Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία κατά Κούρδων, σε ένα περισσότερο πολύπλοκο πεδίο


Η Τουρκία θεωρεί «θεμιτό στόχο» όποια ομάδα προστρέξει σε βοήθεια των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θέλει να εκδιώξει από τον θύλακα Αφρίν, ανέφερε η τουρκική Προεδρία.

Η προειδοποίηση απευθύνεται την επομένη της διείσδυσης στην Αφρίν αυτοκινητοπομπής δυνάμεων φιλικών προς το συριακό καθεστώς που ήθελαν να συνδράμουν τις YPG αλλά απωθήθηκαν αμέσως, σύμφωνα με την Άγκυρα, από πυρά του τουρκικού πυροβολικού.

«Μπορούν να επιχειρήσουν πάλι μια παρόμοια απόπειρα σήμερα ή αύριο; Είναι πιθανό. Γι΄ αυτό τον σκοπό ελήφθησαν προφυλάξεις. Κάθε μέτρο υποστήριξης στις YPG σημαίνει ότι εκείνος που το παίρνει βάζει τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με την τρομοκρατική οργάνωση και γίνεται για εμάς θεμιτός στόχος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Η Τουρκία βομβάρδισε τις συριακές καθεστωτικές καθώς εισήλθαν την Τρίτη το βράδι, στον ελεγχόμενο από τους Κούρδους θύλακα της Αφρίν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χαρακτηρίζοντας την αποστολή εκεί μονάδων πολιτοφυλακής από το Χαλέπι, σαν «υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», προκαλώντας αναταράξεις στις ως τώρα γνωστές ισορροπίες των αντιμαχόμενων δυνάμεων.

Εξάλλου οι Κούρδοι διαψεύδουν τα περί «αποχώρησης των συριακών Εθνικών Δυνάμεων» και υποστηρίζουν πως πρόκειται για εσωτερικής κατανάλωσης προπαγάνδα του Ερντογάν.

Ο βομβαρδισμός σηματοδοτεί μια μεγάλη κλιμάκωση της μηνιαίας επίθεσης της Τουρκίας και των συμμαχικών ανταρτών που διεξάγονται στην Αφρίν και που σύμφωνα με δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν «περνά τώρα σε μια νέα φάση που θα οδηγήσει άμεσα στην πολιορκία της ίδιας της πόλης Αφρίν».

Ταυτοχρόνως ήρθε να διαψεύσει τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν που λίγη ώρα νωρίτερα «εξηγούσε» σε βουλευτές πως είχε διαβεβαιώσεις πως δεν θα αναπτυχθούν καθεστωτικές συριακές δυνάμεις στην Αφρίν.

«Οι δυνάμεις του τουρκικού καθεστώτος στοχεύουν στις τοποθεσίες λαϊκών δυνάμεων με πυροβολικό πυροβολικού καθώς έφθασαν στην περιοχή της Αφρίν», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η Τουρκία δήλωσε ότι έριξε «προειδοποιητικές βολές» στις δυνάμεις υπέρ του καθεστώτος της Συρίας στην Αφρίν.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις υπέρ του καθεστώτος, που προσπαθούν να προχωρήσουν προς την Αφρική υποχώρησαν σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη εξαιτίας των προειδοποιητικών βολών πυροβολικού», ανέφερε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί μαχητές έφτασαν την Τρίτη το απόγευμα στην κουρδοκρατούμενη περιοχή Αφρίν, για να πάρουν θέση εναντίον μιας τουρκικής καθοδηγούμενης επίθεσης στην περιοχή.

Η ανάπτυξή τους σηματοδοτεί την πρώτη φορά από το 2012 ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος αναλαμβάνουν θέσεις στην περιοχή, οι οποίες ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Σε δήλωσή του την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του YPG Νουρί Μαχμούντ είπε ότι οι κουρδικές δυνάμεις είχαν καλέσει την κυβέρνηση της Δαμασκού να βοηθήσει στην αποτροπή της επίθεσης της Τουρκίας.

«Η κυβέρνηση της Συρίας απάντησε στην πρόσκληση, απάντησε στο χαιρετισμό και έστειλε στρατιωτικές μονάδες σήμερα στις 20 Φεβρουαρίου για να αναλάβει θέσεις στα σύνορα και να συμμετάσχει στην υπεράσπιση της εδαφικής ενότητας της Συρίας και των συνόρων της», ανέφερε η δήλωση.

Οι ανταποκριτές της AFP δήλωσαν ότι οι δυνάμεις δεν φάνηκαν να έχουν εισέλθει στην ίδια την πόλη Afrin καθώς προωθήθηκαν σε θέσεις πλησιέστερα στα σύνορα όπου διεξάγονται οι μάχες ε τον τουρκικό στρατό.

Το YPG έχει ελέγξει την Αφρίν από την αποχώρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από περιοχές κουρδικής πλειοψηφίας στο βόρειο τμήμα της χώρας το 2012.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι δυνάμεις υπέρ της Δαμασκού θα κατευθυνθούν στην Αφρίν, για να «ενταχθούν στην αντίσταση ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα».

«Αυτό έρχεται στο πλαίσιο της υποστήριξης των κατοίκων και της υπεράσπισης της εδαφικής ενότητας και κυριαρχίας της Συρίας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ένας ανταποκριτής της AFP στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Χαλέπι, δήλωσε στο AFP ότι η ένοπλη πολιτοφυλακή, αποτελούμενη από φορτηγά pick-up που έφεραν ένοπλους άνδρες, είχε αποχωρήσει νωρίτερα την Τρίτη στο δρόμο προς την Αφρίν.

Παρέμβαση Ρωσίας

H Ρωσία από την πλευρά της, που κλήθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, με τηλεφώνημά του στον Πούτιν, να παρέμβει υπέρ της Άγκυρας στο συριακό καθεστώς, χρησιμοποίησε την κρίση προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Άγκυρα να μιλήσει απ’ ευθείας με τη Δαμασκό (χωρίς να κατονομάζει τον ίδιο τον Άσαντ) προκειμένου να βρεθεί λύση στο όλο ζήτημα τονίζοντας ότι «μπορεί να υπάρξει λύση που θα εξασφαλίζει την ασφάλειά της».

Με τον τρόπο αυτό καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει έστω κι έμμεσα, το καθεστώς Άσαντ στη Συρία και να συζητήσει στη συνέχεια μαζί του την επομένη του τερματισμού του πολέμου, κάτι που στα 6 χρόνια του πολέμου η Άγκυρα δεν έχει κάνει.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]