Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εξαγοράζει εφημερίδες ο Ερντογάν, κλείνει τις ΜΚΟ, εκκαθαρίζει και τα Πανεπιστήμια!


Εκτενές δημοσίευμα για τις διώξεις που υφίστανται οι καθηγητές πανεπιστημίων στην Τουρκία γράφει στην εφημερίδα New York Times η Σούζι Χάνσεν.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί μαρτυρίες καθηγητών. Η συντάκτρια επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πολλοί τούρκοι ακαδημαϊκοί μεγάλωσαν ελπίζοντας ότι θα δουν μια ημέρα τη χώρα τους να λειτουργεί με δημοκρατικό καθεστώς. Πίστευαν στις ορθές πρακτικές διακυβέρνησης, στο δίκαιο δικαστικό σύστημα, στην ελευθερία του Τύπου, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των γυναικών.

Υπήρχε στόχος καθώς και η αντίληψη ότι κάποιος είτε αποτελούσε μέρος του εκδημοκρατισμού είτε όχι. Στη Τουρκία, αυτοί που δεσμεύτηκαν στη δημιουργία της δημοκρατίας, ως μιας βήμα προς βήμα οδυνηρής διαδικασίας, αποτελούσαν μια μικρή ενθουσιώδη ομάδα, που όμως μοιράζονταν την εμπειρία με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που ζούσαν σε χώρες σε διαδικασία εκδημοκρατισμού.


Ένα αυταρχικό κράτος μπορεί να πράξει πολλά για να απαλλαγεί από τα δημοκρατικά στοιχεία – φυλακίσεις, δίκες- αλλά τελικά η κυβέρνηση πρέπει να επιτεθεί στους θεσμούς που τα παράγουν και τα διατηρούν.

Οι εφημερίδες εύκολα μπορούν να εξαγοραστούν, οι ΜΚΟ μπορούν εύκολα να κλείσουν. Τα πανεπιστήμια,, ωστόσο, είναι πολύ δυσκολότερο να διαλυθούν. Όμως, αυτό είναι που επεδίωξαν ο Tayyip Erdogan και οι σύμμαχοί του με την μεγάλη εκκαθάριση.

Χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίων έχασαν τη δουλειά τους, πολλοί έχασαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν και ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις εναντίον τους, σημειώνει η συντάκτρια.

Τίτλος του κειμένου: The Closing Of the Turkish Mind/ How Turkey removed its intellectuals
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]