Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένα ευρώ για τη Μακεδονία


Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η πολυθρύλητη Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες. Μολαταύτα, η αναγκαιότητα για τη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς της Μακεδονίας δε φαίνεται πως θα εκλείψει στο προσεχές μέλλον. Επομένως, χρήσιμη θα ήταν η ενίσχυση της διεθνούς εκστρατείας της Ελλάδας για την προάσπιση του αρχαίου Μακεδονικού πολιτισμού.

Σε αυτό το σκηνικό μεγάλη αποτελεσματικότητα θα είχε η αξιοποίηση της οικονομικής δυναμικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτόν τον σκοπό. Ειδικότερα, προτείνουμε την κοπή και διακίνηση ενός νομίσματος του Ευρώ (κατά προτίμηση του 1 ή των 2 ευρώ) στο οποίο η εθνική όψη θα απεικονίζει τον Ήλιο της Βεργίνας μαζί με τις λέξεις MACEDONIA και HELLAS ή GREECE (κάτι αντίστοιχο εμφανιζόταν παλαιότερα στο κέρμα των 100 δραχμών, αλλά η δραχμή είχε σαφώς μικρότερη εμβέλεια).

Με αυτό τον τρόπο η ταύτιση της Μακεδονίας με την Ελλάδα θα διαδοθεί όχι μόνο στις χώρες που χρησιμοποιούν επίσημα το Ευρώ (19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης συν το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο), αλλά και σε πολλές άλλες χώρες που αποδέχονται το Ευρώ ως συμπληρωματικό μέσο συναλλαγών.

Τέλος, το εγχείρημα της Ελλάδας για την οικουμενική διαδήλωση της ελληνικότητας της χώρας των Μακεδόνων θα ενισχυθεί από το κύρος και την δυναμική της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα με “πρεσβευτή" το νόμισμα της Γηραιάς Ηπείρου.

* Ο Θεόδωρος Α. Κουτρούκης είναι Επικ. Καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]