Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Lavrov για Σκοπιανό: Η Ελλάδα δεν έχει λόγο να υποχωρήσει


Η ενεργοποίηση της συζήτησης του ζητήματος που αφορά την επίσημη ονομασία των Σκοπίων σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017.

«Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο Lavrov, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν. Όμως την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ' όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Ανησυχία Lavrov για την πρόθεση των ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Ρώσος υπουργός Sergey Lavrov δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα στηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το τελεσίγραφο του Donald Trump.

«Οι τελευταίες δηλώσεις του (Αμερικανού προέδρου) δεν μας προκαλούν αισιοδοξία και δεν ενισχύουν τη σταθερότητα» της ιστορικής αυτής συμφωνίας, τόνισε ο Lavrov στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Μόσχα.

«Θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για τη διατήρηση» της συμφωνίας αυτής, πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του» βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Trump έδωσε στους Ευρωπαίους την Παρασκευή τελεσίγραφο να σκληρύνουν τους επόμενους μήνες τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν επιθυμούν την παραμονή της Ουάσινγκτον σε αυτή.

«Δεν θα στηρίξουμε αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ΗΠΑ, να αλλάξουν τη φρασεολογία της συμφωνίας, περιλαμβάνοντας πράγματα που θα είναι εντελώς απαράδεκτα για το Ιράν», υπογράμμισε ο Lavrov.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «αναζητούν ένα συμβιβασμό» μετά το τελεσίγραφο Trump. «Αυτό κινδυνεύει να τους οδηγήσει σε μια κακή τάση, προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση», εκτίμησε.

Ο Lavrov μάλιστα έκανε τη σύγκριση μεταξύ Ιράν και Βόρειας Κορέας: αν η συμφωνία με την Τεχεράνη ακυρωθεί, «τότε βάλτε στη θέση της τη Βόρεια Κορέα». «Τους υποσχόμαστε ότι θα αρθούν οι κυρώσεις αν εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Το εγκαταλείπουν, αλλά κανείς δεν άρει τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ», εξήγησε.

Το Σάββατο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε χαρακτηρίσει «πολύ κακό υπολογισμό» και «σοβαρό λάθος» μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο σχηματισμός ζώνης που θα ελέγχουν οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ αντάρτες στη Συρία μπορεί να οδηγήσει στη διαίρεση της χώρας

Ο σχηματισμός ζώνης που θα ελέγχεται από τους αντάρτες που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στη Συρία μπορεί να οδηγήσει στη διαίρεση της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov και σημείωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον στη Συρία δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι προσηλωμένες στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

"Οι ενέργειες που μπορούμε να δούμε αυτήν τη στιγμή δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Μόλις χθες μια νέα πρωτοβουλία ανακοινώθηκε, οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν τις αποκαλούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να ορίσουν κάποιες μεθοριακές ζώνες ασφαλείας", δήλωσε ο Lavrov.

Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει στην πράξη ως αποτέλεσμα την απομόνωση μεγάλων τμημάτων εδαφών κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ και ανατολικά του Ευφράτη, τα οποία βρίσκονται σήμερα υπό τον έλεγχο των SDF.

"Όμως η σχέση μεταξύ Αράβων και Κούρδων εκεί είναι περίπλοκη. Η ανακοίνωση ότι η ζώνη αυτή θα ελέγχεται από τις ομάδες υπό τις ΗΠΑ, από δυνάμεις έως και 30.000 ανδρών, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρχει ένα σχέδιο για την διαίρεση της Συρίας", πρόσθεσε.

"Γνωρίζετε", συμπλήρωσε εξάλλου, "ότι αυτό έχει ήδη προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της Τουρκίας, ενώ έχω πει ότι για μας αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Αυτή η νέα μονομερής κίνηση-τελεσίγραφο δεν συμβάλει στην ρύθμιση της κατάστασης", υπογράμμισε.

Οι προσεγγίσεις στην συριακή σύγκρουση των κυβερνήσεων τόσο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama όσο και του νυν Donald Trump είναι παρόμοιες, πρόσθεσε εξάλλου, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα (στις προσεγγίσεις) των κυβερνήσεων Obama και Trump. Δυστυχώς και στις δύο περιπτώσεις βλέπουμε μια επιθυμία να υποστηριχθούν αυτοί που θέλουν να κάνουν πρακτικά βήματα με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας κι όχι μια επιθυμία να δοθεί ένα τέλος στην σύγκρουση το ταχύτερο δυνατό", τόνισε.

Κατά την ετήσια αυτή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία ελπίζει πως η Τουρκία θα ολοκληρώσει σύντομα την δημιουργία των σημείων ελέγχου στην ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ.

"Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των υπολοίπων σημείων ελέγχου γύρω από την ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ, επειδή, εξ όσων γνωρίζουμε, έχουν αναπτύξει μόνον τρία από τα είκοσι. Οι ηγέτες μας συζήτησαν το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια επαφών που είχαν. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα επιταχυνθεί το έργο. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ιντλίμπ", συμπλήρωσε ο Lavrov.

Η Ρωσία ελπίζει ότι το Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου της Συρίας που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι θα προσφέρει μια ώθηση στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ διαδικασία στη Γενεύη για την ρύθμιση της συριακής σύγκρουσης, όπως σημείωσε.

"Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία για το Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου της Συρίας θα παίξει επίσης έναν ρόλο δίνοντας κίνητρο στον ΟΗΕ για να επιταχύνει την εργασία του (...) Τέλος πάντων η διαδικασία του Σότσι έχει στόχο τη στήριξη των συνομιλιών στη Γενεύη", είπε και εξήρε επίσης τον ρόλο της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, οι οποίες ξεκίνησαν τη διαδικασία της Αστάνας για μια διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία πριν από έναν χρόνο.

Το Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου της Συρίας προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο Σότσι στις 29 και 30 Ιανουαρίου.

Εξάλλου ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε κατά την ετήσια αυτή συνέντευξη Τύπου ότι η διαδικασία της Αστάνας δεν ανταγωνίζεται τις ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη που υποστηρίζει ο ΟΗΕ και χαίρει επίσης κάποιας υποστήριξης από τον οργανισμό. "Η διαδικασία της Αστάνας δεν ανταγωνίζεται τις προσπάθειες του ΟΗΕ. Επιπλέον ο ΟΗΕ μετέχει πάντα στις συνόδους των διεθνών συνεδριάσεων στην Αστάνα", επισήμανε.

Η Ρωσία άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Συρία τον περασμένο μήνα, αλλά η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει την αεροπορική της βάση στην Χμεϊμίμ στην επαρχία Λαττάκεια όπως και τη ναυτική της βάση στην Ταρτούς "σε μόνιμη βάση".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]