Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι είναι «πρόοδος»;


Η βελτίωση των συνθηκών της κοινωνίας και η ευμάρεια του πληθυσμού

Από τον Βασίλη Παπαγιαννίδη

Ο όρος «προοδευτικός» χρησιμοποιείται ευρέως για να χαρακτηρίσει το άτομο που προέρχεται ιδεολογικά από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ή του Κέντρου και λιγότερο -καμιά φορά- της Αριστεράς. Βεβαίως, αυτή η λανθασμένη χρήση του όρου διαστρεβλώνει το περιεχόμενό του.

Προοδευτικός είναι όποιος επιδιώκει την πρόοδο. Η πρόοδος σε μια κοινωνία συνδέεται με μεταρρυθμίσεις που ανατρέπουν το υπάρχον status quo και επιτυγχάνουν την ευμάρεια του πληθυσμού, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα της μειονότητας στο πλαίσιο σεβασμού της πλειονότητας.
Δηλαδή, η πρόοδος αυτό που αλλάζει είναι το κοινωνικοπολιτικό status quo, με τρόπο που να ωθεί μπροστά την κοινωνία. Ωστόσο, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ορθά, κατά την εκτίμησή μου, τι αληθινά αποτελεί η πρόοδος σε πρακτικό επίπεδο.

Πρόοδος είναι να μειωθεί και να εξαφανιστεί η ανεργία, πρόοδος είναι να δοθούν ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες να αναδειχθούν και να μη φεύγουν στο εξωτερικό, πρόοδος είναι να δοθούν κίνητρα για να τεκνοποιούν τα ζευγάρια και τα παιδιά να μη θεωρούνται «τεκμήρια», πρόοδος είναι να μη συγκρούεται η Πολιτεία με την Εκκλησία αλλά να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται για το κοινό καλό, πρόοδος είναι να εξαφανιστεί ο εργασιακός μεσαίωνας και όλοι να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας. Το κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω είναι πως ανατρέπουν το υπάρχον status quo της κοινωνικής και ηθικής παρακμής, και ωθούν την Ελλάδα ως κράτος αλλά και τους Ελληνες ως γένος μπροστά, διασφαλίζοντας το μέλλον τους και κατοχυρώνοντας την αξιοπρέπεια των επόμενων γενεών.

Πρόοδος δεν μπορεί να είναι η σύγκρουση Πολιτείας - Εκκλησίας που θα διχάσει τους Ελληνες ως λαό, ούτε η υποβάθμιση της παραδοσιακής οικογένειας ως θεσμού, ούτε οι μικροπολιτικές που σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσά μας. Τέτοιες νοοτροπίες και πολιτικές θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του γένους μας, ενώ δεν διασφαλίζουν τις επόμενες γενεές.

Προοδευτικός, λοιπόν, είναι όποιος υποστηρίζει τη βελτίωση των συνθηκών της κοινωνίας του κατά τρόπο που να τη διασφαλίζουν και να μην την καταστρέφουν.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]