Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με το βλέμμα στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης


Του Γιάννη Μαντζίκου

Λίγες μέρες πριν τις νέες κάλπες στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρώτο (εδώ και χρόνια) δείπνο με ξένους ανταποκριτές, έλεγε ότι είναι αισιόδοξος για την νίκη του κόμματος του και του υποψηφίου Μπιναλι Γιλντιρίμ.

Όμως πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, οι αξιωματούχοι του κυβερνώντος ΑΚP δεν συμμερίζονται τις απόψεις του προέδρου, κάποιοι δε πιστεύουν ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, θα κερδίσει με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά από τις εκλογές του Μαρτίου.

Οι δημοσκοπήσεις τώρα επιβεβαιώνουν τους φόβους αυτούς, αφού η εταιρεία Avrasya δίνει 53,0% στον Ιμάμογλου έναντι 46,3% στον Γιλντιρίμ, η ΙΕΑ δίνει προβάδισμα 5 περίπου μονάδων (48,1% έναντι 43,4%) ενώ η ΚΟΝDA εκτινάσσει την διαφορά στις 9 μονάδες.

Για 17 περίπου χρόνια το ΑΚP και ο Ερντογάν κέρδιζαν σχεδόν όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, όμως στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, ο Ιμάμογλου πέτυχε μια αναπάντεχη νίκη στην Κωνσταντινούπολη φέρνοντας «πονοκεφάλους» στην Άγκυρα. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Ερντογάν θα έχανε την πόλη όπου ξεκίνησε ως δήμαρχος την πολιτική του καριέρα πριν 25 χρόνια.


Άμεσα σχεδόν, το ΑΚP κατέθεσε προσφυγή για την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK), με το επιχείρημα ότι συνοδεύτηκαν από παρατυπίες. Στις 7 Μαΐου λοιπόν, το Εκλογικό Συμβούλιο έκανε ουσιαστικά το «χατίρι» του Ερντογάν ακυρώνοντας τις εκλογές στη Κωνσταντινούπολη και ορίζοντας την επανάληψη τους.

Η απόφαση όμως αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας, αλλά κυρίως έστειλε ένα διόλου καθησυχαστικό μήνυμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει για όλα και έχει τον τρόπο του να παρακάμψει ανεξάρτητες αρχές, επίσημες διαδικασίες ακόμη και τη βούληση των πολιτών.

Ωστόσο, η πιο τρανταχτή αντίδραση ήρθε από τους πρώην στενούς συνεργάτες του Ερντογάν, τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι όχι μόνο επέκριναν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι δηλώνουν «παρών» για την επόμενη μέρα.

Κανείς παρόλα αυτά δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το ποια θα είναι η αντίδραση Ερντογάν αν χάσει όπως όλα δείχνουν. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο τον Ιμάμογλου από το να γίνει δήμαρχος, άλλοι ότι θα δεχθεί την ήττα, δυσκολεύοντάς όμως τον στο να διοικήσει.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πέραν της διαφαινόμενης ήττας, έχει να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω της διαμάχης για την αγορά των S- 400, αυτές τις ΕΕ λόγω της επιθετικότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]