Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βάστα γερά, Ζόραν…


Πλάτες στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να κερδίσει χρόνο και να ξεπεράσει τα ενδοκυβερνητικά του προβλήματα, φαίνεται να βάζει ο Ζόραν Ζάεφ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ στην ΕΡΤ. Όπως έγινε γνωστό και παρά την παραφιλολογία ότι όλα θα τελειώσουν τον Σεπτέμβρη, η σύμβαση φαίνεται να έρχεται στην ελληνική Βουλή στην καλύτερη περίπτωση το 2019, δίνοντας έτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό παράταση περίπου 6 μηνών προκειμένου να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε δικαστικό επίπεδο.

Ρεπορτάζ Κώστας Παπαϊωάννου

Την ευκαιρία να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του, που ήθελε οι κάλπες των εθνικών εκλογών να στήνονται μαζί με εκείνες των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Μάιο –αν οι συνθήκες το επιτρέψουν–, θα έχει εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Για αυτό άλλωστε και ο μικρός κυβερνητικός εταίρος παραιτείται χωρίς να παραιτηθεί: γνωρίζει πως η σύμβαση για το Μακεδονικό θα φτάσει στην ελληνική Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, οπότε και κάλλιστα θα μπορούσε να έχει προηγηθεί άλλο «ατύχημα», ενώ και οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να έχουν αλλάξει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Τη «βολική» παράταση χρόνου την αποκάλυψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στην ΕΡΤ. Μάλιστα εκείνος είπε πως όχι αργότερα από την άνοιξη του 2019 ή τα μέσα του 2019 θα δει μονάχα οφέλη από τη συμφωνία των Πρεσπών, υπονοώντας ότι τότε περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. «Είμαστε ο βόρειος γείτονάς σας. Έχουμε σαφώς διαχωρισμένα τα θέματα ταυτότητας. Εμείς δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής ιστορίας της Μακεδονίας», ξεκαθάρισε ο Ζ. Ζάεφ κλείνοντας το μάτι στον Πάνο Καμμένο και σε όσους αντιδρούν στο σύμφωνο, και καθιστά σαφές πως η χώρα του δέχεται την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και την αναγνωρίζει.

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε περήφανος γι’ αυτή και είπε ότι δεν ήταν εύκολη, τονίζοντας πως με αυτήν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φιλία και να εξασφαλίσουμε θετικό μέλλον και δυνατότητα για συνεργασία σε κάθε επίπεδο: Σε οικονομικό, πολιτιστικό, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στον αθλητισμό, σε όλους τους τομείς.

Επίθεση φιλίας…

Μάλιστα ο κ. Ζάεφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θέλησε να απευθυνθεί προσωπικά στους κ.κ. Πάνο Καμμένο και Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βορείου τμήματος της Ελλάδας». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως το άρθρο 7, παράγραφος 2 και 3 διαχωρίζει με σαφήνεια το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας από το δικό τους, εκφράζει «απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά, προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες», και πρόσθεσε:

«Εμείς αυτό το σεβόμαστε και θέλουμε σε αυτή τη βάση να οικοδομήσουμε τη φιλία μας. Με τον αμοιβαίο διαχωρισμό αυτών των ζητημάτων ταυτότητας, διότι η ταυτότητα είναι αίσθημα, δεν μπορεί να ορισθεί με συμφωνίες. Δεχόμενοι τη χρήση erga omnes πιστεύω ότι και τα ζητήματα ταυτότητας που συζητιούνται προστατεύονται στην ελληνική πλευρά. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς και να τους καλέσω να δουν αυτό το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο. Οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο τουριστικές, φιλικές».

Από Γενάρη και βλέπουμε

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, μιας και όλα από εκεί ξεκινούν, έτσι ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα η σύμβαση, απάντησε ότι η συζήτηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων θα ξεκινήσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 12 Ιουλίου, και εκτίμησε ότι θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, ως πιθανές ημερομηνίες προσδιόρισε την 23η Σεπτεμβρίου, την 30ή Σεπτεμβρίου, την 7η Οκτωβρίου. Διαμήνυσε μάλιστα πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για όλους στο Κοινοβούλιο και για όλους τους θεσμούς του κράτους.

Επόμενο βήμα, που θα ακολουθήσει ένα θετικό για τη συμφωνία αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, θα είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. «Μετά το επιτυχές δημοψήφισμα θέλουμε να έχουμε τρεις μήνες, χρόνος που μας επαρκεί, για να κάνουμε τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες ολοκληρώνουμε την πλήρη αλλαγή στη χρήση του ονόματος, με βάση τις φάσεις που προβλέπονται από την συμφωνία», τόνισε συγκεκριμένα. Όσον αφορά την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, είπε πως ο στόχος που έχουν θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. «Μάλιστα θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτόν τον λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 μέρες. Γι’ αυτό λέμε για τις 15 Ιανουαρίου», σημείωσε.

Αυτό πάντως είναι το ευτυχές σενάριο, γιατί διπλωματικές πηγές εξηγούν πως δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ να υποχρεωθεί να προσφύγει στις κάλπες αν δεν εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, εξέλιξη που θα σήμαινε την περαιτέρω καθυστέρηση των διαδικασιών, προς όφελος του Αλέξη Τσίπρα.

Η Άποψη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]