Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είναι χαμένη υπόθεση η Τουρκία του Ερντογάν για την Αμερική;


Δεν βλέπει (ούτε προσβλέπει) στη Δύση

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν ή συμφώνησαν για τα θέματα που δεν συμφωνούν; Διαλέγετε και παίρνετε, αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, δεν βρήκαν ακόμα το «χρυσό» σημείο επαφής που απαιτείται για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

Ο ένας βλέπει στην Ανατολή (προς τη Μόσχα και εσχάτως προς το Πεκίνο) και ο άλλος στη Δύση, στις αρχές υποτίθεται του Ατλαντισμού, που γέννησε τη Δυτική Συμμαχία. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους, αλλά και δύο διαφορετικές θρησκείες. Το τελευταίο ζήτημα είναι καθοριστικό για τον Αμερικανό πρόεδρο παρά το γεγονός ότι δεν είναι και ο πιο θρήσκος της γης. Είναι ζήτημα αν προσεύχεται ή αν πηγαίνει στην εκκλησία περισσότερες από πέντε φορές το χρόνο. Όμως, η χριστιανική θρησκεία είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής του, και ο μουσουλμανισμός ο μεγάλος εχθρός του, ακριβώς επειδή αυτό πουλάει σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Αμερική.

Στην Τουρκία λένε ότι “το βουνό γέννησε ένα ποντίκι”, για να περιγράψουν μία κατάσταση με απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ είχαν μεγάλες προσδοκίες, όπως στην περίπτωση της συνάντησης με τον Πλανητάρχη.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Τουρκίας, δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι θέματα που άπτονται των στρατηγικών τους συμφερόντων. Με τον κ. Ερντογάν η Τουρκία αλληθωρίζει προς άλλες πολιτείες και αυτό είναι βέβαιο. Από τις ενημερώσεις που γίνονται εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχουν Αμερικανοί αξιωματούχοι που θεωρούν «χαμένη υπόθεση» την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Όχι αυτή καθ’ αυτή την Τουρκία, η οποία σε περίπτωση πτώσης του σημερινού προέδρου προφανώς θα επιστρέψει στο αμερικανικό και το δυτικό μαντρί. Αλλά την Τουρκία με τον σημερινό πρόεδρό της. Οι αξιωματούχοι μπορούν να σου αραδιάσουν σε ένα λεπτό δέκα λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η Τουρκία, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι μία επικίνδυνη χώρα με ένα απρόβλεπτο ηγέτη. Συνταγή… ”επιτυχίας”!

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την αναχώρηση του κ. Ερντογάν από την Ουάσιγκτον εύκολα διαπιστώνουμε ότι τα πρώτα συμπεράσματα για τη δύσκολη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ είναι μία πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κοέν, προσπάθησε να θολώσει τα νερά νομίζοντας ότι ομιλεί σε… τουρκικό ακροατήριο, η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχασε στο θέμα των Κούρδων της Συρίας (YPG), και έχασε δραματικά. Δεν υπάρχει δημοσιογράφος ή αναλυτής στην Ουάσιγκτον, που να πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν είχε το παραμικρό κέρδος στο θέμα της επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών στη Ράκα.

Ο κ. Κοέν που ανήκει στο προηγούμενο σύστημα, άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία με τους Κούρδους είναι συμφεροντολογική για τους Αμερικανούς και λίγο-πολύ, όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση εναντίον της Ράκας, τα πράγματα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση.

Κοιτάξτε λογική: Να πολεμήσουν και να σκοτωθούν οι Κούρδοι, για να απαλλαγούν οι Αμερικανοί από το Ισλαμικό Κράτος, και στη συνέχεια να τους πουλήσουν.

Αναγκάστηκε να τα μαζέψει ο Αμερικανός υφυπουργός, αλλά η στάση του δείχνει και τη νοοτροπία των γραφειοκρατών. Πρόκειται για μία γραφειοκρατία που δεν έχει κανένα αίσθημα για τον οποιονδήποτε. Είναι η ίδια γραφειοκρατία που κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στον κ. Ερντογάν επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά. Απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά, που δεν περιποιεί τιμή στην Αμερική.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]