Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έκρυθμη η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ


Στο Ισραήλ επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάρριψη του κατασκοπευτικού αεροσκάφους της η Ρωσία, προειδοποιώντας ότι έχει δικαίωμα απάντησης στην εχθρική αυτή ενέργεια.

Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει την κατάσταση στη Συρία, μόλις μια ημέρα μετά την συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για την Ιντλίμπ, διαταράσσοντας το modus vivendi μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε αιφνιδιαστική νυχτερινή επίθεση στην Λατάκκεια της Συρίας με τέτοιον τρόπο που ανάγκασε το ρωσικό αεροσκάφος να εισέλθει στον χώρο της συριακής αεράμυνας και να καταρριφθεί από τα πυρά των δυνάμεων του Άσαντ.

«Οι ενέργειες του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε περαιτέρω αντίμετρα», τόνισε ο Σόιγκου.

Σε επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε ανεύθυνους τους Ισραηλινούς πιλότους και εγκάλεσε τον ομόλογό του επειδή, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε για την επίθεση στην Λατάκκεια μόλις ένα λεπτό προτού αρχίσει και δεν έδωσαν αρκετό χρόνο προκειμένου να απομακρυνθεί το κατασκοπευτικό Il-20.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει επανειλημμένα από την ισραηλινή πλευρά να απέχει από επιθέσεις στο συριακό έδαφος, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών», κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου.


Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΕΘΑ, χθες το βράδυ τέσσερα ισραηλινά F-16 πραγματοποίησαν επιδρομή σε συριακό έδαφος, πλησιάζοντας από την Μεσόγειο Θάλασσα σε χαμηλό υψόμετρο. Την ώρα εκείνη το Il-20 πραγματοποιούσε πτήση περιπολίας στην ίδια περιοχή και καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος S-200 της συριακής αεράμυνας που προσπαθούσε να χτυπήσεις τα F-16.

"Θεωρούμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες του Ισραήλ ως εχθρικές. Δεκαπέντε μέλη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας έχουν πεθάνει λόγω των ανεύθυνων ενεργειών του ισραηλινού στρατού. Αυτό είναι απολύτως αντίθετο με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας. Διατηρούμε το δικαίωμα απάντησης" αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει επισήμως στις κατηγορίες αυτές. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν νωρίτερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας επιτέθηκε σε εκατοντάδες στόχους ιρανικών συνάμεων στη Συρία.

Η Μόσχα κάλεσε τον ισραηλινό πρέσβη για εξηγήσεις

To υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι είχε καλέσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μόσχα αναφορικά με το περιστατικό της κατάρριψης ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου κοντά στη Συρία.

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από συριακά αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά σύμφωνα με την Ρωσική εκδοχή τα ισραηλινά αεριωθούμενα αεροσκάφη που πετούν στην ίδια περιοχή είχαν βάλει το ρωσικό αεροπλάνο στο στόχαστρο. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο για περαιτέρω εξηγήσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]