Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ουκρανία: Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο


Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια από εθνικιστές

Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Ουκρανία, μετά το τελευταίο θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς και την κατάληψη χθες τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Ο Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ο οποίος θα έχει ισχύ 60 ημερών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ουκρανού προέδρου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, το διάταγμα θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει το προεδρικό διάταγμα αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο ρωσικό προξενείο της βορειοανατολικής πόλης του Χάρκοβο στην Ουκρανία, καθώς διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και έκαψαν ελαστικά μπροστά από το κτίριο.


Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μπροστά στο κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε επίσης μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων.

Οι διαδηλωτές πέταξαν δεκάδες καπνογόνα στο κτίριο, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε λάστιχα και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.




Κρεμλίνο: Νόμιμη η κατάσχεση των ουκρανικών πολεμικών πλοίων

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η κατάληψη από τη Ρωσία τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της -προσαρτημένης από τη Ρωσία- Κριμαίας την Κυριακή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα το συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ρωσία κατέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με την Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπονομευτεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ρωσίας.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]