Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικό φιρμάνι με απειλές για το φυσικό αέριο της Κύπρου


Με νέες απροκάλυπτες απειλές ότι θα «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να προασπίσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, απαντά η Τουρκία στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των Οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για μια ακόμη φορά η Άγκυρα απαιτεί τη διακοπή των δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να συνεχισθούν οι συνομιλίες επαναλαμβάνοντας το «κόλπο» του 2014, όπου οι συνομιλίες άρχισαν μόνο αφού σταμάτησαν οι δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Barbaros.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε και τις επαφές που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιριών και υποστηρίζει ότι αυτές οι επαφές «αποκαλύπτουν και πάλι το πως η ελληνοκυπριακή διοίκηση αψηφά με τις μονομερείς επιδιώξεις της στις σχετικές με τους υδρογονάνθρακες δραστηριότητες τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι οι συνιδιοκτήτες του νησιού».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας και την απόφαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου για την οριστικοποίηση των εταιρειών που ανέλαβαν τις άδειες ερευνών στον Γ’ Γύρο Αδειοδοτήσεων, κάνει λόγο για συμπεριφορά που αποδεικνύει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι σε θέση να αδράξει την ευκαιρία για οικονομική συνεργασία βασισμένη σε μια win-win κατάσταση που θα προσφέρει στο νησί και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο μια συνολική λύση στην Κύπρο.

«Αναμένουμε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αρνείται να αποδεχθεί τους Τουρκοκυπρίους ως πολιτικά ισότιμους εταίρους στο νησί, να αποφύγει να λειτουργεί ως μοναδικός ιδιοκτήτης των φυσικών πόρων του νησιού και να σταματήσει τις σχετιζόμενες με τους υδρογονάνθρακες δραστηριότητες», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και υπενθυμίζει ότι τα «προηγούμενα χρόνια, τέτοιες δραστηριότητες οδήγησαν στην αποτυχία τω προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού».

Το τούρκικο ΥΠΕΞ εξαπολύει και πάλι τις απειλές ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μετρά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα συμφέροντα της Τούρκικης Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα, δια του υπουργού ενέργειας και γαμπρού του Erdogan, κ. Μ. Αλμπαϊρακ, έχει αναγγείλει σεισμογραφικές έρευνες στη Μεσόγειο, όπου επανειλημμένα η Τουρκία έχει προκαλέσει με έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα έχει πλέον στη διάθεση της δυο υπερσύγχρονα ερευνητικά σκάφη το Barbaros και το Turkuaz με τα οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Από την τουρκική ανακοίνωση επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να θέσει έναν ακόμη ορό για την επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών για το κυπριακό, την αναστολή όλων των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, καθώς ούτε ο κ. Αναστασιάδης μπορεί να το αντέξει πολιτικά, αλλά και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν εμπλακεί (Total, ENI, ExxonMobil, Qatar Petroleum) δεν θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα τις άδειες που έχουν εξασφαλίσει από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ν.Μ.
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]