Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ακραίο Κέντρο


Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης

Θα σπαταλήσω χώρο για να σταχυολογήσω την ορολογία κειμένου 600 λέξεων με θέμα τα Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης 1992 και 2018 μία εβδομάδα πριν διενεργηθεί το δεύτερο: «εθνικιστικό (4 φορές), εθνολαϊκισμός (4), δεξιά (2), ακροδεξιά (2), παραλήρημα, παραζάλη, παραίσθηση, παραμορφωμένα, πουλάει παραμύθι, ρατσιστικό, γραφικό, ολοκληρωτικό, τέρατα, ζηλωτές, αφελείς, περιθωριακές δυνάμεις, παλιομοδίτες, ανορθολογική φρενίτιδα, εμπύρετη ζάλη, ακροδεξιά ρητορική, σοβινιστική ταυτότητα, αμετροεπή, φαιδρό θέμα, παρέσυρε γνωστικούς. Ταυτόχρονα το κείμενο διαπνέεται από τσουνάμι συναισθήματος: κυριαρχημένος, καταθλιπτικό, βιαστικά, νευρικά, βουβή θλίψη, απόλυτη μοναξιά, μίσος, φόβος (2), δειλία, απομόνωση, ορμή».

Κι όμως! Ένα τέτοιο κείμενο δημοσιεύθηκε σε μεγάλη εφημερίδα (υποτίθεται «Συντηρητική»!), υπογεγραμμένο από καθηγητή Πολιτικών Επιστημών[1]. Υπήρχε βέβαια και μία επίφαση επιστημονικού συμπεράσματος: «Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (του 1992) υπήρξε η μήτρα της σημερινής άκρας δεξιάς, της Χρυσής Αυγής». Η διαπίστωση το 2018 ειδικού μάλιστα στις δημοσκοπήσεις ότι η μήτρα της σημερινής Χρυσής Αυγής, η οποία από 0.1% το 2009 εκτινάχτηκε στο 7% το 2012 ήταν το Συλλαλητήριο του 1992, δηλαδή έδρασε με 18 χρόνια καθυστέρηση, ξεπερνά κάθε φαντασία! Δεν το σχολιάζω. Του παραχωρώ το μονοπώλιο σε επίθετα και συναίσθηματικό λόγο.

Ασφαλώς, δεν είναι μοναδικό φαινόμενο. Οργίασε τις τελευταίες εβδομάδες η συστηματική καθύβριση και απαξίωση της λαϊκής έκφρασης γνώμης. Δεν είναι όμως ούτε καινοφανές. Το 2007 έτερος επιστήμων, Ιστορικός, ηγέτης της σχολής του αναθεωρητισμού απάντησε στις αντιδράσεις για το σχολικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού με τίτλο άρθρου «Ψυχωτικές αντιδράσεις»[2]. Δεν ήταν δυνατόν βέβαια να διαφωνεί κανείς γνωστικός μαζί του.

Το 2011 σε τηλεοπτική εκπομπή σχολιασμού για το αφιέρωμα στο 1821 (του ιδίου σταθμού), άλλος ειδήμων[3] Ιστορικός ξέσπασε σε όργιο μηδενισμού: «Ψάξαμε και δεν βρήκαμε τίποτα άξιο (του ελληνικού πολιτισμού) για να διασωθεί, μόνο γενιτσαρισμό, παιδομάζωμα, αρματολίκια και ληστρική λειτουργία των κοινοτήτων. Είναι όλα στη φαντασία μας».

Το 2012 εξεδόθη το βιβλίο του Γ. Κεκαυμένου για το Κρυφό Σχολειό και όταν φοιτητής το έδειξε στην καθηγήτριά του, εκείνη αρνήθηκε να το πάρει στα χέρια της αν δεν μάθαινε πρώτα «σε ποια ομάδα ανήκει ο συγγραφέας»!

Δεν είναι θλιβερό το φαινόμενο πανεπιστημιακοί να δρουν έτσι; Με ρίψη επιθέτων σε ρυθμό πολυβόλου, συναισθηματικό λόγο, ολική απαξίωση ή εξύβριση της αντίθετης άποψης, εθνομηδενισμό και οπαδική συμπεριφορά.

Το κλίμα αυτό περνάει και στη γενικότερη δημόσια σφαίρα. Μερίδα του τύπου, πολιτικών, καλλιτεχνών και θαμώνων πάνελ με εξαιρετική άνεση επιδίδονται σε παρόμοιες τακτικές δαιμονοποιώντας, αν όχι αποκλείοντας, αντίθετες απόψεις ως ακραίες. Εκφράζονται με εμπάθεια, ανελαστικότητα, υπερβολή και ταυτόχρονα με χαρακτηριστικά αυτο-θέωσης ως «δημοκράτες και προοδευτικοί». Συγγνώμη, αλλά εγώ αυτά τα ονομάζω άκρο. Ένα άκρο, το οποίο επειδή επιδιώκει και εκπροσώπηση στο πολιτκό φάσμα, θα το αποκαλούσα «Ακραίο Κέντρο».

Η ύπαρξή του εξηγεί την αχανή διάσταση κοινής γνώμης και διαμορφωτών της σε διάφορα ζητήματα ταυτότητας των τελευταίων δεκαετιών: θρήσκευμα στις ταυτότητες, Σχέδιο Ανάν, βιβλίο Ιστορίας, δικαίωμα λόγου στο κλήρο, όνομα της Μακεδονίας. Το μοτίβο είναι >70% του λαού να πιστεύει κάτι και το 90% των διαμορφωτών της κοινής γνώμης να προπαγανδίζει το ανάποδο.
=======
Υποσημειώσεις.
[1] Μίκος Μαραντζίδης, «Η βαριά κληρονομιά του συλλαλητηρίου»., Καθημερινή 14.1.2018. Υπογράφει ως «καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.»
[2] Αντώνης Λιάκος, «Ψυχωτικές αντιδράσεις», Το Βήμα, 27.1.2008. Στο μισό άρθρο αναλύει τον «μηχανισμό της ψυχωτικής λειτουργίας». Υπογράφει ως «Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών»
[3] Θάνος Βερέμης. Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε και Διευθυντής και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.



Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 6 Φεβρουαρίου 2018
Αντίβαρο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου7 Φεβρουαρίου 2018 στις 11:00 μ.μ.

    Κύριε Σταλίδη θίγετε ένα τεράστιο θέμα και μπράβο σας. Ένα θέμα που τείνει να πάρει όχι απλώς διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου, αλλά κοινωνικής πληγής για την πατρίδα μας.
    Το καθεστώς, η ΝΤΠ εντός Ελλάδος, έχει τοποθετήσει σε καίριες θέσεις στα πανεπιστήμια και σε άλλες κορυφαίες θέσεις (που πλέον αποτελούν άδυτο για όσους δεν είναι “δικοί” της) ανθρώπους, υποτίθεται επιστήμονες (αλλά κάθε άλλο παρά επιστήμονες, επειδή βασικό χαρακτηριστικό του επιστήμονα αποτελεί το να είναι αμερόληπτος!), με την εντολή να αποδομούν πλήρως την ελληνική Ιστορία, την ελληνικό Πολιτισμό, την ελληνική Γλώσσα, τον ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟ.
    Αυτοί οι τρεις, στους οποίους αναφέρεσθε στο άρθρο και κατονομάζετε στις υποσημειώσεις σας, είναι από τους κορυφαίους του χορού. Αλλά υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες “κάτω” από αυτούς, όπως υπάρχουν και κάποιοι “πάνω” από αυτούς. Και το οδυνηρό για όσους αισθάνονται Έλληνες είναι ότι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια όλοι αυτοί οι τύποι εκπαιδεύουν στρατιές Γενίτσαρων και γενιές “Πανθρησκευομένων” θεολογούντων!
    Ένα και μόνον μπορεί να είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά. Με κάθε θυσία, το επαναλαμβάνω: με κάθε θυσία, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΑΣ ΠΊΣΩ από τα ρυπαρά χέρια τους. Κι όταν την πάρουμε, ας θυμηθούμε όλους αυτούς τους κορυφαίους σαλτιμπάγκους. Μέχρι τότε, ας τους αποδομούμε, όπως τους αποδομήσατε εσείς σήμερα και είσθε άξιος πολλών συγχαρητηρίων. Και εμείς μεν θα τους αποδομούμε μετά λόγου και επιχειρημάτων, ενώ αυτοί αποδομούν κάθε τι το ελληνικό με ψεύδη, συκοφαντίες, ιστορικές και επιστημονικές ανακρίβειες, με θάψιμο ανθρωπολογικών (Άνθρωπος των Πετραλώνων) ή αρχαιολογικών ανακαλύψεων (Αμφίπολις), χλευασμούς της αντίθετης άποψης. Με άλλα λόγια, με ακραίο “προοδευτικό” φασισμό.
    Στο τόσο καίριο κείμενο σας , ίσως δώσατε έναν επιεική χαρακτηρισμό αυτής της θανάσιμης για την Ελλάδα πληγής, ως: το Ακραίο Κέντρο. Μήπως να την χαρακτηρίζαμε ως: Ο “Προοδευτικός” Νεοταξίτικος Φασισμός”(!) ή σκέτα: Ο “Προοδευτικός” Φασισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρατηρείται κύριε πώς ακόμα και οι πιο ακραίοι δικτάτορες , οι κομμουνιστές , στην χώρα όπου βασιλεύουν οι δήθεν , ονομάζονται δημοκράτες και οι ιδιοκτήτες της χώρας ονομάζονται φασίστες;

    Το φαινόμενο αυτό κύριε δεν είναι πρωτόγνωρο. Ετσι συνέβαινε σε όλες τις πρώην πατριωτικές διεθνιστικές αριστεροφασιστικές δημοκρατίες!
    Τι ΔΗΘΕΝ δημοκράτης θα ήμουν εάν έγραφα κομμουνιστική αντί για αριστεροφασιστική;
    ΕΙΠΑΜΕ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΞΕΡΟΛΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ!

    Εως ότου Κύριε να συνειδητοποιήσετε πως συντηρητικό έντυπο στο ελλαδοσοβιετιστάν , στην τελευταία και ταυτόχρονα πρώτη παγκόσμια "κεντρώα" κομμουνιστική δικτατορία σημαίνει διεθνιστικό Τροτσκιστικό έντυπο, η Ελληνοχριστιανική Ελλάδα μας ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!

    Αυτός ο χώρος κατοικείται από δήθεν σε όλα τα επίπεδα , σε όλες τις τέχνες και τις επιστήμες.
    Το χειρότερο από όλα είναι πως οι δήθεν λοιδωρούν τους άλλους δήθεν.

    1 Μή κρίνετε, ίνα μη κριθήτε· 2 εν ώ γάρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, και εν ώ μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν. 3 τι δε βλέπεις το κάρφος το εν τώ οφθαλμώ τού αδελφού σου, την δε εν τώ σώ οφθαλμώ δοκόν ου κατανοείς; 4 ή πώς ερείς τώ αδελφώ σου, Άφες εκβάλω το κάρφος από τού οφθαλμού σου, και ιδού η δοκός εν τώ οφθαλμώ σού; 5 υποκριτά, έκβαλε πρώτον την δοκόν εκ τού οφθαλμού σού, και τότε διαβλέψεις εκβαλείν το κάρφος εκ τού οφθαλμού τού αδελφού σου. « (Ματθ. 7, 1-5)

    "ΕΜΕΙΝΕΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ;

    Στο ” Τετράδιο Εργασιών “, του Εγχειριδίου, της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Β` Γυμνάσιου και συγκεκριμμένα, στις σελίδες: 37 και 38, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι: “Η Νοσηρή Αγάπη, προς την Πατρίδα, η Προγονολατρεία, ο Εθνικισμός, η Ξενοφοβία και η Εθνική Αλαζονεία, δεν έχουν θέση, στο σύγχρονο Ελληνικό Σχολείο, γιατί συγκρούονται, με την βαθύτερη ουσία, του Ελληνισμού και Υπονομεύουν, την Πρόοδο, της Πατρίδας μας “.
    ...
    Το είχε πει καθαρά ο νυν πρόεδρος της Βουλής: “Το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών να το ξεχάσουμε”, και κανείς δεν ξεσηκώθηκε.
    ...
    https://odysseiatv.blogspot.gr/2018/02/blog-post_676.html#more

    ΤΟ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ!

    Ξεκινήστε Κύριε να αντιπαραβάλλεται τις Αλήθειες έναντι των μύθων που κατασκεύασε η κομμουνιστική μεταπολίτευση και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]