Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν είναι τυχαίο ότι γεμίσαμε τσαρλατάνους


Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, κύριε Πρόεδρε, που εμφανίζονται ως επαΐοντες. Γνώστες των μυστικών του Σύμπαντος, των πιο σκοτεινών μυστικών του κόσμου μας, του τρόπου της λειτουργίας των αγορών, της κοινωνίας, του ανθρώπινου εγκεφάλου, των πάντων όλων. Οι άνθρωποι αυτοί παρεισφρέουν συνήθως σε αυλές βασιλιάδων και αρχόντων βασιζόμενοι στην ημιμάθεια ή στην άγνοια. Αλλά εσείς δεν κινδυνεύετε από δαύτους. Δεν σας θέλγουν οι γυαλιστερές χάντρες των γητευτών των αφελών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αγόρασε» τις θεωρίες του Γιάνη Βαρουφάκη. Και ο Ρασπούτιν διείσδυσε στην αυλή των τσάρων, εκμεταλλευόμενος τη δεισιδαιμονία και τον φόβο των ανθρώπων για το άγνωστο. Ομοίως και ο Γιάνης Βαρουφάκης βρήκε παράθυρο ευκαιρίας στην άγνοια του Αλέξη Τσίπρα και τις ιδεοληψίες του.

Να είμαστε δίκαιοι! Δεν είναι μόνον ο Αλέξης Τσίπρας που την «πάτησε». Δεν είναι ο πρώτος και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα εμφανιστούν κι άλλοι που θα θελήσουν να κρύψουν την άγνοιά τους πίσω από μαθητευόμενους μάγους και τσαρλατάνους.

Αυτή είναι η χώρα; Αυτή είναι η χώρα, όπως έλεγε και ο πρόεδρος Σημίτης. Ο οποίος είχε δίκιο πέρα για πέρα. Στη χώρα αυτή κόντεψε να μεγαλουργήσει ο Σώρρας, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε στην άκρη μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, ως αμοιβή από την πώληση της τεχνολογίας του θεού Απόλλωνα στους Αμερικανούς! Και υπήρχαν άνθρωποι που τον πίστευαν, που τον ακολουθούσαν και τον λάτρευαν ως θεό.

Να σας πω ότι υπήρχαν και πανεπιστημιακοί μεταξύ αυτών που πίστεψαν; Για ποιο πράγμα να συζητούμε από εκεί και πέρα;


Ακόμη κι όσα γεγονότα έλαβαν χώρα μετά την κρίση, με την ανάδειξη πολιτικών δυνάμεων στις πλατείες της οργής, ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών διεργασιών μέσα σε μια κοινωνία που πιστεύει σε μάγισσες και χαρτορίχτρες. Να μην πάμε μακριά! Υπήρξε πολιτικός αρχηγός ο οποίος υποστήριζε στα σοβαρά ότι μας ψεκάζουν.

Τι λέτε, κύριε Πρόεδρε; Βάλαμε τέλος σ' αυτή την εποχή; Μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε; Ότι μετά τη δική σας διακυβέρνηση δεν θα έχουμε άλλα τέτοια φαινόμενα; Αμφιβάλλουμε!

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η Παιδεία. Εκεί βρίσκεται το κέντρο όλων των προβλημάτων μας. Έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η «επένδυση» στον χώρο της Παιδείας αποδίδει αργά. Ότι τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάτι πιο γρήγορο, πιο απτό.

Το καταλαβαίνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια στον χώρο της Παιδείας. Κι εκεί δεν είναι μόνο το θέμα του ασύλου. Είναι ένα συνολικό μπάχαλο. Χρειάζεται μια επανάσταση. Να ξηλωθούν τα πάντα και να στηθούν και πάλι από την αρχή.

Έχω ταχθεί υπέρ της συναίνεσης στα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας: Στην Οικονομία και ειδικότερα στην παροχή εγγυήσεων προς τους επενδυτές για την ασφάλεια των χρημάτων τους και στην Παιδεία. Ειδικά στην Παιδεία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα. Να ξέρουν οι πολίτες αυτής της χώρας και τα εκλεκτά βλαστάρια τους ότι αυτό ήταν και τέλος.

Προχθές παρακολούθησα ένα βίντεο από την εισβολή φοιτητών στο γραφείο της Φοιτητικής Εστίας της Θεσσαλονίκης. Βία, τραμπουκισμός. Και μάλιστα το βίντεο της ντροπής σηκώθηκε στο διαδίκτυο με πρωτοβουλία των «τσαμπουκάδων φοιτητών». Τι να συζητήσουμε πάνω σ' αυτό το περιστατικό; Αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι οι τραμπούκοι είναι οι αυριανοί επιστήμονες. Αυτοί που θα διδάξουν τα παιδιά μας στα σχολεία.

Η κοινωνία φτάνει σε σημείο παρακμής επειδή υπάρχει έλλειψη Παιδείας. Η οικονομική κρίση, κύριε Πρόεδρε, έπεται. Προηγείται η πολιτισμική. Και το πρόβλημα λύνεται μόνο με το να γίνει η επανάσταση στην Παιδεία αυτοσκοπός. Χρειάζεται κάποιοι να κοιμούνται και να ξυπνούν χωρίς να σκέπτονται κάτι άλλο. Και να προσπαθούν καθημερινά να συσπειρώνουν γύρω τους δυνάμεις με μοναδικό στόχο να πετύχουν στην αποστολή τους. Εκείνο που δεν χρειάζεται είναι μια απλή διαχείριση της καθημερινότητας. Να κλοτσάμε το τενεκεδάκι λίγο πιο κάτω και λίγο πιο κάτω. Διότι τότε είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουμε στον δρόμο μας πολλούς ακόμη τσαρλατάνους, που θα γελάνε και τα μουστάκια τους όταν θα βλέπουν τις χάνδρες τους να γίνονται ανάρπαστες από τους ιθαγενείς…

Θανάσης Μαυρίδης
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]