπλοκής της TOTAL στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

Με τα νέα συμβόλαια που υπογράφτηκαν χθες παρουσία και των πρεσβευτών της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Κύπρο, το Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ ανατίθεται στην κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και Eni (50%) και συγχρόνως η Eni παραμένει διαχειριστής σε όλα τα Οικόπεδα, με ποσοστό 60% στο Οικόπεδο 2, 50% στο Οικόπεδο 3 και 60% στο Οικόπεδο 9. Η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε έκαστο Τεμάχιο. Στο Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ όπου η ΕΝΙ είναι διαχειριστής, η ιταλική εταιρία παραχωρεί το 40% των δικαιωμάτων της στην TOTAL.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]