Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήματα μεγάλης αδυναμίας της Ελλάδας προς την Αλβανία


Οδεύουμε ξανά στην αναξιοπιστία;

Του Αλέξανδρου Δρίβα

Τα όσα τραγικά συνέβησαν με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, έχουν σίγουρα γεωπολιτικές συνέπειες, αν όχι αιτίες. Η εξωτερική πολιτική είναι μια περίπλοκη δραστηριότητα καθώς λαμβάνει χώρα σε πλαίσιο αναρχίας. Τα κράτη εκμεταλλεύονται όποια ευκαιρία βρουν προκειμένου να αναβαθμίσου τη θέση τους.

Τα όσα έλαβαν χώρα είναι γνωστά. Άταφος νεκρός για 10 μέρες από πυρά κρατικών υπαλλήλων της Αλβανίας, παράνομη ιατροδικαστική εξέταση, περιύβριση νεκρού από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ανακήρυξη ως “γαιδουριών”, “γουρουνιών” και άλλων πλασμάτων του ζωϊκού βασιλείου από τον Αλβανό πρωθυπουργό- δεκάδων συμπολιτών μας κ.α.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών παραμένει ”ψύχραιμο”. Θέλουμε να βρούμε τις αιτίες όλων αυτών; Ας ψάξουμε στο ζήτημα της ”Δημόσιας Διπλωματίας” της ελληνικής κυβέρνησης. Η “Δημόσια Διπλωματία” θεωρητικά, έχει χαρακτηριστεί ως λύση για την επίτευξη της ρήτρας που περιέχει το Διεθνές Δίκαιο περί της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Σύμφωνα με τη Δημόσια Διπλωματία, η διαφάνεια μειώνει την καχυποψία των κρατών και τα οδηγεί σε συνεργατικές συμπεριφορές.


Ο προηγούμενος Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, “άτσαλα” και ”άγαρμπα” ανακοίνωσε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, κατά την τελετή παράδοσης του ΥΠΕΞ. Ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών (τέως) είχε φέρει στην Ελληνική Βουλή, έγγραφα εξαιρετικής σημασίας που αφορούσαν το Σκοπιανό. Ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών (τέως) είχε αναφέρει πολλές φορές σε συνεντεύξεις του ότι δεν μπορεί να μιλήσει για κάποια θέματα καθώς είναι ”απόρρητα”. Το περασμένο καλοκαίρι, δια βοής και φασαρίας, απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες.
Τελικά, πότε η Δημόσια Διπλωματία ασκείται και πότε όχι;
Πώς συνδέεται με τα όσα βλέπουμε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Προφανώς ο τέως ΥΠΕΞ, επιθυμούσε να αφήσει μια ”βόμβα” στο ΥΠΕΞ, ενώ εκείνος αποχωρούσε. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός (νυν ΥΠΕΞ) ήταν ενήμερος. Επομένως δεν αντιλήφθηκε τη βόμβα. Ξαφνικά, από την ”Δημόσια Διπλωματία” του Κυρίου Κοτζιά, οι ελληνοτουρκικές και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις πέρασαν σε ένα κρίσιμο στάδιο. Οι Αλβανοί μας τονίζουν με τον πιο ωμό τρόπο πως
1. απέχουν έτη φωτός από το να γίνουν ευρωπαϊκό κράτος,
2. ότι η επίλυση του Σκοπιανού που ευαγγελιζόταν ο πρώην ΥΠΕΞ, δεν κλείνει το μέτωπο με την Αλβανία,
3. ότι η Αλβανία βρίσκεται σε αγαστή συνεννόηση με την Τουρκία.

Αν οι Έλληνες πολίτες που πηγαίνουν σε κηδεία δολοφονημένου συμπατριώτη μας, συλλαμβάνονται, παρακρατούνται και δέχονται ψυχολογική και σωματική βία από ένα κράτος που 15 μέρες πριν προχωρούσε ακάθεκτο σε περιύβριση νεκρού, (ο οποίος δολοφονήθηκε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες) τότε τα πράγματα είναι σοβαρά. Ακόμη σοβαρότερα είναι όταν η ισχύς της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας, είναι απείρως μεγαλύτερη συγκριτικά.

Αν η χώρα μας θέλουμε να καρπωθεί την περιβόητη ”σταθερότητα” της περιοχής και να γίνει η πρώτη δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων, τότε σίγουρα δεν πρέπει να φαίνεται αδύναμη και αναξιόπιστη.

Για να γίνει βέβαια αυτό πρώτα, οφείλουμε να επανεξετάσουμε πότε η ”Δημόσια Διπλωματία” χρησιμοποιείται για εσωκομματικούς λόγους ή για ”omerta” πολιτικών.

Η εξωτερική πολιτική χρειάζεται -κατά τραγική ειρωνεία- αυτό που δίδαξε ο Κύριος Κοτζιάς λίγες μέρες πριν την παραίτησή του ”οι Υπουργοί πρέπει να είναι μετρημένοι αν θέλουν να τους λαμβάνουν σοβαρά”. Αυτό ισχύει λογικά ακόμη και για απερχόμενους Υπουργούς οι οποίοι ανέλαβαν την εξωτερική πολιτική της χώρας η οποία τελικά, μάλλον δεν πρέπει να βγαίνει στα μανταλάκια.

(*) PhD IR (Candidate at Panteion-Hellenic American Relations). Secretary AHEPA Solon HJ04
Δημοσιεύθηκε στην Huffington Post


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]