Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Abdullah Bozkurt: Η ΜΙΤ προμήθευε με βουλγαρικά όπλα τζιχαντιστές στη Συρία


Σε σημαντικότατες αποκαλύψεις που δεν έτυχαν καμίας προβολής στην Ελλάδα προχώρησε μέσα στον Αύγουστο ο γνωστός δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt. Ο Τούρκος δημοσιογράφος που δεν υποστηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν και την πολιτική του, αποκάλυψε με έγγραφα, σε 2 άρθρα του, στις 24 Αυγούστου και στις 31 Αυγούστου, πως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) προμήθευαν με βουλγαρικά όπλα τους τζιχαντιστές στη Συρία και επίσης με ναρκωτικά και κλεμμένα αυτοκίνητα. Και οι δύο περιπτώσεις φαίνεται πως κουκουλώθηκαν μετά από προσωπική παρέμβαση στη δικαιοσύνη του Προέδρου της Τουρκίας.

Τα άρθρα του Abdullah Bozkurt είναι λεπτομερέστατα. Εμείς θα παρουσιάσουμε μόνο τα κύρια σημεία τους. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να τα διαβάσει στους συνδέσμους που υπάρχουν πιο πάνω.

Τον Ιανουάριο του 2014, πιάστηκε φορτίο όπλων προς τους τζιχαντιστές της al-Qaeda στη Συρία, που προερχόταν από την Τουρκική κυβέρνηση, ενώ αναμεμειγμένη βρέθηκε και η Βουλγαρία. Τα όπλα που βρέθηκαν στα φορτηγά και κατασχέθηκαν στα Άδανα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, προέρχονταν από τη Βουλγαρία, ενώ τα φορτηγά συνόδευαν πράκτορες της ΜΙΤ, οι οποίοι βρίσκονταν υπό τις άμεσες εντολές του Ερντογάν.

Μόλις το θέμα έλαβε διαστάσεις στην Τουρκία, η κυβέρνηση απέλυσε τους εισαγγελείς, τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που είχαν αναλάβει την έρευνα. Έτσι το θέμα αποσιωπήθηκε.

Αρχικά, ο Ερντογάν αρνήθηκε πως το φορτίο περιείχε όπλα. Στη συνέχεια υποστήριξε πως μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκμένους αδερφούς.

Από δικαστικά έγγραφα αποκαλύφθηκε πως η Τουρκική κυβέρνηση είχε στείλει στους τζιχαντιστές στη Συρία περίπου 2.000 φορτηγά με όπλα, για να ανατραπεί ο Άσαντ και να αντικατασταθεί με κυβέρνηση ισλαμιστών που θα ήταν «μαριονέτες».


Η δικαστική έρευνα είχε προλάβει να διαπιστώσει πως τα όπλα προέρχονταν από τη Βουλγαρία, αλλά δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί, εάν η Βουλγαρική κυβέρνηση γνώριζε για τον προορισμό του φορτίου. Ο δημοσιογράφος θεωρεί ύποπτη την στάση της κυβέρνησης Μπορίσοβ, καθώς έχει υποστηρίξει πολλές φορές τον Ερντογάν.

Την ίδια εποχή, το 2014, δικαστική έρευνα αποκάλυψε πως 7 πράκτορες της ΜΙΤ εμπλέκονταν σε συμμορία που έκανε εμπόριο ναρκωτικών και κλεμμένων οχημάτων προς τους τζιχαντιστές στη Συρία. Επίσης διακινούσαν και ξένους υπηκόους (τζιχαντιστές) προς τη Συρία. Τα κλεμμένα οχήματα ήταν φορτηγάκια, από αυτά που εύκολα μπορεί να τοποθετηθεί κάποιο όπλο στην καρότσα τους.

Στην επιχείρηση της εισαγγελίας για την παρακολούθηση και εξάρθρωση της συμμορίας, δεν αναμενόταν να αποκαλυφθεί πως ήταν μπλεγμένοι και πράκτορες της ΜΙΤ.

Όταν οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη όσων συνόδευαν τα κλεμμένα φορτηγά, που ήταν στην επαρχία Hatay, καθ’ οδόν προς την Συρία, διαπιστώθηκε πως τα φορτηγά που ήταν υπό την συνοδεία ανδρών της ΜΙΤ, κουβαλούσαν όπλα, με προορισμό τους τζιχαντιστές της Συρίας.

Παρόλο που η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπάθησε να εξαφανίσει όλα τα έγγραφα της εισαγγελίας, κάποια έγγραφα έφτασαν στα χέρια του Abdullah Bozkurt και άλλων δημοσιογράφων. Στα έγγραφα υπήρχε η παραδοχή από την ΜΙΤ πως στην υπόθεση εμπλέκονταν 7 πράκτορές της.

Ο Abdullah Bozkurt υποστηρίζει πως η εμπλοκή της ΜΙΤ στις υποθέσεις σχετίζεται με τις μυστικές και ανεπίσημες δουλειές του Ερντογάν, που έχουν σκοπό να φέρουν στην εξουσία γειτονικών χωρών δικούς του ανθρώπους.

Μάλιστα, όσοι αστυνομικοί, στρατιωτικοί και δικαστικοί ενεπλάκησαν στις υποθέσεις, είτε απολύθηκαν, είτε συνελήφθησαν με κατασκευασμένες κατηγορίες για δήθεν κατασκοπεία και αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Κάποιοι καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση, σε στημένες δίκες, για παραδειγματισμό.
Ο Abdullah Bozkurt υποστηρίζει πως κάποια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν θα λογοδοτήσει ενώπιον δικαστηρίου για τις πράξεις του.

Cosmostatus


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]