Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι συγκεκριμένος


Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Η δεύτερη ανάγνωση της αποκαλυπτικής συνέντευξης που έδωσε στον Alpha ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μας οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη στρατηγική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής. Το σημαντικότερο όλων είναι η αναθεώρηση της ελληνικής σκέψης ότι «με την Τουρκία πρέπει να κάνουμε υπομονή, γιατί, αν οι ΗΠΑ τα βρουν μαζί της, θα βρεθούμε μετέωροι».

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε στα όρια της «μεταφυσικής» την αντίληψη που επικρατεί σε τμήμα της αμερικανικής διπλωματίας, ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μη χαθεί η Τουρκία για τη Δύση. Ο λόγος; Ο ίδιος τη θεωρεί ήδη… χαμένη. «Η Δύση ζει σε μια μεταφυσική: Ότι η Τουρκία είναι κάτι εξαιρετικά καλό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να τη χάσει κανείς την Τουρκία, αλλά μεταφυσική είναι…» παρατήρησε δηκτικά.

Την ώρα που μεταδιδόταν στην Ελλάδα η συνέντευξη Κοτζιά στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν λογομαχούσε επί τρεισήμισι ώρες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Η συνάντηση πήγε… τόσο καλά, ώστε ο Τίλερσον δεν έκανε δηλώσεις μετά το πέρας της, ενώ οι Ερντογάν και Τσαβούσογλου δύο μέρες μετά απείλησαν δημοσίως τις ΗΠΑ ότι θα πληρώσουν «κάθε σταγόνα τουρκικό αίμα» στη Συρία! Στην πραγματικότητα, λοιπόν, κατέστη κοινός τόπος ότι η Τουρκία υπό την ηγεσία Ερντογάν είναι χαμένη για τη Δύση.

Αυτή η καινούργια πραγματικότητα αλλάζει τα δεδομένα για την Ελλάδα. Δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες αλλά και τεράστιους κινδύνους. Ευκαιρίες, διότι τα σύνορα της Δύσης μετακινούνται πλέον στο Αιγαίο, στην Θράκη και την Κύπρο. Ευκαιρίες, διότι ίσως η τυχόν λύση για το Σκοπιανό να είναι καλύτερη αυτής που ακούμε – ο κύριος Κοτζιάς ανακοίνωσε δημοσίως μια νέα ελληνική θέση:

Πλήρης ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 49, περί μακεδονικού έθνους) δεν νοείται. Δημιουργεί, όμως, και κινδύνους, διότι οι Τούρκοι δεν θα μας βλέπουν πλέον ως απλούς γείτονες, αλλά ως συμμάχους με τους εχθρούς Αμερικανούς.

Όσο ο Ερντογάν θα νιώθει στα νώτα του την απειλή του διαμελισμού της χώρας του εξαιτίας του Κουρδικού, τόσο θα εξάγει ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο Αιγαίο, στη Θράκη.

Για πρώτη φορά η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα εθνικής κυριαρχίας: Εμείς δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στα Ίμια, οι Κύπριοι δεν μπορούν να κάνουν έρευνα στην ΑΟΖ τους. Aπειλείται η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κίνδυνος που υπάρχει, λοιπόν, είναι συγκεκριμένος: Η μεταφορά της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ρωσίας από τον Βορρά στη Μεσόγειο.
Με ό,τι αυτό σημαίνει για εμάς.

Εφημερίδα “Δημοκρατία”


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]