Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άνοιξε σοβαρό ζήτημα με τις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις


Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με Τουρκία και πΓΔΜ η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» και με την προοπτική σύντομης επίλυσης των σοβαρών διερών ζητημάτων με την Αλβανία.

Επίθεση στους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη δήλωση του επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Johannes Hahn, περί αναδιάρθρωσης των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. τονίζει πως «έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Hahn ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!».

Παράλληλα, καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να «σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό».

Τέλος, απευθυνόμενη στον επίτροπο Hahn, η Ν.Δ. τον καλεί να «συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Τι προηγήθηκε στο Λονδίνο

Βέβαιος ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας» εμφανίστηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Edie Rama. σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο, τόνισε ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να επιλυθούν τα όποια προβλήματα, αλλά να μετατραπεί η λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη «να φτάσουμε το επίπεδο των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε την ικανοποίησή του κάνοντας λόγο για μεγάλο επίτευγμα, ενώ ανέφερε τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία».

Χαρακτήρισε, δε, γενναίους ηγέτες τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev, τονίζοντας πως «ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ρίσκου για να επιβεβαιώσουν κάτι που δεν ήταν εύκολο, αλλά έδειξαν επίσης πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».

ΕΕ: Μαζεύοντας τα… αμάζευτα

Ο επίτροπος Hahn σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας – Αλβανίας, επεσήμανε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, κληθείς να διευκρινίσει σχετικές με το θέμα δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου στο Λονδίνο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο επίτροπος -υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε.-, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο κ. Hahn αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα, τονίζοντας πως «αφορά μια αναδιάρθρωση (restructuring) συνόρων (είναι καταγραμμένο σε βίντεο).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτος ο γοτθος "επιτροπος" ειχε προβλεψει συμφωνια για το Σκοπιανο μερικες

    εβδομαδες πριν την συναψη της!

    Οποτε προβλεπεται και αλλο.... σκωτσεζικο ντους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]