Κύμα Τούρκων προσφύγων στην Ελλάδα - 4.000 αιτήσεις για άσυλο
Περίπου οι μισοί από τους 14.000 ανθρώπους που πέρασαν παράνομα μέσω Έβρου στην Ελλάδα κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους ήταν Τούρκοι υπήκοοι, που έφυγαν για να σωθούν από το πογκρόμ της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, πρόκειται για δικαστές, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, δημοσίους υπαλλήλους ή επιχειρηματίες, τους οποίους οι τουρκικές Αρχές θεωρούν υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν - τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016- και οι οποίοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα επειδή τους είχαν κατάσχει τα διαβατήρια.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως «σχεδόν 4.000 Τούρκοι έχουν καταθέσει μέχρι τώρα για το 2018 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότερες αφίξεις Τούρκων δεν καταγράφονται στην Ελλάδα, επειδή σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να απομακρυνθούν ακόμη μακρύτερα από την Τουρκία». Η WSJ τονίζει πως αυτό το κύμα προσφύγων είναι πλέον ακόμα ένα σημείο τριβής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Η WSJ παρουσιάζει περιπτώσεις Τούρκων υπηκόων που έχουν περάσει στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αχμέντ, ένος 30χρονου πρώην πιλότου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος ζει πλέον στο κέντρο της Αθήνας ψάχνοντας πώς θα φύγει σε άλλη χώρα. «Το όνειρό μου είναι ο Καναδάς, αλλά η πραγματικότητά μου είναι η Ομόνοια», δηλώνει.
Ο Αχμέντ στοχοποιήθηκε για διασυνδέσεις με το κίνημα των Γκιουλενιστών, ύστερα από καταγγελία συναδέλφου του, και ακολούθως συνελήφθη. Όταν αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, αποφάσισε να φύγει από την Τουρκία και να βρει διέξοδο διαφυγής στην Ελλάδα, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγε στη φυλακή.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...