Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δύο βήματα πίσω η κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση Κοτζιά – Νίμιτς


Επιβεβαιώνοντας σχετικές χθεσινές μας πληροφορίες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά έκανε δυο βήματα πίσω στην ενεργητικότητα που επέδειξε την τελευταία εβδομάδα σχετικά με την άμεση λύση της ονοματολογίας και των άλλων θεμάτων, που συγκροτούν το «Μακεδονικό» και τις διαφορές μας με τα Σκόπια.

Μετά από μια σύντομη συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, ΜάΘιου Νίμιτς, ο κ. Κοτζιάς ελαφρώς καταβεβλημένος υποστήριξε πως «Είχαμε μία δημιουργική, παραγωγική συνάντηση με τον κ. Νιμιτς. Του εξήγησα την πρότασή μας για το Σύμφωνο, του είπα τί μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει. Του είπα τη σκέψη μου: πού βρίσκω τις προτάσεις του θετικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και πού έχουμε προβληματισμούς. Αλλά και εκεί που έχουμε προβληματισμούς, του πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους. Νομίζω ότι, καλή τη πίστη, πρέπει να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση»

Υποστήριξε επίσης ότι η άλλη πλευρά θ πρέπει να δεχθεί ένα «Σύμφωνο» που θα ετοιμάσει η Αθήνα, με στόχο τις αναγκαίες συνταγματικές μεταβολές της γείτονος αλλά το σημαντικότερο νέο στοιχείο που προέκυψε αφορά το χρόνο επίλυσης του ζητήματος στον οποίο δεν δεσμεύθηκε, παρά το γεγονός πως ως πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναφερόταν στο επόμενο εξάμηνο.

Χθες ο υπεξ, αναφερόμενος στους χρόνους της διαπραγμάτευσης είπε « Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Θέλει πολύ δουλειά. Εξαρτάται αν οι προτάσεις που κάνουν είναι λογικές και μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά, ή χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή. Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα. Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε. Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, αλλά για να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία ή η πΓΔΜ, να μην μπερδευτεί με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019, όπως το ξέρετε όλοι σας».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσβλέπει στην καθυστέρηση των σχετικών συνομιλιών, καθώς αυτό δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που δεν θα δώσουν στον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ευκαιρία να δοκιμάσουν μια διαφορετική πολιτική από αυτή των κ.κ. Κοτζιά και Τσίπρα

Ο κουρασμένος κύριος Νίμιτς

Ένας εξαιρετικά «κουρασμένος» Μάθιου Νίμιτς, εκτίμησε ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ», μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά, σημειώνοντας ότι «το συζητάμε 25 χρόνια, είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί».

Χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική».

Εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Νίμιτς: Είναι ώρα των αποφάσεων

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά.

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή» πρόσθεσε.

Ακόμα εκτίμησε ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού είμαστε.

Γ. Κουμουτσάκος: δυστυχώς, δεν αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες μας

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό.

Ακόμη, ανέφερε ότι η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ.

Σημειώσεις



 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]