Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσίπρας: Μετά από οκτώ χρόνια λύσαμε το πρόβλημα του χρέους


Υλοποιώντας την υπόσχεσή του να φορέσει γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο δήλωσε ότι η ημέρα ανήκει σε αυτούς που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, σε εκείνους που είδαν τους κόπους μια ζωής να καταστρέφονται.

«Με αυτούς θέλουμε να χαμογελάσουμε μαζί και να πούμε ότι μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα και περνά σε μια περίοδο που τη θέση της λιτότητας θα παίρνει η κοινωνική δικαιοσύνη και τη θέση της επιβολής θα παίρνει κάθε ημέρα περισσότερο η Δημοκρατία. Τη θέση της αβεβαιότητας θα παίρνει η σταθερότητα».

Μετά από οκτώ χρόνια καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα του χρέος, ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε αλλά κληρονομήσαμε από την Ελλάδα της διαπλοκής και των παράκεντρων εξουσίας, σημείωσε.

«Δεν ήταν αυτονόητο να φτάσουμε εδώ. Παραλάβαμε χώρα στο χείλος του γκρεμού, με 1,5 εκατ. άνεργους και κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό και ηθελημένα άδεια ταμεία», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Αναλάβαμε το καθήκον να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Σε αυτή την προσπάθεια άλλες φορές συγκρουστήκαμε σκληρά, άλλες συμβιβαστήκαμε επώδυνα, αλλά δεν δειλιάσαμε, δεν διστάσαμε μπροστά σε δυσκολίες και εμπόδια. Και τώρα φτάνουμε στο τέλος μιας εποχής που γρήγορα οι Ελληνες θα θέλουν να ξεχάσουν. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός μπορούμε για μια ημέρα να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα αισιόδοξο χαμόγελο. «Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα κανονική, ανακτά την οικονομική της κυριαρχία και στηρίζεται ξανά στα πόδια της».

«Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα της σπατάλης, των πελατειακών σχέσεων, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μπορούμε πια με τις δικές μας δυνάμεις να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια έντιμη και συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα σέβεται τις δεσμεύσεις αλλά ταυτόχρονα θα βάζει τέλος στη λιτότητα και τις αδικίες που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα. Μια πολιτική λελογισμένης επέκτασης με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται».

«Εχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις σε εκείνους που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπέφεραν πολύ»

«Εχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στοχευμένα σε μείωση φόρων το 2019 και υποστήριξη του κράτους πρόνοιας. Εχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της Δημόσιας Διοίκησης που θα βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα. Θα προχωρήσουμε σε επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και σε αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από πολλά χρόνια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ιστορική η απόφαση

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η χθεσινή απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς το χρέος καθίσταται «βιώσιμο». Τόνισε ότι είχε τεθεί από την αρχή ένας στόχος: η λύση να είναι πειστική για τους επενδυτές και τις αγορές, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στην ιδιωτική χρηματοδότηση. Θύμισε ότι όταν η χώρα έδινε τη μάχη να βγει από τα μνημόνια κάποιοι ζητούσαν «πιστωτικές γραμμές».

Εκτίμησε ότι εξασφαλίζεται η ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους, «ενώ δημιουργείται καθαρός διάδρομος τουλάχιστον 15 ετών για τους επενδυτές». Παράλληλα το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει το δυσχερέστερο πιθανό σενάριο που μπορούμε να βρούμε μπροστά μας. Ετσι μπορούμε να οργανώσουμε τις εξόδους στις αγορές με μόνη μέριμνα την καλύτερη διαχείριση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε ότι με την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ έως το 2022 που θα διατεθούν είτε για επενδύσεις, είτε για πληρωμές αποκτάται δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένη πολιτική παρότι ο στόχος για το πλεόνασμα θα παραμένει στο 3,5%.

«Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους αλλά από εδώ και στο εξής έχει πολύ περισσότερο δημοσιονομικό χώρο», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων από εδώ και πέρα θα καθορίζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. «Με δυο λόγια το καθεστώς άρσης κυριαρχίας, ο μνημονιακός καταναγκασμός έλαβε τέλος».

Το μεταμνημονιακό τοπίο

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση θα είναι ανάλογη αυτής των άλλων χωρών με τη διαφορά ότι αντί για δυο αποστολές το χρόνο θα οργανώνονται τέσσερις. Θα καταλήγουν σε κάποιες αναφορές για την πορεία της οικονομίας, τις οποίες θα συζητούμε μαζί τους αλλά δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις υιοθετούμε κατά γράμμα στο βαθμό που υλοποιούμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. «Η εποπτεία όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς δεν έχει σχέση με το μηχανισμό της επιτροπείας».

«Η ευθύνη επιστρέφει αποκλειστικά στους Ελληνες, η Ελλάδα επιστρέφει στους Ελληνες»

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το μεγάλο στοίχημα είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας να τα καταφέρουμε καλύτερα. «Ξέρουμε πως θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε μόνοι μας».
Οι δεσμεύσεις

Αναλάβαμε δεσμεύσεις και θα είμαστε περήφανοι που θα τις υλοποιήσουμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Η βασική δέσμευση είναι να μην οπισθοχωρήσουν κεντρικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε ή υλοποιούμε: την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ, την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδίου καθώς και να πετυχαίνουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα αρκεί να πιάνουμε στους στόχους», πρόσθεσε.

Η στεναχώρια

Καταλαβαίνω τη σύγχυση και τη στεναχώρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από τόσες διαψεύσεις στο ότι δεν θα τα καταφέρουμε ίσως ισχύει το ρητό ότι ο «δολοφόνος γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος».

«Είμαι έτοιμος να μιλάμε κάθε ημέρα για την οικονομία. Γιατί εκεί που απέτυχαν τρεις δικές τους κυβερνήσεις η δική μας κυβέρνηση πέτυχε. Το παλιό κατεστημένο οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια, εμείς την οδηγούμε ξανά στην κανονικότητα».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]