Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιός είπε ότι και η Ελλάδα δεν μπήκε σε πλειστηριασμό;


Λίγοι πλέον αμφιβάλλουν ότι επιδιώκεται η εξασθένηση των κρατών με την απώλεια κατ’ αρχάς μέρους της κυριαρχίας τους που θα επιφέρει απώλεια εδαφών

Δεν θα έπρεπε κάποιος να παραξενεύεται με τον όρο, διότι τα κράτη ιδιωτών δεν είναι άγνωστα στην πολιτική ιστορία, ακόμη και στην πρόσφατη. Τι ήσαν τα άπειρα κράτη της φεουδαρχικής Ευρώπης; Κάθε μικρή περιοχή ήταν και βασίλειο, με τον άρχοντα να διοικεί με τρόπο αυθαίρετο και πολλές φορές απάνθρωπο, ως ιδιοκτησία του. Μάλιστα δε, ολόκληρες περιοχές δίνονταν για προίκα σε πριγκίπισσα, όταν παντρευόταν ξένον ηγεμόνα.

Δεκάδες ήταν τα βασίλεια και οι κομητείες, όταν αποφάσισε το σύστημα να τα συνενώσει σε δύο κραταιά βασίλεια, την Ιταλία και Γερμανία. Έπρεπε να υπάρχει ισχυρό αντίβαρο στην επέκταση της σλαβικής αυτοκρατορίας των Ρώσων, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η ασιατική απειλή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι σκοποί αυτοί επιτεύχθηκαν ήδη, καιρός φαίνεται να ξαναγυρίσουμε στα παλιά κρατίδια.

Λίγοι πλέον αμφιβάλλουν ότι επιδιώκεται η εξασθένηση των κρατών με την απώλεια κατ’ αρχάς μέρους της κυριαρχίας τους, που θα επιφέρει και εδαφική απώλεια σε μάκρος χρόνου, λόγω της σκόπιμης υποκίνησης εθνοτικών διεκδικήσεων. Κανείς, από όσους ρώτησα, δεν μου έδωσε μια πειστική απάντηση, για ποιο λόγο ο Σόρος, φερ’ ειπείν, επιδεικνύει ενδιαφέρον για τις μειονότητες των Βαλκανίων, χρηματοδοτώντας αφειδώς ελεγχόμενες ΜΚΟ, για την "προστασία" τους.

Άκουσα για πρώτη φορά το όνομα του Μπερλουσκόνι, όταν δεν είχε ακόμη ασχοληθεί με την πολιτική και ήταν απλώς ένας πλούσιος Ιταλός επιχειρηματίας. Και με εξέπληξε η αναφορά του συνομιλητή μου -μέλους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ε.- όταν μου είπε πως ο Μπερλουσκόνι "σκέπτεται να αγοράσει το Βέλγιο". Η απάντηση στην απορία μου ήταν απλή:

Τι είναι το Βέλγιο; Μια χώρα, όπου οι μετοχές των μεγάλων επιχειρήσεών του βρίσκονται στα χέρια χρηματοπιστωτικών οίκων της Νέας Υόρκης. Όποιος επομένως αγοράσει αυτές τις μετοχές ή τα κρατικά ομόλογα, απέκτησε και κυριαρχία επί του κράτους. Αν θα μείνουν σε βελγικά χέρια τα ψιλικατζίδικα και τα καπνοπωλεία, αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα.

Δεν γνωρίζω αν η αγοραπωλησία δεν προχώρησε επειδή υπαναχώρησε ο Μπερλουσκόνι ή επειδή οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι ήθελαν το Βέλγιο για τον εαυτό τους. Όπως έχουν τα πράγματα, ισχύει μάλλον το δεύτερο. Αν δε κάποιος υποθέσει ότι πρόκειται απλώς περί σεναρίου μη υλοποιήσιμου, νομίζω πως θα προσγειώθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι έγινε πρόταση αγοράς της χώρας μας, κατά την έναρξη της μνημονιακής εποχής!

Τι έλεγε τότε η είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία; Ότι η πανίσχυρη εταιρία Apple αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχει στο αποθεματικό της 97,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, ενώ η μετοχή της καλπάζει και οι πωλήσεις της εκτινάσσονται ολοένα σε υψηλότερα ρεκόρ. Έτσι, ο κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ, η κραταιά Apple αντιμετωπίζει το παρακάτω "πρόβλημα":

Πώς να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθεματικά της, τα δισεκατομμύρια δολαρίων που υπάρχουν στα ταμεία και τα οποία, κατά την εκτίμηση του ίδιου του Διευθύνοντα Συμβούλου της, Timothy (Tim) Cook, που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Steve Jobs, τον Αύγουστο του 2011, «είναι κατά πολύ περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει και να επεκταθεί η εταιρεία», είπε.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας (στο Cupertino της Καλιφόρνια) αυτό ήταν και το κυρίαρχο θέμα: Τι θα τα κάνουμε τόσα χρήματα; Μεταξύ των πολλών που προτάθηκαν από τους μετόχους, ένας από αυτούς ρώτησε κατά πόσο η Apple θα σκεφτόταν να αγοράσει την καταχρεωμένη Ελλάδα!

Ποια ήταν η απάντηση του Tim Cook, στην ερώτηση που του φάνηκε απόλυτα φυσιολογική; «Κοιτάμε όλες τις προοπτικές, αλλά δεν έχουμε εξετάσει αυτή την πιθανότητα». Μπορεί δηλαδή να την εξετάσουν προσεχώς! Και αν δεν είναι ελκυστικό προϊόν η Ελλάδα -αφού πρόφθασαν άλλοι- μπορούν να αγοράσουν κάποια χώρα από τα αζήτητα. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Εδώ και δεκαετίες φρόντισαν να διαλύσουν τους συνδετικούς ιστούς των κοινωνιών, ώστε να ατονήσουν τα ανακλαστικά.

Κι αν κάπου υπάρξουν αντιδράσεις, είναι έτοιμες οι μονάδες "καταστολής ταραχών" που εκπαιδεύονται σε όλη την Ευρώπη, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης. Φυσικά, οι εκπαιδευόμενοι στην Ελλάδα, μας είπαν ότι προορίζονται για αποστολή σε άλλες χώρες. Λογικό, διότι μπορεί να συνενωθούν με τους "ταραχοποιούς". Οι εκπαιδευόμενοι όμως στην Ολλανδία, τι ενδοιασμό θα είχαν να έρθουν εδώ για αντιμετωπίσουν τους "ταραξίες";

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]