Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελβετικό στοπ σε Άγκυρα


Έρευνα σε βάθος για δράση 
των τουρκικών υπηρεσιών στο έδαφός της

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας δήλωσε στον τούρκο ομόλογό του χθες ότι η χώρα του θα ερευνήσει σοβαρά κάθε παράνομη παρακολούθηση από την Άγκυρα Τούρκων που ζουν στην Ελβετία η οποία τυχόν θα διεξαχθεί πριν το τουρκικό δημοψήφισμα.

Σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός της Ελβετίας Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ τόνισε την ανησυχία της χώρας του ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιεί το δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των τούρκων υπηκόων στην Ελβετία πριν το δημοψήφισμα, σύμφωνα με δήλωση του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών. “Η ελευθερία έκφρασης είναι μια παγκόσμια αξία που αναγνωρίζεται από την Ελβετία, η οποία ελπίζει πως αυτή η ελευθερία θα ισχύσει και για τούρκους υπηκόους, είτε ψηφίζουν στην Ελβετία είτε στη χώρα τους”, είπε ο Μπούρκχαλτερ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η Ελβετία “θα ερευνήσει σθεναρά παράνομες δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών”.

Επί σειρά εβδομάδων, ο Μπούρκχαλτερ προσπαθεί να αποτρέψει την εκτενή εμπλοκή της ουδέτερης χώρας του σε μια έντονη διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα της καμπάνιας τούρκων υπουργών που προσπαθούν να συσπειρώσουν υποστήριξη για τον Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία για ναζιστική συμπεριφορά επειδή αποφάσισαν να εμποδίσουν μερικές συγκεντρώσεις τούρκων υπουργών, δηλώσεις που και οι δύο χώρες έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτες.

Ενώ η ελβετική κυβέρνηση έχει υποστεί πίεση από πόλεις όπως η Ζυρίχη να εμποδίσει τις επισκέψεις τούρκων κυβερνητικών, η Βέρνη έχει αρνηθεί, υποστηρίζονταας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να εμποδιστεί η ελευθερία έκφρασης του λόγου.

Ο Τσαβούσογλου είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ελβετία για μια εκδήλωση στις αρχές του μήνα, αλλά αυτή ακυρώθηκε λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη, ο Μπούρκχαλτερ επεσήμανε στον Τσαβούσογλου ότι ήταν ενήμερος για τη “δύσκολη κατάσταση” της Τουρκίας μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου. Ωστόσο, ο Μπούρκχαρτ παραμένει ανήσυχος για τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις ατόμων που η κυβέρνηση συνδέει με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτοικο των ΗΠΑ, και τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου.

“Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις διεθνείς υποχρεώσεις της των ανθρώπινων δικαιωμάτων”, έγραφε στη δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Μπούρκχαλτερ “τόνισε τη σημασία της ελευθερίας έκφρασης και την ελευθερία να μιλήσει κανείς δημόσια υπέρ της δημοκρατίας”.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, στην Ελβετία ζουν 68.000 τούρκοι υπήκοοι. Η ιστοσελίδα της τουρκικής πρεσβείας αναφέρει ότι ο αριθμός υπηκόων της Τουρκίας στην Ελβετία ανέρχονται στους 130.000.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Πηγή MIgnatiouΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]