Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυνήγι δημοσιογράφων στη Θράκη ως «γκιουλενιστών»


Από το κυνήγι «γκιουλενιστών», που έχει αρχίσει από το περασμένο καλοκαίρι και στην περιοχή της Θράκης, δεν γλίτωσαν ούτε τα μειονοτικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τουρκικές υπηρεσίες επιχείρησαν να «φιμώσουν» μειονοτικούς δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας ορολογία που περιγράφει τη Θράκη ως τελούσα υπό καθεστώς «ελληνικής διοίκησης», αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2016 ο δημοσιογράφος Εβρέν Δέδε έμαθε στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων ότι έχει εκδοθεί εις βάρος του απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία, ως ατόμου το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δημόσια τάξη της γειτονικής χώρας. Εν ολίγοις, ο Δέδε, Ελληνας πολίτης, κάτοικος Κομοτηνής, εκδότης του δίγλωσσου περιοδικού Azinlikca και υπεύθυνος των ιστοσελίδων www.azinlikca.net και www.trakyadan.com, περιγράφηκε ως «γκιουλενιστής». Ο δημοσιογράφος προσπάθησε να έλθει σε επαφή για εξηγήσεις με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, ωστόσο η απόπειρά του ναυάγησε. Ο ίδιος ο Δέδε αρχικά θεώρησε ότι η συγκεκριμένη στοχοποίηση ήταν αποτέλεσμα της συγγένειάς του με τον πεθερό του, Αμπντουλάχ Αϊμάζ, υπεύθυνο της εφημερίδας Zaman (την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κλείσει) και εξέχον μέλος της οργάνωσης του Γκιουλέν στη Γερμανία. Σε δεύτερη ανάγνωση, ο Δέδε και οι συνάδελφοί του Αϊντίν Μποσταντζή και Φατίχ Ναζίφογλου (από το Azinlikca) στράφηκαν στον Ιρφάν Τσετίν, που είχε στενότατες σχέσεις με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στη Θράκη και ήταν εντεταλμένος με την κατάρτιση καταλόγων οι οποίοι περιείχαν τα ονόματα οπαδών του Γκιουλέν στη ζώνη ευθύνης του.

Ο Τσετίν φαίνεται ότι ενδιαφερόταν για τη συντακτική ομάδα του Azinlikca, από την αρχή της θητείας του, όταν παρατήρησε ότι η ομάδα είχε άριστες σχέσεις με τον Μουσταφά Σαρνίτς, πρώην γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο οποίος είχε αποδεδειγμένη σχέση με την κοινότητα του Γκιουλέν. Ο Σαρνίτς, ήδη από τα μέσα του 2015, είχε τεθεί στο στόχαστρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με απόπειρες δολοφονίας του και, τελικά, απόταξη από το διπλωματικό σώμα, φυλάκιση της συζύγου του και εγκλεισμό του ιδίου σε ψυχιατρικό ίδρυμα στην Άγκυρα. Εν συνεχεία, ο Δέδε προσέφυγε στην τουρκική Δικαιοσύνη, λαμβάνοντας, μάλιστα, απάντηση από το 18ο διοικητικό δικαστήριο της Αγκυρας ότι «το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα είχε επιβληθεί κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΜΙΤ, και με την υπ’ αριθμ. 160/21-01-2014 απόφαση του 1ου τμήματος του ανώτατου συμβουλίου δικαστών και εισαγγελέων είχε αποφασισθεί ότι αρμόδιο για αυτού του είδους τις υποθέσεις ήταν το 1ο διοικητικό δικαστήριο Αγκυρας».

Λίγο αργότερα ως «γκιουλενιστές» κατηγορήθηκαν, μαζί με τον Δέδε, και οι Μποσταντζή - Ναζίφογλου. Την 1η Αυγούστου 2016 το πταισματοδικείο Golbasi, στην Αγκυρα, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης στις διαδικτυακές διευθύνσεις azinlikca.net, trakyadan.com, καθώς επίσης και στους λογαριασμούς των δημοσιογράφων στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Τούρκος δικαστής που εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση στήριξε το σκεπτικό του σε επιστολή της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Μεσογείου, του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία είχε συνταχθεί από το κλιμάκιο της ΜΙΤ στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Ο πατέρας του Δέδε, Αμπντουραχμάν, είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26 Ιουλίου, επιστολή της ίδιας υποδιεύθυνσης (ΒΑ Μεσογείου), σε έγγραφο της οποίας οι δημοσιογράφοι περιγράφονταν ως ενεργούντες καθ’ υπόδειξιν των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Στην ίδια επιστολή αναφέρονται όλοι οι πάγιοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί «τουρκικής μειονότητας της Δυτ. Θράκης», ενώ τα δημοσιεύματα του Azinlikca περιγράφονται ως κείμενα που έχουν σκοπό «να νομιμοποιήσουν τους διορισμένους στο αξίωμα του μουφτή, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται υπό τον έλεγχο της ελληνικής διοίκησης» (sic). Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Δέδε ενεργοποίησε την ιστοσελίδα του σε άλλο domain, το οποίο όμως και αυτό απαγορεύτηκε από την τουρκική πλευρά, όταν το azinlikca.com προέβαλε το θέμα διορισμού νέου τοποτηρητή στη μουφτεία Διδυμοτείχου, κίνηση η οποία αιφνιδίασε με δυσάρεστο τρόπο την Άγκυρα.

Σχόλιο ιστολογίου: Πέρα από την πολύ καταγραφή των γεγονότων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας -πόσο δε μάλλον να διαγράφεται από τη μνήμη μας- η μετ' επιτάσεως χρόνια υποστήριξη που παρείχε προς τις τουρκικές κυβερνήσεις (και φυσικά την τουρκική εξωτερική πολιτική) ο μουσουλμάνος δημοσιογράφος Δεδέ. Αν και μας ήταν γνωστή -προ διετίας και πλέον- η απόφαση του τουρκικού προξενείου για "διαγραφή" του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, και είχαμε πολλές φορές επισημάνει την μεθοδευμένη προώθηση άλλων "προσωπικοτήτων" στον δημοσιογραφικό χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, θα πρέπει να τονίσουμε πως η Τουρκία στέλνει ένα ηχηρότατο μήνυμα προς όλους εκείνους που δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα διάφορα "κλιμάκιά" της στην Ελληνική Θράκη. Το μήνυμα είναι περισσότερο από σαφές αλλά και ταυτόχρονα απειλητικό, αφού η ίδια η Τουρκία στέλνει στα "σκουπίδια" όσους συνεργάζονται μαζί της, όποτε αλλάξει η κυβέρνηση ή, όποτε αποφασίσει κάποιος τούρκος "σουλτάνος" να αλλάξει "φίλους". Καλό θα ήταν, λοιπόν, όλοι οι "πρόθυμοι" τουρκόφρονες, να σκεφτούν την επόμενη ημέρα, δηλαδή τη στιγμή που "η μητέρα πατρίδα" αποφασίσει να τους πετάξει στα σκουπίδια, στιγματίζοντάς τους κοινωνικά και ηθικά, επειδή είχαν επιλέξει να γίνουν τυφλά όργανά της... Όσο για τον Δεδέ, θα έπρεπε να δίνει περισσότερη σημασία στα λόγια των Πομάκων προγόνων του, οι οποίοι του τόνιζαν πως η λέξη "τούρκος" είναι βρισιά...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Επίσης, Μποσταντζί και όχι Μποσταντζή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οτι και να ειναι παντα οι τουρκοι θα μισουν την ελλαδα για αυτο στο διαολο ολοι και οι μεν και οι δε ,αναρωτιεμαι γιατι δεν ζητουν ασυλο στην αγαπημενη τους αλβανια και στα γυφτοσκοπια ,αλλα ολοι μας κουβαληθηκαν εδω; οι βρωμοτουρκοι φονιαδες των προγονων μου; .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]