Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με την Ελλάδα και την Κύπρο πιέζουν την Τουρκία οι ΗΠΑ


Όλα τα μεταπολεμικά προηγηθέντα δείχνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί τον κομπάρσο στις τριγωνικές σχέσεις Δύσης - Τουρκίας - Ελλάδας

Από την πρώτη στιγμή της ανταρσίας του Ερντογάν, απέναντι στις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, δεν κρύβω την βαθιά ανησυχία μου για το είδος του ανταλλάγματος που θα δοθεί στην Τουρκία προκειμένου να απομακρυνθεί από την αγκαλιά της Μόσχας.

Όλα τα μεταπολεμικά προηγηθέντα δείχνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί τον κομπάρσο στις τριγωνικές σχέσεις Δύσης - Τουρκίας - Ελλάδας, με απροκάλυπτο τον παραγκωνισμό της χώρας μας, με κύρια ανήκεστη βλάβη την κατάληψη του 40% της Κύπρου, αλλά και με άλλα σοβαρά ζημιογόνα γεγονότα, όπως την ουσιαστική απαγόρευση να απαντήσουμε στους Τούρκους στα Ίμια, αλλά και τις συνεχείς συστάσεις να τα βρούμε με τους Τούρκους μεταξύ μας, αντί να προταθεί η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Σήμερα ιδίως, κυκλοφορεί ευρέως το σενάριο πιθανού θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με εκφραστές μάλιστα και τους καθ’ ύλην αρμοδίους στην χώρα μας, υπουργό Εθνικής Άμυνας και Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι λες και μας προετοιμάζουν, μη χάνοντας την ευκαιρία να μας προειδοποιήσουν, ότι είναι πολύ πιθανό συμβεί.

Από το 1974 γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα, συνέβησαν άλλωστε και θερμά επεισόδια -δημοσιοποιηθέντα και μη-, αλλά είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, τακτικά επαναφέρεται το θέμα στις στήλες του Τύπου και στις δηλώσεις αρμοδίων και μη.

Τα ανωτέρω λειτουργούν ως ψυχολογική βία κατά των Ελλήνων, η οποία μαζί με τις περίεργες δηλώσεις του πρώην και νυν ΥΠΕΞ, κ.κ. Κοτζιά και Κατρούγκαλου και του πρώην υπουργού και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Τσιρώνη, ότι δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες», δημιουργούν την εντύπωση ότι έχει αποφασιστεί ήδη και άλλη παραχώρηση προς τους Τούρκους, της ΑΟΖ του Καστελόριζου, με τον ελληνικό λαό να αρχίζει να συνηθίζει σιγά-σιγά στην ιδέα. Παλαιά μέθοδος της προπαγάνδας αυτή.


Και φυσικά, δεν χάνουν την ευκαιρία και οι Τούρκοι, να κάνουν λόγο για θερμό επεισόδιο, με δύο στόχους: Τον εκφοβισμό των Ελλήνων αφενός, και την ενίσχυση του αντιαμερικανικού κλίματος στην Τουρκία, προς ενίσχυση της στροφής προς την Ρωσία του Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ως ισχυρός άνδρας, που τολμά να αντιστέκεται δυναμικώς ακόμη και προς τις ΗΠΑ.

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μετέφερε προ ημερών Έκθεση Think Tank της Τουρκίας, που βλέπει επεισόδιο με Ελλάδα και Κύπρο μέσα στο 2019. Βεβαίως, η περί ου ο λόγος τουρκική δεξαμενή σκέψης υιοθετεί όλες τις πολιτικές, τα συμπεράσματα και τις απειλές του τουρκικού κράτους

Υιοθετώντας τη ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης, κάνει λόγο για τη «συμπαιγνία» Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου, τον αγωγό East Med, και την πιθανή εκδήλωση βίαιου επεισοδίου σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Αγκυρας.

«Η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει πηγή έντασης στην περιοχή αυτή. Οι περιφερειακοί παίκτες προσπαθούν να αναπτύξουν παράκτια πεδία χωρίς να σκεφτούν πολύ τα συμφέροντα της Τουρκίας. Στην περίπτωση της Κύπρου, το ζήτημα είναι ακόμη πιο επείγον, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

» Αυτό υποχρέωσε την Άγκυρα να υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά της και να εμποδίσει ιταλική εταιρεία ενέργειας από τη γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου. Η Αίγυπτος είχε επίσης προειδοποιηθεί να μη συμμετάσχει σε καμιά αδικαιολόγητη πρόκληση από αυτή την άποψη», αναφέρει.

Η Έκθεση καταλήγει, ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή εντάσεων, ιδιαίτερα καθώς η Τουρκία αισθάνεται μια περιφερειακή συμπαιγνία που αποσκοπεί στη αποκοπή της από τη Μεσόγειο. «Εάν οι προκλήσεις αυτές συνεχιστούν το 2019, είναι πιθανό να σημειωθεί βίαιο επεισόδιο στη θάλασσα, τυχαία ή με άλλο τρόπο», τονίζεται.

Πώς θα απαντήσει στο ΝΑΤΟ στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας; Ως συνήθως, βέβαια. Θα επιχειρήσει να επιβάλει την αποφυγή γενίκευσης ενός επεισοδίου, αφού όμως η Τουρκία ως επιτιθέμενη, διατηρήσει το όποιο κέρδος επιδίωξε με την επίθεσή της. Έτσι έπραττε πάντα έτσι θα πράξει και στο μέλλον. Και η Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Ως αντάλλαγμα, θα μας κτυπήσουν στην πλάτη φιλικά και θα δηλώσουν πόσο σπουδαίοι σύμμαχοι είμαστε.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]