Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Δεν αναγνωρίζουμε 10 ν.μ. Ελληνικό Εναέριο Χώρο


Με την προβολή της γνωστής τουρκικής θέσης περί μη αναγνώρισης του εύρους των 10 ν.μ. του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, απάντησε αργά το απόγευμα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χακίμ Ακσόι στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Ο Χ. Ακσόι επιμένει στην θέση ότι οι πτήσεις εντός των 10 ν.μ. έως τα 6 ν.μ. (στο όριο δηλαδή των χωρικών υδάτων) δεν συνιστούν παραβίαση καθώς αφορούν όχι ελληνικό αλλά διεθνή εναέριο χώρο. Όμως ο κ. Ακσόι παρακάμπτει εσκεμμένα το ζήτημα των υπερπτήσεων ακόμη και κατοικημένων ελληνικών νησιών οι οποίες φυσικά δεν αφορούν καν το όριο των 10 ν.μ., αλλά υπέρπτηση πάνω έδαφος.

Εκτός φυσικά αν αποφεύγει να αναφερθεί σε αυτές θεωρώντας ότι η Τουρκία δικαιούται να κάνει υπερπτήσεις σε νησιά όπως οι Οινούσσες το Αγαθονήσι, οι Φούρνοι, η Παναγιά κ.ά. γιατί επιμένει στην αναθεωρητική πολιτική των «γκρίζων ζωνών» και στην πλήρη αμφισβήτηση του στάτους κβο στο Αιγαίο.


«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την Συμμαχική Αλληλεγγύη και τις σχέσεις καλής γειτονίας».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Για να μη λενε οι τουρκοι αλλες μαλακιες και για να μην εξευτελιζονται ακομα περισσοτερο:

    https://kostasxan.blogspot.com/2010/04/h-m.html


    "Το 1936 ψηφίστηκε ο Ν.230/1936 που καθόρισε το πλάτος των χωρικών υδάτων σε 6 ν.μ.
    Εδώ πρέπει να προσεχθεί το εξής: το Π.Δ. του 1931 καθιέρωσε χωρικά ύδατα 10 ν.μ. μόνο για σκοπούς αεροπλοΐας και αστυνομεύσεως εναερίου χώρου. Τα χωρικά ύδατα 6 ν.μ. για σκοπούς ακτοπλοΐας καθορίστηκαν με άλλο νόμο. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι, το όριο των 10 ν.μ. θεσπίστηκε για σκοπούς αεροπλοΐας και αστυνομεύσεως του εναερίου χώρου, δίχως να αποτελεί «ελληνικό παράδοξο», όπως υποστηρίζουν κάποιοι.
    Μόλις το 1975, δηλαδή 44 χρόνια μετά, η Άγκυρα δήλωσε ότι αναγνωρίζει σαν εναέριο χώρο της Ελλάδος μόνον αυτόν που εκτείνεται πάνω από τα χωρικά ύδατά της για σκοπούς ακτοπλοΐας, δηλαδή στα 6 ν.μ. από τις ακτές.
    Η Τουρκία αρνείται ότι γνώριζε προηγουμένως την ύπαρξη του καθεστώτος των 10 ν.μ., επιχείρημα μη σοβαρό αλλά και αίολο, καθώς τόσο αυτή όσο και οι άλλοι χρήστες του εναερίου χώρου στο Αιγαίο (συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών του ΝΑΤΟ) γνώριζαν και απεδέχοντο από το 1931 το καθεστώς των 10 ν.μ."


    ΥΓ: Καλο θα ηταν να γνωριζει και ο "μοναχοφαης" μπετοβλακας πρωην υπουργισκος εξωτερικων αυτες

    τις λεπτομερειες.Δεν χρειαζεται να αναρωτηθουμε αν οι υπολοιποι ραγιαδες πολιτικαντηδες τις

    γνωριζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]