Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Politico: Η Ελλάδα θα λυγίσει τελικώς στις απαιτήσεις των πιστωτών


«Για μήνες όλα ήταν ήσυχα στο νότιο μέτωπο» αναφέρει δημοσίευμα του Politico για την Ελλάδα, το οποίο αναφέρει ωστόσο ότι το θέμα της Ελλάδας επιστρέφει ξανά.

«Οι εφημερίδες είναι και πάλι γεμάτες με τετριμμένες αναφορές στην ελληνική μυθολογία», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι «η χώρα είναι στα πρόθυμα της καταστροφής», ενώ η κουβέντα περί Grexit δεσπόζει ξανά, τη στιγμή που το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από μια κλωστή.

Με αναφορά σε άρθρο σχολιαστή των New York Times την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος σημείωνε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σαν μια βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το Politico τονίζει ότι είναι απίθανο να δούμε τελικώς μια έκρηξη από την πλευρά της χώρας.

Η Ελλάδα, σημειώνεται, αντιμετωπίζει ξανά μια στιγμή “do-or-die” με τους πιστωτές της, οι οποίοι θέλουν τη συμφωνία της χώρας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Ναι, αν η Ελλάδα δεν πάρει τα χρήματα, δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, προκαλώντας ένας θεός ξέρει τι... Και, ναι, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καταβαραθρώνονται ακόμη μια φορά, με τους επενδυτές να είναι “νευρικοί”», σημειώνεται.

Ωστόσο, παρά τον θόρυβο που υπάρχει, η ανησυχία θα πρέπει να είναι μικρή, εάν η ιστορία είναι ο οδηγός, αναφέρεται.

«Όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup μαζευτούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ελληνική “κατάσταση”, όπως την αποκαλούν, θα επαναλάβουν ένα τελετουργικό που διανύει τώρα την έβδομη χρονιά του», συμπληρώνεται ενώ τονίζεται ότι πήρε στους Συμμάχους λιγότερο καιρό για να νικήσουν τον Χίτλερ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αναλόγως με τη μέτρηση του καθενός, η Ελλάδα είναι είτε στη μέση της τρίτης ή πέμπτης οικονομικής διάσωσης...», τονίζεται, ενώ γίνεται αναφορά σε αμέτρητα σημεία καμπής, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί η οικονομική καταστροφή της Ελλάδος, με την Ευρώπη και το ΔΝΤ να έχουν δώσει πάνω από 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδος.

«Εάν υπάρχει ένα πράγμα που η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μιλούν οι κυβερνήσεις τους, τελικά λυγίζει στις απαιτήσεις των πιστωτών», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ο λόγος είναι απλός: Δεν έχει σημασία πόσο σκληρή είναι η λιτότητα στην Ελλάδα, το να παραμένει η χώρα στο ευρώ είναι καλύτερο από το να συντριβεί εκτός του ενιαίου νομίσματος, μια σκληρή πραγματικότητα που έχει αποδεχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Στο άρθρο τονίζεται η σημασία που δίνει το ΔΝΤ στη Γερμανία, με την καγκελάριο της χώρας, Angela Merkel να κάνει σαφές από την αρχή του ξεσπάσματος της κρίσης ότι η έγκριση της διάσωσης από τη Γερμανία εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Άλλωστε αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που επέτρεπε στη Merkel να έχει την υποστήριξη των δικών της βουλευτών για τα ελληνικά πακέτα βοήθειας. Γι΄ αυτό αναφέρεται ότι η συμφωνία σχετίζεται κυρίως με τις σχέσεις Γερμανίας – ΔΝΤ, παρά της Ευρώπης ή της Ελλάδας.

Με τη Merkel να αντιμετωπίζει μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία τους επόμενους μήνες, θα επιχιερήσει να βγάλει την Ελλάδα από τα πρωτοσέλιδα ων εφημερίδων. Το ίδιο ισχύει και για την ολλανδική κυβέρνηση, με τις εκλογές στη χώρα να έχουν οριστεί για τον επόμενο μήνα.

Τελικώς, η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με τη λιτότητα ή τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με κάτι πιο πεζό- την πολιτική...

Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα τέταρτο μνημόνιο στην Ελλάδα

Την ώρα που καθυστερεί το κλείσιμο της ετήσιας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μειώνονται οι προσδοκίες για έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, γεγονός που αυξάνει παράλληλα τις πιθανότητες της χώρας για ένα τέταρτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί μετά την αμφισβήτηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων μέχρι να ανακοινωθούν μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους.

“Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξάνουν τον κίνδυνο να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης”, αναφέρει ο Νίκος Κουνής, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro Bank NV.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης στις οδηγίες του ΔΝΤ και η άρνηση των ευρωπαίων δανειστών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ οδήγησε σε αδιέξοδο. Στο σημερινό Eurogroup το θετικό σενάριο κάνει λόγο για μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ακόμα κι αν επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία και το ΔΝΤ ξαναγυρίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει νέα μέτρα.

Η αβεβαιότητα σε σχέση με το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει αυτά που ζητούν οι δανειστές ώστε να αποφύγει στάση πληρωμών τον Ιούλιο - που λήγουν ομόλογα ύψους 6 δισ. Ευρώ - απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη αυτής της χρονιάς.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, “η υπερφορολόγηση των εταιρειών και της μεσαίας τάξης με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες για ένα γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα και ένα απαράδεκτα υψηλό επίπεδο αφορολόγητου, είναι οι λόγοι για τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία της Ελλαδάς”.

“Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές καθώς οι επενδυτές θα απαιτήσουν premioum πολύ υψηλού κινδύνου”, δήλωσε ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]