Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στροφή της Ιταλίας στο προσφυγικό


Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Ιταλίας να μην δεχτεί στο έδαφός της τους πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρει το πλοίο Aquarius

Οι μεν χαρακτηρίζουν την απόφαση της Ρώμης απάνθρωπη. Οι δε δείχνουν κατανόηση, παραπέμποντας στο γεγονός ότι για πολλά χρόνια η υπόλοιπη Ευρώπη αδιαφορούσε, αφήνοντας την Ιταλία να αντιμετωπίζει μόνη της τα μαζικά κύματα προσφύγων. Ορισμένοι μάλιστα στην ίδια την Ιταλία φτάνουν στο σημείο να επικροτούν με θέρμη την κίνηση της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι επιτέλους βρέθηκαν πολιτικοί που δεν αφήνουν άλλους πρόσφυγες στη χώρα.

Η κίνηση της Ιταλίας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ενώ δεν έλειψαν και οι διπλωματικές τριβές με το Παρίσι, μετά την παρέμβαση του γάλλου προέδρου Μακρόν ο οποίος επέρριψε στη Ρώμη κυνισμό και ανευθυνότητα.

Ισχυρή αντίδραση στην αδράνεια των υπολοίπων;

Το γεγονός ότι η Ιταλία καταφεύγει σε αυτό το βήμα όμως καταδεικνύει αναμφίβολα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και πως δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποσυμφοριστούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα. «Όσο σοκαριστικό κι αν ακούγεται, η συμπεριφορά της Ιταλίας είναι μια ισχυρή αντίδραση στην αδράνεια των υπολοίπων χωρών μελών της ΕΕ», έγραψε η γαλλική L´ Alsace. Γεγονός είναι ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει και να βρει λύσεις.

Εδώ και χρόνια η Ιταλία ισχυρίζεται ότι έχει αφεθεί στη τύχη της και ζητά μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες μέλη. Εντούτοις η Γερμανία ήταν η χώρα η οποία ενέκρινε και δη με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου. Οι χορηγήσεις ξεπέρασαν αριθμητικά το σύνολο των χορηγήσεων σε όλες τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το 60% των θετικών αποφάσεων εμπίπτουν στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα όμως οι δεξιές και εθνολαϊκιστικές κυβερνήσεις σε Ουγγαρία και Πολωνία αρνούνται σθεναρά μια δεσμευτική ποσόστωση ενώ η Αυστρία και στο πλαίσιο της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ που προκρίνει, επεξεργάζεται με μια μικρή ομάδα χωρών σχέδια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων εκτός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Λιγότερα πλοία ΜΚΟ

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες της απόφασης της Ρώμης να μην δέχεται πλέον τον ελλιμενισμό πλοίων με πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις; Μπορούν να αντεπεξέλθουν οι ΜΚΟ εάν θα αναγκάζονται στο μέλλον να αποβιβάζουν τους πρόσφυγες στην μακρινή Ισπανία; Πολλές οργανώσεις έχουν εξαντλήσει ήδη τα όρια των δυνατοτήτων τους.

«Σε αντίθεση με πέρσι που υπήρχαν πάνω από δέκα πλοία, φέτος υπάρχουν μόλις πέντε διαθέσιμα», λέει ο εκπρόσωπος της γερμανικής Sea Watch Ρούμπεν Νοϊγκεμπάουερ. «Σε περίπτωση που αποδυναμωθούν περαιτέρω, δεν αποκλείεται να έχουμε μια επανάληψη του 2015 με τραγική κατάληξη». Υπενθυμίζεται ότι το 2015 και μετά το τέλος της επιχείρησης Mare Nostrum σημειώθηκαν δυο πολύνεκρα ναυάγια.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη: ότι η δράση των ΜΚΟ είναι αυτή ακριβώς που ενθαρρύνει πολλούς ανθρώπους στο να αφεθούν στα χέρια των διακινητών, πιστεύοντας ότι εάν συμβεί κάτι εν πλω, θα επέμβουν οι διασώστες των οργανώσεων αρωγής.

Στην παρούσα φάση βέβαια το πρόβλημα της Ιταλίας δεν είναι ο αριθμός των νεοφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών ο οποίος είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών. Το πρόβλημα αφορά περισσότερο στη φιλοξενία και περίθαλψη των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία. Ζητήματα στα οποία η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη λύσεις, πέραν της υπόσχεσης Σαλβίνι να «διώξει» όλους τους παράνομους.

Λένα Κλίμκαϊτ (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Καιρός ήταν να αρχίσουν αντιδράσεις και από τον νότο, με πρώτη την Ιταλία που βούλιαξε από τα κύματα των λαθρομεταναστών. Εμείς εδώ τι θα κάνουμε; Ο Αβραμόπουλος ακριβοπληρώθηκε διπλά από τους φανατικούς ισλαμιστές σεΐχηδες που προωθούν το ισλάμ στην Ευρώπη και από τα ταμεία του Σόρος προκειμένου να κατακλυστεί η Ευρώπη από λαθρομετανάστες χωρίς να τους νοιάζει για το πόσοι πνίγονται και που θα καταλήξουν. Μπράβο σε Ουγγαρία & Πολωνία για την σθεναρή φύλαξη των χωρών τους από την λαίλαπα των λαθρομεταναστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το προβλημα δεν ειναι απλως το ανεξελεγκτο πληθος λαθρομεταναστων που εισχωρουν στην

    Ευρωπη!

    Το προβλημα εγκειται στο οτι οταν ,αποδεδειγμενα, εγκληματιες-λαθρομεταναστες δεν

    λαμβανουν ασυλο σε χωρες του Βορρα, δεν απελαυνονται με προορισμο τη χωρα καταγωγης

    τους, αλλα με προορισμο την πρωτη χωρα της ΕΕ στην οποια εισηλθαν!!

    Εμεις εχουμε πολυ μεγαλυτερο προβλημα απο τους Ιταλους,διοτι οι εθνομηδενιστες και

    προδοτες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οπως και οι προκατοχοι τους, διαφημιζαν εδω και 2 δεκαετιες τον

    παραδεισο της "πολυπολιτισμικης κοινωνιας"!

    Υπηρχε μαλιστα και βουλευτης του ΚΚΕ,που στο ονομα του "ανθρωπισμου", επεσε στην

    θαλασσα για να σωσει τους αντικαταστατες της Ελληνικης φυλης!!

    Τουλαχιστον οι Ιταλοι φαινεται να εχουν μια στοιχειωδη αξιοπρεπεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]