Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάλπες ή χρεοκοπία. Ο χρόνος τελείωσε!


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Πέρασαν 6 χρόνια και 9 μήνες, από την ταπεινωτική εκείνη μέρα στο Καστελόριζο, που ένας φοβισμένος και «ανάξιος κληρονόμος» ανακοίνωνε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της Ιστορίας της. Είχε στην διάθεσή του ένα ολόκληρο εξάμηνο να αποτιμήσει την δραματική κατάσταση και να πείσει το πολιτικό σύστημα για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μία υπερκομματική ηγεσία που θα αντιμετώπιζε έγκαιρα την αποφυγή μιας νέας εθνική τραγωδίας, με την συναίνεση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Δεν το έκανε. Πώς μπορούσε άλλωστε, όταν είχε κερδίσει τις εκλογές με το υπαινικτικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν»;

Πολλοί από μας, τότε, θεώρησαν ότι, αφού το δικό μας πολιτικό σύστημα δεν μπορεί, ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία να μπορέσουν κάποιοι άλλοι. Πόσο αφελείς ήμασταν! Μια προσεκτική ματιά στο παρελθόν θα έδειχνε ότι, ποτέ μα ποτέ, οι ξένοι δεν μας βοήθησαν, αν δεν είχαν εξασφαλίσει πρώτα, τα δικά τους συμφέροντα και ταυτόχρονα, τη δική μας συνεργασία. Η μόνη ίσως, καθαρή εικόνα προστασίας της ελληνικής οικονομίας ήταν η περίοδος του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου του 1898, όταν είχε τεθεί μείζον εθνικό ζήτημα με τις αποζημιώσεις που έπρεπε να καταβληθούν στην Τουρκία. Αλλά και πάλι, αν στο τέλος εκείνου του «Μνημονίου» δεν υπήρχε η πολιτική διαχείριση του Ελ.Βενιζέλου, όλα θα ήταν διαφορετικά.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πρωτόγνωρο. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν βγήκε από το πρόγραμμα βοήθειας και η μοναδική που δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, ακόμα και τώρα. Δεν θέλουμε, δεν συναινούμε, δεν συνεργαζόμαστε, δεν βοηθάμε! Ως κοινωνία δεν έχουμε καταλήξει τι ακριβώς θέλουμε…

Μετά και το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, το τελεσίγραφο είναι σαφές. Η Commission που μέχρι τώρα έδειχνε με κάθε τρόπο τον «έρωτά» της στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι άλλαξε διαθέσεις, βλέποντας τις αμφιθυμίες του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, με το ΔΝΤ. Από δω και πέρα, ή νομοθετεί μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου για το 2019 και το 2020 ή οδηγεί τη χώρα σε εκλογές ή την οικονομία για δεύτερη φορά στα «βράχια».

Και όχι μόνο αυτά. Είναι μια σειρά από άλλα μέτρα που φανερώνουν την πλήρη υποταγή στις προτάσεις των δανειστών ελλείψει εθνικών πρωτοβουλιών.

Έχω την αίσθηση ότι το διάχυτο προεκλογικό κλίμα του 2017 στην Ευρώπη, καταδικάζει τελεσίδικα και την έκβαση του ελληνικού ζητήματος. Και πιο πολύ από όλους, οι Γερμανοί είναι αυτοί που βρίσκονται ενώπιον των μεγάλων αποφάσεων. Για φανταστείτε τον Σόιμπλε να προτείνει στην Bundestag, νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα! Ποιος πολιτικός θα το ψηφίσει, εν όψει εκλογών, όταν γνωρίζει εκ των προτέρων την οργή των γερμανών συνταξιούχων;

Εκτός αυτού, η ελληνική κρίση προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να βλάψει την ΕΕ και το ευρώ. Αρκεί να τραβήξει την μπρίζα του ΔΝΤ και να εγκλωβίσει τους Ευρωπαίους σε ευθύνες που ακόμα δεν μπορούν να αναλάβουν.

Στις 6 Φεβρουαρίου, θα ξέρουμε αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει στο πρόγραμμα ή όχι. Από κει και πέρα, ο κ. Τσίπρας έχει το πολύ, δύο εβδομάδες να επιλέξει τον τρόπο που θα αποχωρήσει από την εξουσία. Είτε με εκλογές ως τον Μάρτιο είτε με «ελικόπτερο» κάποια αποφράδα μέρα του ερχόμενου καλοκαιριού… Δύσκολα, θα βρεθεί άλλη λύση, ειδικά αν το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, ανησυχήσει τους δανειστές.

Όλοι, μέσα και έξω, βλέπουν το κακό να βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει προηγούμενο που να σώθηκε οικονομία, στην οποία το τεράστιο κράτος απορροφούσε την αφαίμαξη του παραγωγικού πλούτου. Κάποια στιγμή, οι δυνατότητες της μεσαίας τάξης εξαλείφονται από την φορολόγηση και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην στάση των πληρωμών.

Αυτή τη φορά ο χρόνος τελείωσε. Δεν θα κλείσουμε έβδομο έτος αλληλοεμπαιγμού. Αν συνεχίσουν το «πλιάτσικο», χωρίς πολιτικό ειρμό και κοινωνική ενσυναίσθηση, το τέλος θα είναι μοιραίο. Σε λίγες εβδομάδες, θα ξέρουμε την απόφαση. Αυτή τη φορά πρέπει, όντως, να ανησυχούμε πολύ…

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Εαν δεν κλεισουμε το κυνοβουλιο των υποτακτικων , κανεις Ελληνας δεν μεινει .
    Οσο για το αρθρο , αρες μαρες κουκουναρες . Λες και ο γαπ αποφασισε για ολα αυτα που συνεβησαν τοτε .
    Αρθρογραφε κανε καμια αλλη δουλεια γιατι αυτη που κανεις δεν την καταχεις ουτε στο απειροελαχιστον . ΔΝΤ ΕΕ ΟΗΕ και λοιπες συμμοριτοφωλιες το ΙΔΙΟ αφεντικο εχουν .
    Αλλα μαλλον του συστηματος εισαι και συ και παριστανεις τον αναλυτη !
    Τιποτα δεν θα μπορουσε να κανει ο γαπ , ο σαμαρας , ο τσιπρας εαν ΟΛΟΙ εκει μεσα δεν ηταν η ΙΔΙΑ συμμορια ανθελληνων , γραικυλων , ελληνοφωνων , αθεων , ανωμαλων και αυτα που ταιζετε τα γιδοπροβατα τους κυνοβουλευτοραγιαδες οι μισοι και περισσοτεροι Ελληνες ΔΕΝ τα τρωνε . Καταλαβαν τι συμβαινει στην Πατριδα μας και περιμενουν ...και οταν μιλησουν , μαυρο φιδι που σας εφαγε ΟΛΟΥΣ σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ειμαστε εμεις,δεν υπαρει μια ενιαια κοινωνια
    δεν υπαρχει μεσος ελληνας
    ειμαστε τριχασμενοι οπως ειναι και οι υπολοιπες δυτικες κοινωνιες

    1.οι αριστεροι αναχοκομουνιστες θελουν να επιβαλλουν τον σταλινικο παραδεισο τους οπου ονειρευονται να τρωνε με χρυσα κουταλια. θελουν μια μουλτι κουλτι πολυπολιτισμικη κοινωνια και καταργηση καθε τι εθνικου και ελληνικου.κατω τα εθνη και οι πατριδες λενε. αρα ειναι υπερ της παγκοσμιοποιησης.
    υπαρχουν διαφορες υποκατηγοριες στον μπολσεβικικο αυτο χωρο αλλα ολοι εχουν σαν κοινο παρομαστη τον ρεπουσικο μισελληνισμο και τον εαμοβουλγαρικο ρεβανζισμο.δεν εχουν εθνικη ελληνικη συνηδειση, δεν θελουν να ειναι ελληνες.
    2. οι αστουληδες(δεξιουληδες κεντρωοι μεσαιοχωρουληδες φιλελεδες) θελουν περιπου το ιδιο και την ησυχιουλα τους να γινουν ολα οπως ηταν πριν το 2009 προ πτωχευσης να μπαινουν ολοι στο δημοσιο να παιρνουν δανεια και να σπουδαζουν μπουρδες μεχρι τα 40 τους. και δω υπαρχουν διαφορες υποκατηγοριες με μικρες διαφοροποιησεις μεταξυ τους.
    ο αστικος χωρος συρικνωνεται προς χαριν των 2 αλλων χωρων
    εχουν μειωμεννη εθνικη συνηδειση αλλα θα μπορουσαν να γινουν πατριωτες με την καταλληλη παιδεια....
    3. οι πατριωτες και εθνικιστες(φασιστες ναζιστες οπως τους λενε οι αλλοι δυο) θελουν μια μεγαλη και δυνατη ελλαδα με κων/πολη β.ηπειρο κυπρο κ.λ.π και χωρις λαθρομεταναστες και με πυρηνικα η δυνατον....
    ειναι σκορπιοι σε διαφορα κομματα η σπιτι τους
    απο αυτους πρεπει να ξεκινησει η αναγεννηση του ελληνισμου.
    ψαχνουμε για ηγετη απαυτον τον χωρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΙΑ ΜΑΝΤΡΑ Α@@@@@Α ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΑΣΟΥΝ,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ,ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΣΤΟ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ,ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΙΧΗΡΗΜΑΤΙΕΣ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΑ ΑΝΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ 2 ΕΤΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου μην ξεχναμε οτι ΔΕΝ υπαρχει κανενα χρεος .
      Το Εθνικο νομισμα ειναι ταυτοσημο με την ελευθερια , ομως πρωτα πρεπει να φυλακιστουν ΟΛΟΙ οι μεταπολιτευτικοι εφιαλτες που οδηγησαν την πλουσιοτερη χωρα σε τετοιο καταντιμα και την γεμισαν με λαθρεποικους , αλβανους , βουλγαρους , ρουμανους , γεωργιανους , τουρκους , πακιστανους και λοιπα διποδα της ασιας , αφρικανους κτλ κτλ . Πανω απο 130 φυλες μαζεψαν τα καθηκια οι μεταπολιτευτικοι για να γλυτωσουν την τιμωρια της εσχατης προδοσιας .
      Και φυσικα δεν μπορουν οι δυτικοι βαρβαροι να μας κανουν τιποτα και το ξερουν . Ελπιζουν ομως σε γενικη σφαγη των ιθαγενων .
      Τουτη την φορα θα γινουν ολα σταχτη , θα καθαρισει η ηρα του Εθνους μας και οι Ελληνες θα μεγαλουργησουν .
      Ολα τα αλλα που ακουγονται και γραφονται ειναι λογια ριψασπιδων , δειλων και τεμπελιδων .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]