Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους «8» γιατί είναι κατάσκοποί της»


Oι Τούρκοι δεν μπορούν ακόμα να «χωνέψουν» την δικαστική απόφαση της μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών στη χώρα τους και βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Οι προκλήσεις των γειτόνων δεν έχουν τέλος, αφού και μετά την «επίσκεψη» της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια λίγο πριν συμπληρωθούν 21 χρόνια από την τραγωδία στη βραχονησίδα και τη κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στα δύο κράτη, κυκλοφόρησε την Δευτέρα ένα ενημερωτικό σημείωμα όπου η Τουρκία επιτίθεται στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την «χώρα πραξικοπηματιών».

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, στο κείμενο αυτό η Άγκυρα παρουσιάζει λίγο πολύ την Ελλάδα ως χώρα που τα πραξικοπήματα είναι συνήθη, ανακαλύπτει ότι υπάρχει και «δάκτυλος κατασκοπείας», υποστηρίζοντας ότι οι 8 συμφώνησαν να ανταλλάξουν την μη έκδοση τους με την αποκάλυψη στρατιωτικών πληροφοριών για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις ελληνικές αρχές.

Τι αναφέρει το τουρκικό κείμενο

Το τουρκικό κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα έχει υποφέρει από στρατιωτικά πραξικοπήματα στην ιστορία της όπως και η Τουρκία.
– Έχει κυβερνηθεί από την στρατιωτική χούντα μεταξύ του 1967-1974 και εχει περάσει 11 στρατιωτικά πραξικοπήματα και 8 απόπειρες πραξικοπήματος.
– Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση των 11 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO από την Ελλάδα.
– Οι 8 από τους 11 πραξικοπηματίες , διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όταν η απόπειρα απέτυχε.
– Η Ελλάδα που έχει υποφέρει από αρκετά στρατιωτικά πραξικοπήματα, αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης των 8.
– Υποστηρίζεται ότι ο πιο σημαντικός λόγος που η Ελλάδα προστατεύει του πραξικοπηματίες, είναι επειδή συμφώνησαν να προσφέρουν στην Ελλάδα απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες για τον τουρκικό Στρατό.
– Η παρούσα κατάσταση δίνει την εντύπωση ότι η Ελλάδα ποινικοποιεί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα μόνο όταν υποφέρει η ίδια».

Σύμφωνα με την Συνθήκη η έκδοση πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις όπως: Το συγκεκριμένο έγκλημα να είναι τιμωρητέο, σύμφωνα με την νομοθεσία και των δυο χωρών, το έγκλημα να μην έχει παραγραφεί, τα αδικήματα να τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Το τουρκικό προπαγανδιστικό κείμενο, παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες και με ειδική αναφορά στην Γερμανία και στο Βέλγιο.

Τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης από Ε.Ε.:
«Μεταξύ του 2007-2016 η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 399 εγκληματιών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα αιτήματα αφορούν εγκληματίες των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, TKP/ML, και της Al-Qaeda. Η Ευρώπη εχει εκδώσει μόνο 11 από τους 399 εγκληματίες, ενώ 271 αιτήματα απορρίφθηκαν, και 117 αιτήματα εκκρεμούν. Από τους 11, οι 4 εκδόθηκαν από την Ρουμανία, οι 3 από την Γερμανία, και οι 2 από την Αυστρία. Η Τουρκία από την πλευρά της εχει λάβει 7 αιτήματα έκδοσης, αποδέχθηκε τα 4, ένα απορρίφθηκε και ένα εκκρεμεί. Η Γερμανία δεν εκδίδει μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, αγνοώντας πλήρως τα αιτήματα που υποβάλλει η Τουρκία από το 2007 για μέλη του PKK. Η Τουρκία εχει υποβάλλει 136 αιτήματα για έκδοση τρομοκρατών από την Γερμανία, με το Βερολίνο να εχει ανταποκριθεί θετικά μόνο σε 3…».
Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «η Γερμανία είναι η χώρα όπου κρύβονται οι περισσότεροι τρομοκράτες». Για το Βέλγιο επισημαίνεται ότι δεν εκδίδει τον δράστη της δολοφονίας του Οζντεμιρ Σαμπαντζί και μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP/C Φεχριγιες Ερνταλ και τον επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του PKK/KCK’s Ζουμπεγιρ Αϊντάρ.

Χωριστό κεφάλαιο αποτελεί η τύχη των αιτημάτων έκδοσης που εχει υποβάλλει σε ευρωπαϊκές χώρες η Τουρκία, για πρόσωπα που κατηγορούνται για την σχέση τους με τον ιμάμη Γκιουλέν και συλλήβδην χαρακτηρίζονται μέλη της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO». Η Τουρκία έχει ζητήσει από Ευρωπαϊκές χώρες την σύλληψη και έκδοση 59 μελών της οργάνωσης FETO μετα την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μέχρι στιγμής καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν εχει εκδώσει έστω και ένα μέλος της οργάνωσης, ενώ τα πυρά στρέφονται και πάλι προς την Γερμανία που δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για έκδοση 22 ατόμων που σχετίζονται με τον Γκιουλέν.

Απειλεί ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το mignatiou.com, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, σχολιάζοντας τη μη έκδοση φερόμενων εμπλεκόμενων στο πραξικόπημα από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε ότι “αυτό που απαιτεί η αρχή της αμοιβαιότητας θα το εφαρμόσουμε. Όπως μας συμπεριφέρονται, θα τους συμπεριφερόμαστε και εμείς με τον ίδιο τρόπο από εδώ και πέρα”.

Ο Τούρκος υπουργός, για την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ελλάδας, είπε ότι θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Μιλώντας σε εκπομπή στο Κανάλι 24 της Τουρκίας, ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε για την μη έκδοση των οχτώ ότι “πραγματικά είναι ένα βήμα που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας”, προσθέτοντας ότι αυτό το βλέπουν οι αρμόδιοι και των δύο χωρών.

Όπως είπε η Άγκυρα, έστειλε ξανά φάκελο με αίτημα την έκδοσή τους.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ ανέφερε ότι επανέλαβαν το αίτημά τους λόγω νέων στοιχείων προωθώντας το στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης και ζητούν να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Όπως είπε, επανέλαβαν πως είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί απόφαση προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Τουρκία έπειτα από την αξιολόγηση αυτή.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει ελπίδα έπειτα από την αποστολή και του δεύτερου φακέλου, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Ελλάδα στα λόγια είναι καλή αλλά όταν έφτασε η ώρα της πράξης, δεν έκανε αυτά που έπρεπε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι είναι καθαρό ότι μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος διέφυγαν στην Ελλάδα. “Διασυνδέονται με την ομάδα που πήγε να δολοφονήσει τον πρόεδρό μας. Πέραν της διασύνδεσης είναι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που είχαν ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος. Με την απόφαση που έδωσε το ελληνικό δικαστήριο εμπόδισε την εκδίκασή τους για ένα τέτοιο έγκλημα, εμπόδισε την τιμωρία τους”, ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να καταλάβει την Τουρκία ως μια χώρα που στο παρελθόν έζησε πραξικοπήματα. “Και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε δηλώσεις που τόνιζαν αυτό αλλά αν κοιτάξετε την απόφαση που εκδόθηκε, δεν μπορεί να εξηγηθεί με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Το έγκλημα που διέπραξαν είναι μεγάλο. Δεν μπορείτε να απαλλαχτείτε εμποδίζοντας την εκδίκαση των ατόμων που άνοιξαν τον δρόμο για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων, εμποδίζοντας την εκτέλεση της τιμωρίας που αξίζουν, με το να λέτε ‘η δικαιοσύνη μας είναι ανεξάρτητη’”, είπε ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι νομική αλλά πολιτική. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει ούτε και τα άλλα 50 άτομα που ζήτησε η Τουρκία από το 2007, με τον ισχυρισμό πως στην Ελλάδα εκπαιδεύονται τρομοκράτες της οργάνωσης DHKP-C.

Για τους 40 στρατιωτικούς στη Γερμανία, των οποίων η Τουρκία ζητά επίσης την έκδοσή τους, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι έχει σταλεί αίτημα στο Βερολίνο. “Για κάποιους υπάρχει αίτημά μας για έκδοση και για κάποιους για σύλληψη. Δυστυχώς η Ιντερπόλ αρνείται αυτή τη στιγμή την έκδοση ερυθρού δελτίου για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης Γκιουλέν. Αυτό το βλέπουμε πολύ καθαρά. Η Ιντερπόλ πρέπει να στείλει κοινοποιήσεις για την αναζήτηση σε όλο τον κόσμο και τη σύλληψή τους στο πλαίσιο των συμφωνιών μας. Δεν κάνει αυτά που πρέπει, αρνείται. Τώρα εάν κάποιος στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα είναι πραξικοπηματίας, τρομοκράτης της οργάνωσης Γκιουλέν, ή του ΡΚΚ, ή της τρομοκρατικής οργάνωσης DΚCP C, και μάλιστα εγώ λέω πως ακόμη και αν πάει εκεί ένας τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους με την προϋπόθεση ότι έχει κάνει επίθεση εναντίον της Τουρκίας, δεν θα τον εκδώσουν, επειδή αξίζει να του δείξουν σεβασμό”, είπε.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία θα ζητήσουν την έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Γερμανία πρέπει να τους εκδώσει χωρίς δισταγμό, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. “Τώρα ανοίγουν την πόρτα του ασύλου. Από τη στιγμή που του δώσεις το καθεστώς του πρόσφυγα, τότε η διαδικασία έκδοσης τελειώνει από μόνη της”, αναφέρει.

Για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι με την άνοδο στην εξουσία του Τραμπ έστειλαν νέα στοιχεία, έγγραφα και αποδείξεις στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. “Εγώ έχω ελπίδα. Ακόμη διατηρώ την ελπίδα μου. Σε αυτό το θέμα δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση αλλά αν δούμε αυτούς που συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία και τις δηλώσεις Τραμπ σε αυτό το θέμα, ενισχύεται η άποψή μας ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως αν χρειαστεί, θα ξαναπάνε στις ΗΠΑ να τους εξηγήσουν τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες τους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]