Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σχέσεις στοργής Ρωσίας και Τουρκίας - Διευρύνεται η... συνεργασία


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η πρώτη φορά μπορεί να αποτελεί τυχαία συγκυρία. Η δεύτερη ίσως και να δύναται να χαρακτηριστεί σύμπτωση. Η τρίτη σίγουρα προκαλεί σκέψεις και υποψίες. Από εκεί και πέρα, πάντως, είναι φανερό ότι κάτι τρέχει.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας και της Ρωσίας, καθώς καθημερινά οι δεσμοί που τις συνδέουν πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο ισχυροί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αφορούν τους πιο ζωτικούς και εθνικά ευαίσθητους τομείς κάθε χώρας – όπως είναι οι ένοπλες δυνάμεις της, η ενεργειακή της επάρκεια και η οικονομία.

S-400 και Sukhoi αντί F-35

Στην πρώτη περίπτωση, οι εξελίξεις μπορεί να είναι γνωστές, όμως τις τελευταίες ημέρες μοιάζουν να επιταχύνονται και να παίρνουν νέα τροπή. Διότι ο Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκυρα όχι απλώς επέλεξαν να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απειλή των Αμερικανών ότι η παραλαβή και ενεργοποίηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 ενδεχομένως να θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμη και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά προχώρησαν δύο βήματα παραπέρα.

Συγκεκριμένα, δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφενός διεμήνυσαν ότι εάν οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν τους Patriot τότε ίσως αγοράσουν ακόμη περισσότερους S-400. Αφετέρου, άφησαν για πρώτη φορά τόσο καθαρά ανοιχτό το σενάριο προμήθειας ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στην περίπτωση που ακυρωθεί οριστικά η παράδοση των αμερικανικών F-35, όπως απειλούν η κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, βεβαίως, εφόσον συμβούν αυτά τα δύο, τότε η ρήξη ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Τουρκία δεν θα αποτελεί ένα θεωρητικό σενάριο ή μία διπλωματική μπλόφα, αλλά μια γεωπολιτική ανατροπή μεγατόνων, η οποία αφορά άμεσα την γειτονιά της Ελλάδας και θα βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών!


Αέριο και πυρηνική ενέργεια

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο ενέργειας, τα δεδομένα μιλούν επίσης από μόνα τους για τις στενές σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Τουρκία προμηθεύεται από την Gazprom πάνω από το 50% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εφόσον προχωρήσει και ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού TurkStream. Επίσης, ενώ μέχρι τα μισά του 2018 οι ποσότητες πετρελαίου που αγόραζε η Τουρκία από τη Ρωσία ήταν αμελητέες, σταδικά άρχισαν να αυξάνονται εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που αποτελούσε έναν από τους βασικότερους προμηθευτές της Άγκυρας.

Προφανώς δε, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ο κατασκευαστής της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας από ατομικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία, που εντάσσει τη χώρα στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για τη μονάδα στο Ακούγιου, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023.

Στόχος τα 100 δισ. στο εμπόριο

Όσον αφορά στην οικονομία και το εμπόριο, τα στοιχεία είναι επίσης αποκαλυπτικά. Χαρακτηριστικά, η αξία των διμερών συναλλαγών έφτασε πέρυσι τα 26 δισ. δολάρια, όμως Άγκυρα και Μόσχα έχουν θέσει στόχο τον τετραπλασιασμό της ώστε να φτάσουν τα 100 δισ., όπως επιβεβαίωσαν και στην τελευταία τους συνάντηση οι πρόεδροι των δύο χωρών.

«Τουρκικές εταιρίες δραστηριοποιούνται σχεδόν σε κάθε τομέα της Ρωσίας. Περίπου 1.500 επιχειρηματίες, με επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων, παράγουν απασχόληση και συμβάλλουν στην ευημερία του ρωσικού λαού», σημείωσε ο Ερντογάν κατά την συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Δευτέρα, τη στιγμή που γινόταν γνωστό ότι τουρκικές κοινοπραξίες έχουν υπογράψει συμβόλαια για 1.961 μικρά και μεγάλα έργα στη Ρωσία, συνολικής αξίας 73 δισ. δολαρίων.

Μεγάλη δυναμική υπάρχει και στον τομέα του τουρισμού. Για του λόγου το αληθές, πέρυσι επισκέφθηκαν την Τουρκία σχεδόν 6 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 15% του συνόλου των αφίξεων στη χώρα κατά το 2018. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η φετινή χρονιά έχει ανακηρυχθεί ως Ρωσο-Τουρκικό Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σαν έτοιμοι από καιρό...

Συμπέρασμα: Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν την Τουρκία και ο Ερντογάν να μην έχει αποφασίσει να κόψει τον ομφάλιο λώρο του με τη Δύση για να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν, όμως εάν και όταν έρθει αυτή η στιγμή, δεν θα πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, αλλά για μια μάλλον φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]