Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευκαιριακή η αναβάθμιση των αμερικανοκυπριακών σχέσεων;


Μόνον συγκρατημένη ικανοποίηση μπορεί να νιώσει κάποιος, επειδή οι συσχετισμοί δυνάμεων, ιδίως στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

Είναι προφανές ότι προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι η Κύπρος υπολογίζεται πλέον ως αυθύπαρκτος γεωστρατηγικός παίκτης, και αποκτά την δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του πλεονεκτήματος.

Όμως, μόνον συγκρατημένη ικανοποίηση μπορεί να νιώσει κάποιος, επειδή οι συσχετισμοί δυνάμεων, ιδίως στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, εκ του λόγου ότι οι εναλλαγές συμμαχιών αποτελούν κανόνα, λόγω της αστάθειας που επικρατεί, και όχι μόνον λόγω της προσπάθειας διάλυσης της Συρίας.

Αναφέρθηκα προ καιρού στην διαγραφόμενη προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, αν και όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες από τις ΗΠΑ και βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσει η Τουρκία από την Συμμαχία. Αλλά, δεν είναι απαραίτητη η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ για να νιώθει ασφαλής, από την στιγμή που ούτε η Ελλάδα νιώθει, έχουσα δραματική εμπειρία από τα όσα έχουν συμβεί στη διένεξη με την Τουρκία.

Η ασφάλεια της Κύπρου δύναται να εξασφαλιστεί και με διμερείς συμμαχίες, όμως μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τι προσφέρει η Κύπρος -γεωστρατηγικό κόμβο και ενεργειακά αποθέματα- αλλά δεν γνωρίζουμε τι παίρνει, εκτός από ένθερμους υποστηρικτικούς λόγους και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

Προ ημερών, υπήρξε μια ενθαρρυντική εξέλιξη στην Γερουσία των ΗΠΑ, με πρωτεργάτες τον φιλέλληνα γερουσιαστή, Κουβανό εξόριστο, Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον γερουσιαστή Ρούμπιο, προσκείμενο στο φιλοϊσραηλιτικό λόμπι, οι οποίοι με το νομοσχέδιο που κατέθεσαν στην Γερουσία, συνυπογραφόμενο τόσο από ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, όσο και από δημοκρατικούς, γίνεται σαφής πλέον αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα.


Ο Mενέντεζ, ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο εξαιρετική και είπε ότι σε αυτήν συζητήθηκαν πολλά, σημαντικά θέματα, ενώ σημείωσε τη μακρά σχέση που έχει ο ίδιος με την Κύπρο. Τόνισε ιδιαιτέρως πως θεωρεί ότι «Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο για να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέσεις της, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση», ανέφερε.

Στην κυβέρνηση της Κύπρου επικρατεί αισιοδοξία για άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ για τα οπλικά συστήματα όπως δήλωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, εκφράζοντας αισιοδοξία για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα του εξοπλισμού δεν προσφέρει ιδιαιτέρως στην Κύπρο, αλλά το κύριο είναι η πολιτική σημασία αυτού του εμπάργκο.

Η ανησυχία της Άγκυρας εκφράστηκε μέσω του τουρκικού Τύπου, αλλά και με ανακοίνωση των Τ/κ, η οποία αναφέρει ότι «Πρέπει να γίνει αντιληπτή η ευαισθησία μας στο θέμα των βημάτων που μπορούν να γίνουν και μπορεί να ανακόψουν την πορεία προς την ασφάλεια, την σταθερότητα και ευημερία που υφίσταται σήμερα στο νησί μας που βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωγραφική θέση».

Ελπίζει ότι γι’ αυτό το λόγο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το εν λόγω νομοσχέδιο της Γερουσίας θα απορριφθεί από την αμερικανική Βουλή, όπως έχει γίνει και με άλλα σχετικά νομοσχέδια, και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενες πλευρές να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας. Προσθέτει δε: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να προειδοποιήσουμε ότι η άρση του εμπάργκο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) θα επισπεύσει τον στρατιωτικό ανταγωνισμό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», ότι στις διπλωματικές του επαφές με ξένους αξιωματούχους και διεθνείς οργανισμούς θα μεταφέρει αυτούς τους κινδύνους και τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Είναι σαφές, ότι επιβάλλεται να δούμε συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου η συνεργασία αυτή να αποβεί προς όφελος της Κύπρου, και να μη αποτελέσει εκβιαστικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ προς τους Τούρκους.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]