Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γαβρόγλου: Οι οργανικές θέσεις κληρικών είναι 6000 - Στον αέρα η μισθοδοσία 4000


Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σας παρακαλώ, προφανώς σας γράφουν άλλοι τις ερωτήσεις. Με συγχωρείτε, όταν εδώ γραπτά λέει: «Καθότι από τις 10.400 οργανικές θέσεις ιερέων περισσότερες από 2.500 παραμένουν κενές», πρέπει να μας πείτε βάσει ποιου νόμου είναι αυτές οι 10.400 θέσεις. Δεν υπάρχουν, λοιπόν. Να το ξέρετε, για να μην εκτεθείτε.

Ο νόμος ο οποίος ορίζει τις οργανικές θέσεις, για να γνωρίζετε, είναι ο αναγκαστικός ν. 536/1945 και οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Εκκλησία είναι 6.000, ούτε μία παραπάνω. Είναι 6.000. Να το ξέρουμε αυτό. Δεν είναι 10.400. Πρώτον αυτό.

Νέα δεδομένα βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Εκκλησία ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόλγου, καθώς σήμερα στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι η μισθοδοσία περίπου 4000 κληρικών είναι στον αέρα. Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου ενώ οι οργανικές θέσεις των κληρικών βάσει νόμου είναι 6.000 σήμερα η πολιτεία μισθοδοτεί 10.500, διότι εκτός από τους έγγαμους που προβλέπονται στο νόμο μισθοδοτεί και ιερομόναχους και άγαμους.

Η αναφορά αυτή του υπουργού Παιδείας τινάζει όμως στον αέρα και τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα σύμφωνα με τις οποίες μετά τη συμφωνία με την εκκλησία θα προκύψει κενό περίπου 10,000 θέσεων που θα καλυφθούν με νέες προσλήψεις. Μάλιστα σε συνέντευξή του είχε δηλώσει οτι η προκήρυξη για τις προσλήψεις αυτές θα γίνει μέσα στο 2019. Ανάλογες αναφορές έχει κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

«Εάν αύριο έρθει το όποιο ελεγκτικό συμβούλιο και πει «γιατί μισθοδοτούνται οι ιερείς οι οποίοι δεν έχουν οργανικές θέσεις;», μπορεί να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Το ξέρετε αυτό;» είπε ο κ. Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια διαξιφισμών με τον βουλευτή της ΝΔ, Δ. Κυριαζίδη, ο οποίος άμεσα πρότεινε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σχετική νομοθέτηση.


Εγκαλώντας τον βουλευτή της Ν.Δ. για άγνοια νόμου ουσιαστικά ο κ. Γαβρόγλου δείχνει και προς το Μαξίμου το οποίο έχει υποσχεθεί προσλήψεις ανάλογα με τον, (κατά τον υπουργό Παιδείας πάντα) αριθμό μισθοδοτούμενων και όχι με βάση τις οργανικές θέσεις...

«Πώς να νομοθετήσουμε, κύριε Κυριαζίδη, λοιπόν, όταν εσείς ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα λέτε το απαράδεκτο και σας ζητώ να το πάρετε πίσω, ότι η συμφωνία ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πρωθυπουργό έγινε κάτω από το τραπέζι; Ντροπή σας!», επανήλθε ο Υπουργός Παιδείας προκαλώντας αντιδράσεις.

Αναλυτικά η αναφορά του υπουργού:

«Ο νόμος ο οποίος ορίζει τις οργανικές θέσεις, για να γνωρίζετε, είναι ο αναγκαστικός ν. 536/1945 και οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Εκκλησία είναι 6.000, ούτε μία παραπάνω. Είναι 6.000. Να το ξέρουμε αυτό. Δεν είναι 10.400. Πρώτον αυτό.

Δεύτερον, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να μισθοδοτούνται οι έγγαμοι ή οι άγαμοι κληρικοί; Διότι ο νόμος είναι απολύτως σαφής. Ο νόμος μιλάει για τους έγγαμους κληρικούς.

Ξέρετε τι γίνεται σήμερα, άραγε; Θα ήθελα να μου απαντήσετε, αν γνωρίζετε. Διότι ο νόμος του 1945πήγε να προστατεύσει τους έγγαμους κληρικούς από μια εξευτελιστική καθημερινότητα. Είναι σωστό, κατά τη γνώμη σας, να μισθοδοτούνται ιερομόναχοι; Είναι σωστό να μισθοδοτούνται άγαμοι κληρικοί;

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και να σας πω κάτι; Έχετε ρωτήσει καθόλου τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο αν έχει κάνει μια κατανομή των οργανικών θέσεων ανά Μητρόπολη; Γιατί και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν πολλοί ιερείς στα αστικά κέντρα και ελάχιστοι στις επαρχίες της χώρας και στις απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό ακριβώς πήγε να διορθώσει το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό. Αυτό που εσείς, με δική σας πρωτοβουλία, είπατε ότι τελείωσε, πήγε στις καλένδες τώρα, δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

Το ερώτημα είναι: ως πολιτικά κόμματα θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό, ναι ή όχι; Εμείς δεν λέμε να διώξουμε κανέναν. Εμείς δε λέμε να σταματήσει η μισθοδοσία. Εν πάση περιπτώσει, όμως, όταν υπάρχουν έξι χιλιάδες οργανικές και μέσα από μια απίστευτη παθογένεια, που έγινε σιγά-σιγά από το 1945 και μετά, σήμερα η πολιτεία μισθοδοτεί πάνω από δέκα χιλιάδες, αυτό είναι μια θεσμική ακαταστασία, στην οποία τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Το μεν πολιτικό πρόβλημα είναι ότι το μόνο που ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία είναι να κάνει αυτή την αντιπολίτευση του μαύρου-άσπρου. Σας ρωτώ, λοιπόν, αν εσείς είστε υπέρ του να μπορέσει να μπει μια τάξη, ένας ορθολογισμός περαιτέρω κατοχύρωσης των κληρικών, ώστε αυτή η χώρα, επιτέλους, να έχει τα αντίστοιχα μητρώα, την αντίστοιχη μισθοδοσία κλπ.»

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Εμετός! Τα παράσιτα από τα έντερα του ΣΥΡΙΖΑ, "σούρνονται" μεθοδικά για να ρυπάνουν και άλλους χώρους. Ας προσέξει ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, γιατί τα παράσιτα όπου εισχωρήσουν μολύνουν. Και οι "εναγκαλισμοί" με αυτά δε δείχνουν ούτε σοφία, ούτε συνέπεια λόγων και πράξεων.
    Τι έγινε, υπέκειψε στην κολακεία ότι τον προσέγγισαν κυβερνητικοί, που όμως είναι καταγεγραμμένοι στη συνείδηση του λαού ως προδότες;
    Δεν βλέπει τι ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Γαβρόγλου για την Ορθοδοξία; Υποστηρίζοντας έναν-δυο από αυτούς είναι σαν να τους υποστηρίζει όλους, αλλά και τα όσα φοβερά έπραξαν και θα πράξουν (αν τους αφήσουμε) εναντίον της Ελλάδος και της πίστης των Ελλήνων στο Χριστό. Ορκισμένοι εχθροί και της Ελλάδος και του Χριστού, ανοιχτά και απροκάλυπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]