Οργή και παγωμάρα για τις Πρέσπες
Εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις πρώτες τοποθετήσεις των υπουργών της για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα «θετικά στοιχεία» που είδαν οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επιβράβευση του Γιώργου Μαυρωτά, που ψήφισε τη συμφωνία, με την τοποθέτησή του στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, «θολώνουν» τη θέση που είχε διατυπώσει προεκλογικά η Ν.Δ. και προκαλούν εύλογα ερωτήματα και ήδη κοινωνικές αντιδράσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται το συντομότερο, ακόμη και σήμερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ξεκαθαρίσει απόλυτα τη στάση του κόμματος.
Η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη ίσως και να σηματοδοτεί κάτι τέτοιο, αφού έγραψε στο twitter ότι «η Νέα Δημοκρατία εξελέγη στην κυβέρνηση για να διορθώσει, όχι για να υπερασπιστεί» τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «εθνική ήττα» και αδειάζοντας τους δύο υπουργούς. Αν ο πρωθυπουργός δεν λάβει σαφή θέση, κινδυνεύει να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να χρεωθεί την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών που είχε πρωτεργάτες τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά.
Ο τελευταίος, μάλιστα, αξίωσε και «συγγνώμη» από τη Νέα Δημοκρατία, όπως έγραψε στο twitter, γιατί... λοιδορήθηκε. «Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει στη Ν.Δ. η Συμφωνία των Πρεσπών. Επειδή όμως με είπαν προδότη... ρωτώ μήπως περισσεύει καμία συγγνώμη».
Ακόμη και η εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η «ΕφΣυν», έκανε πρώτο θέμα της την «κωλοτούμπα» των υπουργών της κυβέρνησης.
Όσο κι αν προσπάθησε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αρχική δήλωσή του στο συνέδριο του «Economist», αυτό δεν αρκεί, όχι μόνο για τον ίδιο, ο οποίος είχε παρευρεθεί και στο πρώτο συλλαλητήριο υπέρ της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε πει πως «αν εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».
Χθες υποστήριξε ότι ήταν σαφής ο αποδέκτης, αν και το μήνυμα εστάλη «ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα» και δεν έχουν καμία σχέση αυτά που είπε με το αν αρέσει ή δεν αρέσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει, προφανώς δεν αρέσει στη Ν.Δ., προφανώς δεν αρέσει στην κυβέρνηση» δήλωσε προς άρση των... παρερμηνειών.
Διαφωνίες
Υπενθυμίζεται πως η Ν.Δ. είχε εκφράσει προεκλογικά τη διαφωνία της με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή δίνει «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια στους Σκοπιανούς.
Είχε αναφέρει πως διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, αφού δεν μπορεί να την καταργήσει, είχε δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες για τη χώρα.
Από τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πάντως, δεν φάνηκε να είναι σαφές κάτι τέτοιο, δίνοντας το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη Ν.Δ. για διγλωσσία.
«Τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών μάς αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στον χώρο της οικονομίας» υποστήριξε στο συνέδριο του «Economist» ο κ. Βαρβιτσιώτης, που κατήγγειλε και αυτός τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμμετείχε στο συλλαλητήριο υπέρ της Μακεδονίας στην πλατεία Συντάγματος.
Δημοκρατία
Όποιος περίμενε κάτι διαφορετικό ήταν αφελής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κράτος έχει συνέχεια...
το είπε ο ίδιος ο Κυριάκος σε συνέντευξη του στα ξένα μέσα,
"όσο και να διαφωνώ μαζί της (συνθήκη) πρέπει να την σεβαστώ"
https://youtu.be/LgRhefSm5DI