Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περί μνημονίων τυρβάζει η κυβέρνηση μετά το Μάτι


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Παιχνίδι με το χρόνο παίζει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση. Ελπίζει ότι η τραγωδία που στοίχισε δεκάδες ζωές στο Μάτι θα περάσει κάποια στιγμή στη σφαίρα της λήθης. Γι’ αυτό και κάθε 24ωρο που περνά, προστίθεται μια παρέμβαση, μία δήλωση, μια διαρροή ή μια ανακοίνωση του πρωθυπουργού για διάφορα ζητήματα. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα σχέδιο που έχει ως βασικό στόχο την αλλαγή ατζέντας και την επαναφορά της «κανονικότητας». Για την ακρίβεια, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι σταδιακά να έλθει σε πρώτο πλάνο στην επικαιρότητα η έξοδος από τα μνημόνια, που θεωρείται επικοινωνιακά προνομιακό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του Μαξίμου είναι με σταδιακά βήματα να αποσυμπιεστεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Μετά τις καρατομήσεις του υπουργού και των άλλων αρμοδίων κρατικών αξιωματούχων, οι κυβερνώντες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να βγάλουν το αποτύπωμα της 23ης Ιουλίου από πάνω τους, εφαρμόζοντας την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

Για τον σκοπό αυτό στρατεύτηκε και ο συνήθως μειλίχιος Φώτης Κουβέλης που στην συγκεκριμένη περίπτωση, φάνηκε να ζηλεύει κάτι από τη «δόξα» του Παύλου Πολάκη και της ατάκας του ότι «οι νεκροί θολώνουν την εικόνα της αποτελεσματικότητας του κράτους».

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ζωή των ανθρώπων, αλλά στις 21 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από οκτώ έτη μνημόνια και αυτό δεν μπορεί να συνδέεται, χωρίς να θέλω να συμψηφίσω την κατάσταση», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.


Συμψηφισμούς πάνω στα πτώματα

Ουσιαστικά επιχείρησε -άκομψα- να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα το πανηγυρικό κλίμα που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση πριν από το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που έχει κοστίσει τη ζωή σε 91 ανθρώπους, σημειώνοντας: «Η ΝΔ θα εισπράξει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει με τον αντιπολιτευτικό της λόγο. Ο τρόπος που αντιπολιτεύονται δεν είναι θεσμικός. Δεν αισθάνεται η ΝΔ την ανάγκη να μας πει τόσα χρόνια γιατί κυριάρχησε η αναρχία και οι λογικές του πελατειακού κράτους;».

Όπως ήταν φυσικό η τοποθέτησή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Αυτό που από πολλούς εκλήφθηκε ως προσπάθεια συμψηφισμού των νεκρών με την έξοδο από τα μνημόνια προκάλεσε οργή κι αυτό φάνηκε και στα Social Media, όπου κυριάρχησαν πικρόχολα και καυστικά σχόλια.

Ο γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης μίλησε, μάλιστα, για συμψηφισμούς πάνω στα πτώματα. «Μόνο λύπη αισθάνομαι ακούγοντας τέτοιους συμψηφισμούς που επιχειρήθηκε να μην παρουσιαστούν σαν συμψηφισμοί… Δεν είναι δυνατόν πάνω στα πτώματα να μιλάς για εκταμίευση 15 δισ., δεν είναι δυνατόν να μιλάς για οικονομία πάνω σε μια καταστροφή, μια τραγωδία».

Άμεσα μέτρα και όχι εικόνα

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπεραμύνθηκε των δράσεων της Περιφέρειας. Δήλωσε πως πριν από ένα χρόνο πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας, «καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία».

Μετά τη συνάντησή της με δύο επιφανείς επιστήμονες, ανακοίνωσε τη «δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο«. Εκεί ήταν που δήλωσε πως «σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα». Πρόσθεσε δε ότι είναι αναγκαία «όπως τόνισαν οι δύο σημαντικοί επιστήμονες, η άμεση υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας».

Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε και ο Νίκος Παππάς, κατηγορώντας την ότι αντιγράφει «κάλπικα τηλεοπτικά ρεπορτάζ». Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αναλάβει την ευθύνη, υπενθυμίζοντας πως έχουν γίνει αλλαγές προσώπων. Επέμεινε στη γραμμή για τα «βαθιά δομικά προβλήματα», που συνέβαλαν στην τραγωδία στο Μάτι και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Κληθείς να σχολιάσει την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει, είπε ότι «την αδυναμία των μηχανισμών, μέσω και του περιορισμού των πόρων λόγω της κατάστασης των μνημονίων, την ξέραμε και δώσαμε τη μάχη για να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, και με την πρόσληψη 2.000 πυροσβεστών, κάτι που η αντιπολίτευση καταψήφισε». Κατέληξε λέγοντας ότι το ζήτημα είναι από εδώ και πέρα τι κάνουμε.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]