Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία περιμένει την επόμενη ευκαιρία της


Η σημερινή και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθούν να χειρισθούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κρισιμότερη φάση τους από το 1974. Αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια συστηματική στρατηγική αμφισβήτησης του στάτους κβο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Άγκυρας. Όλα δείχνουν ότι θα φτάσει στο αποκορύφωμά της το φθινόπωρο.

Η Τουρκία περιμένει πάντοτε την κατάλληλη ευκαιρία για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της. Το 1955 υπήρχε κενό εξουσίας στην Αθήνα και η Ελλάδα είχε μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τη Μεγάλη Βρετανία. Το 1964, η Άγκυρα επιχείρησε να εκμεταλλευθεί μια ρευστή πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα, αλλά τη σταμάτησαν οι ΗΠΑ. Το 1967 αξιοποίησαν την απομόνωση και την απειρία της χούντας και κέρδισαν την απόσυρση της μεραρχίας από την Κύπρο. Το 1974 είχαν την τέλεια ευκαιρία και την άδραξαν. Το 1996 έθεσαν ανοικτά θέμα γκρίζων ζωνών έχοντας απέναντί τους μια νέα κυβέρνηση, που δεν ήλεγχε τίποτα και ήταν βαθύτατα διχασμένη.

Οι Τούρκοι έχουν υπομονή. Κτίζουν τα επιχειρήματά τους και τις διεκδικήσεις τους, περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία. Στόχος, να συρθεί υπό δυσμενείς συνθήκες η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Η Άγκυρα είναι πιθανό, έως και πολύ πιθανό, να επιχειρήσει να προκαλέσει μια κρίση και μέσα από αυτή να εκβιάσει τη διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης. Βλέπει τη ρευστότητα και την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης. Ο διεθνής περίγυρος είναι και αυτός θολός και ασαφής. Η στρατιωτική ασυμμετρία σε ορισμένους τομείς είναι ανησυχητική. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, έχει ισχυρούς συμμάχους. Το πόσο στέρεοι, όμως, και αποτελεσματικοί θα είναι σε μια κρίση, θα φανεί στην πράξη.

Το μόνο καλό είναι ότι έως τώρα λειτουργούν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κρατάει πολύ υπεύθυνη στάση για το θέμα, με αποτέλεσμα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην έχουν εμπλακεί, προς το παρόν, στο άγριο πολιτικό φουτμπόλ.

Αλέξης Παπαχελάς
ΚαθημερινήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]