Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Κούρδοι θα βγάλουν τον νικητή στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης


Στις κάλπες καλούνται εκ νέου οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης για να αναδείξουν τον δήμαρχό τους, καθώς η οριακή νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές της 31ης Μαρτίου ακυρώθηκε από τις εκλογικές αρχές ύστερα από προσφυγή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Η αυριανή αναμέτρηση θεωρείται κρίσιμο τεστ για τη δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έριξε το προσωπικό του βάρος υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει μια δεύτερη, ακόμη πιο επώδυνη πολιτική ήττα, ο Τούρκος πρόεδρος και ο υποψήφιός του επιδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε εκστρατεία προσέλκυσης Κούρδων ψηφοφόρων. Το κουρδικό στοιχείο υπολογίζεται στο 15% του εκλογικού σώματος στην Κωνσταντινούπολη και θα μπορούσε να αποβεί καθοριστικός παράγοντας, καθώς στον πρώτο γύρο η αναμέτρηση κρίθηκε για μόλις 13.000 ψήφους – ποσοστό 0,2%. Οι συντηρητικοί Κούρδοι, που στρέφονταν στο παρελθόν προς το ΑΚΡ, απείχαν στην πλειονότητά τους από τις κάλπες λόγω της σκλήρυνσης της κυβέρνησης έναντι των ομοεθνών τους στη Nοτιοανατολική Τουρκία.

Οι αριστεροί Κούρδοι, που συσπειρώνονται γύρω από το κόμμα HDP (τρίτη δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο) εκλήθησαν από τον φυλακισμένο ηγέτη τους Σελαχατίν Ντεμιρτάς να ψηφίσουν τον Ιμάμογλου στις αυριανές εκλογές για να τιμωρήσουν το ΑΚΡ.

«Φιλοκούρδος» Γιλντιρίμ

Στον απροσδόκητο ρόλο του αρωγού του Ερντογάν εμφανίστηκε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο ιστορικός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κάλεσε τους υποστηρικτές του HDP να απέχουν από την αυριανή ψηφοφορία, κάτι που προφανώς θα ήταν σε όφελος του Γιλντιρίμ.

Ωστόσο, η παρέμβαση Οτσαλάν δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά τους ηγέτες του HDP. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η συλλογική ηγεσία του κόμματος τόνισε ότι η στρατηγική της για υποστήριξη του Ιμάμογλου δεν έχει αλλάξει και κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι επιχειρεί να στρέψει το HDP και τον Οτσαλάν εναντίον αλλήλων.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε να υποβαθμίζει την παρέμβαση Οτσαλάν αποδίδοντάς τη σε «αγώνα ισχύος» με τον Ντεμιρτάς. Η στάση του αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμμάχους του από το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα τελευταία ανοίγματα της κυβέρνησης προς τους Κούρδους. Πρόσφατα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το Ντιγιάρμπακιρ, όπου μίλησε στα κουρδικά και έκανε λόγο για «Κουρδιστάν», προκαλώντας οξεία αντίδραση από το HDP, που τον κατηγόρησε για ψηφοθηρική υποκρισία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]