Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε αναμονή "ατυχήματος" ή προβοκάτσιας...


Αυξημένους φόβους για εκτεταμένες προβοκάτσιες στην Τουρκία, αλλά και στη Δυτική Θράκη εναντίον Χριστιανών και Ελλήνων, εκφράζουν έμπειροι διπλωμάτες που παρακολουθούν άναυδοι και με τεράστια έκπληξη τη συνεχιζόμενη τουρκική εκτροπή με τις οξύτατες δηλώσεις, αλλά και τςι ανεύθυνες πρακτικές πρωτοβουλίες, που κλιμακώνουν την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και ειδικότερα με την Ελλάδα.

Το περιστατικό με τη φωτιά στο τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο παρότι έχει μόνο μουσειακή και όχι ενεργό λατρευτική μορφή, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο των ελληνικών διωκτικών αρχών. Όλων των διωκτικών αρχών, με αυτονόητη τη σημασία που αποδίδεται από την κυβέρνηση. Η Αθήνα ανησυχεί, καθώς για την πρακτική συνέχεια της φρασεολογίας τύπου ISIS που χρησιμοποιούν τα τελευταία 24ωρα ολοένα και περισσότερο τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες, με πρώτο και... χειρότερο τον ίδιο τον Ερντογάν και των απειλών παντός είδους που εκτοξεύονται κατά των Ευρωπαίων και ειδικά κατά των Χριστιανών και των Ελλήνων, έχουν σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα.
Ο φόβος ότι θα πλαισιωθούν και από προβοκάτσιες είναι έντονος στην Αθήνα, ενώ οι πληροφορίες φέρουν και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξίσου ανήσυχο και ότι ενημέρωσε γι αυτό σχετικά τον Αλ. Τσίπρα προχθές στα Ιεροσόλυμα, όπου τα είπαν για λίγο.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πως οι απειλές του στο Αιγαίο έχουν "ξεφουσκώσει" και εξαντλούνται μόνο στα επίπεδα των στημένων τηλεοπτικών υπερπαραγωγών. Τούτο, καθώς οι "ξεδοντιασμένες" μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα Ένοπλες Δυνάμεις του δεν μπορούν να υπηρετήσουν ούτε το σενάριο της ελεγχόμενης κρίσης, καθώς απειλούνται με πρωτοφανή διασυρμό αν αποτολμήσουν το "απονενοημένο διάβημα".
Παράλληλα, δεν μπορεί να αποτρέψει την επικείμενη ίδρυση Κουρδικού κράτους στα σύνορα της χώρας με Ιράκ και Συρία, καθώς του το ξεκαθάρισαν Τραμπ και Πούτιν. Άρα, η μόνη διέξοδος εκτόνωσης και τόνωσης ενόψει δημοψηφίσματος βρίσκεται στη σύγκρουση με την Ευρώπη και την Ελλάδα. Γι αυτό και ξεφεύγοντας από το πρόβλημα του Αιγαίου, ο Ερντογάν με παραλήρημα ανάδειξής του συγχρόνως σε... Ατατούρκ και... Προφήτη, μεταφέρει το επίπεδο της σύρραξης με τη Δύση, την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, εκεί που νομίζει ότι ελέγχει πλήρως το σκηνικό. Σφίγγοντας δηλαδή, τον ήδη ασφυκτικό κλοιό γύρω από το Πατριαρχείο και ό,τι Ελληνικό και Ορθόδοξο ζει και κινείται εντός Τουρκίας, κραδαίνοντας αφενός νομικές και άλλες απειλές και έχοντας πάντα σε πρώτη προτεραιότητα τη χρησιμοποίηση του ισλαμιστικού όχλου, των πιό σκληρών, ακραίων και κοινωνικά καθυστερημένων στοιχείων που σωρεύονται κατά χιλιάδες στο κόμμα του, εκφράζοντας το πιό επικίνδυνο μείγμα αρρωστημένου (και πληγωμένου συνάμα από τις αλλεπάλληλες "σφαλιάρες") εθνικισμού και τυφλού θρησκευτικού φανατισμού.

Στο "κόκκινο" η ένταση και στο Αιγαίο

Το ότι οι τουρκικές προκλήσεις εστιάζονται αυτά τα 24ωρα στο στάδιο της σκληρής λεκτικής αναμέτρησης με την Ευρώπη δεν καθησυχάζει -τουναντίον μάλιστα- τους επιτελείς του ΥΠΕΞ και του Πενταγώνου, καθώς η ένταση στο Αιγαίο αυξομειώνεται συνεχώς "χτυπώντας κόκκινο" συχνά, με τους κινδύνους μιας εκτροπής, λόγω της τουρκικής απρονοησίας, να είναι πάντα παρόντες.
Οι Έλληνες αρμόδιοι εκτιμούν πως όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα ο κίνδυνος να αυξάνεται, ειδικά μάλιστα τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι περίοδος υψηλού κινδύνου με το θερμόμετρο να ανεβαίνει ξανά κατακόρυφα, όποιες και να είναι οι μέχρι τότε εξελίξεις στο υπόλοιπο ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό σκηνικό.

Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα, καθώς στην περίπτωση ήττας του "ναι" ο Ερντογάν θα αναζητήσει πιθανότατα "πολιτικό (στην πραγματικότητα στρατιωτικό) σωσίβιο" στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς του Πενταγώνου είναι μεν ήσυχοι σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο "θερμού επεισοδίου" σε κάποια από τις εύφλεκτες περιοχές του Αιγαίου και ιδίως σε σχέση με τις συνέπειες που θα είχε, έχοντας πλήρη ετοιμότητα και σχέδια για όλα τα πιθανά σενάρια σε Ίμια, Οινούσσες, Ζουράφα και Καστελόριζο.
Ενώ με τη χρήση των νέων οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχονται πλήρως και όλα τα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν "τυφλά" σημεία του αρχιπελάγους.

Από έγκυρες πηγές δηλώνεται, εξάλλου, ότι η ελληνική ψυχραιμία, αλλά και επίδειξη αποφασιστικότητας απέτρεψε σχέδια των Τούρκων να προκαλέσουν κρίση ελεγχόμενης έντασης τρεις φορές μέχρι τώρα. Μια στα Ίμια και δύο στη νήσο Παναγιά, δίπλα στις Οινούσσες, δύο μέσα στο Φεβρουάριο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία ωστόσο παραμένει όσον αφορά το τυχαίο γεγονός, δηλαδή το ατύχημα, που κάλλιστα μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο, που με τη σειρά του είναι αμφίβολο αν μπορεί να ελεγχθεί παρά την δεδηλωμένη πλέον αμερικανική πρόθεση για άμεση κατευναστική παρέμβαση.

Πηγή εφημ. “Press Time”


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]