Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακήρυχτος πόλεμος


O Ερντογάν εξήγγειλε στις 18-4-2018 εκλογές για τις 24-6-2018. Είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί «Πρόεδρος». Ο μεγαλοϊδεατισμός του ότι η Τουρκία μπορεί να επανεξελιχθεί σε «οθωμανική αυτοκρατορία», που έχει προ πολλού εξαγγείλει ως πολιτικό σκοπό του, αποτελεί τον μεγάλο για μας τους Έλληνες κίνδυνο.
Βέβαια, ο μεγαλοϊδεατισμός αυτός είναι το προκάλυμμα του φόβου του ότι η Τουρκία θα μείνει εκτός «ενεργειακού παιχνιδιού», όπως αυτό εξελίσσεται στη Μεσόγειο.
Η «πολεμική» αυτή ρητορική, την οποία εντείνει σκόπιμα, γι’ αυτό και εκστομίζονται ύβρεις και λοιδορίες σε βάρος της Ελλάδας και του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας τελευταία, συνιστά για τέτοιο επίπεδο διεθνή λεκτική «τρομοκρατία» και συνάμα «αλητεία».

Η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Ο Ερντογάν, όμως, πιστεύει ότι τον βοηθά αυτή η ρητορική στην επανεκλογή του. Κυρίως ότι θα του δώσει το επιχείρημα στο εσωτερικό της χώρας του, μετά τη νίκη του στις εκλογές, ότι αυτή σημαίνει αποδοχή και των θέσεών του περί χάραξης επιθετικής πολιτικής προς υπεράσπιση των «δικαίων» της Τουρκίας. Ανεξάρτητα αν αυτά έχουν προ πολλού διευθετηθεί από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν τον πολυενδιαφέρει. Θεωρεί ότι προασπίζει την κυριαρχία της χώρας του, την οποία... φαντασιώνεται ως «οθωμανική αυτοκρατορία».

Στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν έχει κάποια βάσιμη αξίωση. Σωστά, λοιπόν, κι εμείς δεν μπαίνουμε σε οιαδήποτε συζήτηση αξιώσεων μαζί της. Έτσι, όμως, όπως έχουν οι σχέσεις μας διαμορφωθεί τελευταία, θα έπρεπε το ΝΑΤΟ να έχει παρέμβει πυροσβεστικά. Όμως και αυτό ακόμα, κατά τρόπο απαράδεκτο, δηλώνει ότι το θέμα είναι (δήθεν) μεταξύ μας.

Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να συνετίσουν τον Ερντογάν, αλλά αυτός δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει αρμοδιότητά των, όπως το θέτει, σε ζητήματα «κυριαρχίας» της χώρας του. Οι Γάλλοι, πιο ξεκάθαροι απ’ όλους, δεν θεωρούν φυσικά ότι το θέμα είναι διμερές και τάχθηκαν υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των ελληνικών θέσεων.

Όλοι, πάντως, αναμένουν εξελίξεις μετά την επανεκλογή Ερντογάν. Ακόμα και οι ΗΠΑ, οι οποίες σε αυτό το ενεργειακό παιχνίδι έχουν τον πρώτο λόγο. Στο παρασκήνιο της επίσημης πολιτικής σκηνής πολλά σχεδιάζονται.

Εμείς ας μείνουμε ανυποχώρητοι στις εθνικές μας θέσεις, επικαλούμενοι την προστασία του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα προσεκτικοί, έως ότου διαφανεί το «πώς» οι μεγάλες δυνάμεις σχεδιάζουν να επιλύσουν το ζήτημα αυτό της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Γιατί πρόκειται πια για ακήρυχτο πόλεμο με διεκδικούμενα τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου και όλοι προσβλέπουν σε οφέλη εκ της εκμετάλλευσής των.

Real


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]