Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς θα ξεπεράσει το «αγκάθι» της απλής αναλογικής η κυβέρνηση;


Του Σάκη Μουμτζή

Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να ναρκοθετήσει την κυβερνητική πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, νομοθέτησε μια σειρά από μέτρα, που είναι πλέον υποχρεωμένη η νέα κυβέρνηση να τα ακυρώσει.

Ένα από αυτά είναι και ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής.

Είναι προφανές πως ο μαγικός αριθμός των 200 βουλευτών που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, δεν υπάρχει.

Διακινείται η άποψη πως ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να εφαρμοσθεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, αν τροποποιηθεί το άρθρο 54 του Συντάγματος που ρυθμίζει τα του εκλογικού νόμου και που βρίσκεται στον κατάλογο των προς αναθεώρηση άρθρων.

Για να γίνει αυτό απαιτούνται 180 ψήφοι, που θεωρητικά μπορεί να συγκεντρωθούν.

Όμως αυτή η λύση αντιμετωπίζει προβλήματα ερμηνείας, που εγείρουν σοβαρά ζητήματα ως προς την θεσμική εγκυρότητα της.

Υπάρχουν επί του συγκεκριμένου ζητήματος δύο αντικρουόμενες απόψεις, τις οποίες και παραθέτω.

1.Η πρώτη άποψη υποστηρίζει πως η «αναθεωρητική βουλή δεν μπορεί να επεκταθεί στο θέμα των χρονικών και διαδικαστικών περιορισμών στην εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, αφού το άρθρο 54,1 είναι ανοιχτό προς αναθεώρηση μόνο για το εκλογικό σύστημα καθ΄εαυτό και τα αναγκαίως συνδεδεμένα με αυτό θέματα.»

2. Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει πως « η συγκεκριμένη διάταξη, ( άρθρο 54,1) κρίθηκε αναθεωρητέα, αλλά το ακριβές περιεχόμενο και οι προβλέψεις της θα αποφασισθούν, κυριαρχικά, από την σημερινή βουλή που είναι και η καθ΄εαυτή αναθεωρητική».

Δύο ριζικά αντιτιθέμενες ερμηνείες που, όταν έρθει η ώρα, θα πυροδοτήσουν μεγάλη πολιτική ένταση, ενώ θα εγερθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεσμικό ζήτημα.

Αυτό είναι το ένα σκέλος του προβλήματος της άμεσης εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου και αφορά την θεσμική του διάσταση.


Ακόμα πιο σημαντικό είναι το σκέλος που αφορά την πολιτική διάσταση του προβλήματος.

Ας πούμε πως η κυβέρνηση ασπάζεται την δεύτερη ερμηνευτική άποψη. Διαθέτει τους 180 βουλευτές; Οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν εν σώματι τον νέο εκλογικό νόμο, που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις;

Ακόμα και αν συμφωνήσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν βουλευτές που στο όνομα της μη συμπόρευσης με την Δεξιά, ενδέχται να μην ακολουθήσουν την επίσημη θέση του κόμματος.

Συνεπώς, το 180 δεν είναι δεδομένο.

Σε αυτήν την πολύ πιθανή περίπτωση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εγγράψει μια σημαντική ήττα, τόσο στο πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επικοινωνιακό.

Αν τελικά δεν θελήσει να ρισκάρει την αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης, ένας μόνον δρόμος υπάρχει για την ακύρωση της απλής αναλογικής.

Η διπλή προσφυγή στις κάλπες.

Οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, δεν θα σχηματισθεί κυβέρνηση και οι επόμενες θα διεξαχθούν μετά από ένα μήνα, περίπου, με το εκλογικό σύστημα που θα επιλέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς παζάρια και εκβιασμούς.

Το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση είναι η επιλογή του χρόνου που θα πραγματοποιηθεί το εν λόγω εγχείρημα. Θα πρέπει η συγκυρία να είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση, ώστε να ακυρωθεί επιτυχώς το σύστημα της απλής αναλογικής.

Δηλαδή τις δεύτερες εκλογές, να τις κερδίσει πανηγυρικά.

Ούτως ή άλλως, το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον και εκτιμώ πως θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]