Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ελληνικό χρέος και η Οδύσσεια μέχρι το… 2100


Η προσπάθεια να «παντρευτούν» οι απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ με τις περιορισμένες επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους, οδηγεί σε σενάρια που προκαλούν κατάπληξη, όπως η αποπληρωμή δανείων μετά το 2100

Tων Jim Brunsden και Duncan Robinson
Financial Times


Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας εισέρχονται στο βασίλειο της επιστημονικής φαντασίας -ή τουλάχιστον στο χρονικό πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Αθήνας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν δει τους αξιωματούχους να έρχονται αντιμέτωποι με προβλέψεις που εκτείνονται για δεκαετίες στο μέλλον.

Η προσπάθεια να «παντρευτούν» οι απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ για τα μελλοντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού της Ελλάδας με το περιορισμένο εύρος των επιλογών για την ελάφρυνση του χρέους που θα μπορούσε να δεχθεί η ευρωζώνη, οδηγεί σε αποτελέσματα που προκαλούν κατάπληξη. Ένα σενάριο προβλέπει πως ορισμένα από τα δάνεια διάσωσης δεν θα αποπληρωθούν πριν το 2100.

Μέχρι τότε, η ανθρωπότητα ελπίζουμε ότι θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι βουλευτές θα ταξιδεύουν μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών με τρένα μαγνητικής αιώρησης (hover train).

Κανένας δεν περιμένει πραγματικά ότι τόσο μακρινές προθεσμίες θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όμως, είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και αυτή θα μπορούσε να έρθει ακόμα και τη Δευτέρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προθεσμίες αποπληρωμής χρέους τον Ιούλιο, τις οποίες θα δυσκολευτεί να τηρήσει χωρίς περαιτέρω δόση από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι γερμανικές και ολλανδικές επιφυλάξεις σημαίνουν πως αυτή η δόση θα έρθει μόνο αν το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης και το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως ένας από τους βασικούς όρους για να συμμετέχει είναι η ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κάνει η ευρωζώνη είναι να αναπτύξει ορισμένες από τις επιλογές για την ελάφρυνση χρέους που είχε περιγράψει τον Μάιο του 2016.

Η ελάφρυνση του χρέους θα ερχόταν μετά το 2018, μόνο όμως εάν θεωρηθεί απαραίτητη και η Αθήνα έχει εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις έχουν αποκλείσει μια ξεκάθαρη μείωση αυτών που χρωστά η Αθήνα, και πως το πλαφόν στα επιτόκια των δανείων εγείρει πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι βασικές επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και η αναβολή της καταβολής των τόκων για αργότερα. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ένας αξιωματούχος δίνει 50-50 πιθανότητες για μια συμφωνία την άλλη εβδομάδα, ενώ άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Όταν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει γενική ανακούφιση.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]